Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 2 december 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

China dreigde met wraakacties nadat President Donald Trump twee wetsontwerpen goedkeurde voor steun van de HongKong-protestanten. China is sterk tegen de Hong Kong Acte. We hebben strenge verklaringen en hevige protest geuit tegen de VS, zei Geng Shuang, een voorlichter van het Chinese Buitenland Ministerie vrijdag in een verslag. “Het is een grimmige hegemonische praktijk en een ernstige inmenging in Hongkong, wat China’s interne zaken zijn. China zal sterke tegenmaatregelen nemen”. Investeerders vrezen dat de ondertekening van deze maatregelen de onderhandelingen zou kunnen bemoeilijken nu een belangrijke deadline van 15 december nadert. Als tegen die tijd geen akkoord wordt bereikt, zou een extra ronde van Amerikaanse tarieven op Chinese producten van kracht worden. – Fred Imbert, “China dreigt ‘sterke tegenmaatregelen’ te nemen tegen de VS na de ondertekening van de Hongkongse wet”, www.cnbc.com, 29 november 2019.

“Ik heb deze wetsontwerpen ondertekend uit respect voor president Xi, China, en het volk van Hong Kong,” zei de heer Trump. – Lingling Wei, Philip Wen en Chao Seng, “China, U.S. Aim to Save Trade Deal,” Wall Street Journal, 29 november 2019.

En zo gaat het, terwijl Jupiter zijn laatste uren doorbrengt in het teken Boogschutter. Jupiter en het teken Boogschutter waarover hij heerst regeren beide over de wereldhandel. De hoop was voor velen de afgelopen 13 maanden dat de VS en China tot een belangrijke wereldhandelsovereenkomst zouden komen. Het werd verondersteld een van de grootste handelsovereenkomsten ooit te zijn, die in lijn zou zijn met de dynamieken van Jupiter in Boogschutter. Jupiter en Boogschutter houden allebei van grote dingen. Alles wordt overdreven en opgeblazen omdat hopen de overhand neemt. Er is geen ruimte voor klein denken onder deze twee principes. Maar dat alles verandert nu als Jupiter voor het komende jaar in het meer veeleisende zodiakteken Steenbok gaat lopen. Dat begint maandag 2 december.

Welkom in het “Steenbok-Stellium”, een eenjaars kosmische cyclus waarin de wereld nu consequenties van alle opzetten – de plannen, besluiten en handelingen – van de afgelopen 13 maanden gaat ondervinden. Het wordt het “Steenbok-Stellium” genoemd omdat drie van de vijf buitenste planeten in het zonnesysteem (Jupiter, Saturnus en Pluto) tot 21 december 2020 samen door het teken Steenbok gaan bewegen. Steenbok is het teken dat verantwoordelijkheid nemen vereist. Het is het teken dat aandacht heeft voor detail en alleen plannen heeft die praktisch zijn, een kans van slagen hebben en niet alleen maar positief denkende soundbites zijn. Met Jupiter in Boogschutter de afgelopen 13 maanden was alles grandioos en werd alles gepresenteerd als de beste, grootste en geweldigste. Maar Jupiter stond het grootste deel van het jaar in een vierkant naar Neptunus in Vissen. En zowel Neptunus als Vissen worden geassocieerd met fantasieën en/of waanideeën, het idee dat je iets groots kan maken gewoon door aan te kondigen dat het geweldig zal zijn. Uiteindelijk zal het meer op Saturnus en Steenbok lijken – zeer beperkt en een omhulsel van wat was beloofd. Maar een omhulsel dat toch zou kunnen werken.

Toch stond de president aan de kant van de demonstranten in Hongkong, wat een briljante politieke stap kan zijn in de richting van de verkiezingen van 2020 in een land dat zijn eigen waanideeën heeft over wat het is (democratie, kapitalisme, vrijheid) en dat ook wil zijn. Maar het is geen stap die zal leiden tot het soort handelsovereenkomst met China die werd gepromoot toen de handelsoorlog begon. We zijn nog ver verwijderd van dat akkoord.

Voorafgaand aan de ondertekening van de Amerikaanse wetsvoorstellen ter ondersteuning van de demonstranten in Hongkong, waren veel van de wereldwijde aandelenbeurzen flink aan het stijgen. Alle Amerikaanse markten die we in deze column volgen, hebben op woensdag 27 november nieuwe hoogtepunten gemaakt. Neptunus draaide recht en het was binnen de orb van de geokosmische Cruciale Omkeerdatum (CRD) van het 22-25 novemberweekend. De daling van de aandelenmarkten die volgde op de wetsvoorstel-ondertekening veroorzaakte geen paniek in aandelen en er is nog geen serieuze schade aangebracht aan het onderliggende technische plaatje. Maar Jupiter vertrekt uit het optimistische en hoopvolle teken Boogschutter voor een 1-jaarstrektocht door een onderzoekende teken Steenbok die 2 december begint, en alle berenmarkten moeten ergens beginnen.

 

Spot de Cable voor een koopkans!

Tussendoor even iets anders; graag wijs ik u op het artikel dat ik geschreven heb over de cable

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

“Je kan begaafde en zeer intelligente mensen herkennen aan hun kennis van het verleden. Niemand die zich aangetrokken voelt tot het verleden en daarvan leert is niet begaafd.” – Mike Nichols, filmregisseur (1933-2014).

Of de top van afgelopen week nu het einde van de langste bull markt in de VS aandelen aangaf blijft een vraag. Het is te vroeg om dat te kunnen zeggen maar het is ook aardig laat in de historische cyclus van de bull markten. We hadden eigenlijk al lang een top in deze bull markt moeten zien. En dit zullen we ook ergens gaan zien – of het nu gebeurt in de laatste dagen van de tocht van Jupiter door Boogschutter of dichter bij de Jupiter Uranus driehoek van 15 december of toch nog later op 12 januari als Saturnus conjunct Pluto staat. Het kan ook nog later gebeuren. Met beren markten is het nu eenmaal zo dat ze zich niet aankondigen. Er luidt geen bel als ze van start gaan. Maar in de meeste gevallen beginnen ze als er langere termijn aspecten gaande zijn tussen Saturnus, Uranus, Neptunus en/of Pluto. Eén zo’n aspect komt naderbij. De invloedssfeer is al aanwezig. Het is de 32-37 jaar synodische cyclus van Saturnus conjunct Pluto die plaats vindt in een enkele passage op 12 januari 2020. De tijdsspanne van zo’n langere termijn cyclus kan 11 maanden naar beide zijden zijn. Maar omkeringen komen meestal voor binnen 5 maanden of korter.

Een andere erg belangrijke synodische cyclus staat gepland op 21 december 2020 als Jupiter zijn 20 jaar conjunctie vormt met Saturnus. Ook dit komt vaak overeen met 4 jaar of grotere cycli in de aandelenmarkten binnen 5 maanden. De laatste keer dat dit gebeurde was op 28 mei 2000, erg dicht bij de all-time hoogte in veel wereld aandelenmarkten die snel onderuit gingen toen de dotcom bubbel barstte (januari-maart 2000). Het kan duren tot dat deze twee cycli elkaar overlappen voordat de beer uit zijn winterslaap komt. Deze en andere cycli worden in detail besproken in het Forecast 2020 boek dat nu af is en over twee weken gereed zal zijn voor distributie.

En nu we het er toch over hebben …. dit was de meest uitdagende van alle Forecast boeken die ik ooit geschreven heb. Het is ook het langste Forecast boek dat ik ooit geschreven heb, alles bij elkaar 250 pagina’s. Het was moeilijk vanwege de Jupiter-Saturnus-Pluto conjunctie planetaire cycli die plaatsvinden in het teken Steenbok. Dat zijn drie synodische cycli van buitenplaneten die zich binnen een jaar ontvouwen. Iets was zeer zeldzaam is met weinig historische voorbeelden om je aan vast te houden.

Maar ik weet wel iets over deze lange termijn Saturnus/Pluto planetaire cyclus die plaatsvindt op 12 januari 2020. Ik ben geboren tijdens één. Zoals het boek van dit jaar laat zien komen Saturnus/Pluto conjuncties overeen met perioden van helden of boeven. Ik ben er ook van overtuigd dat Saturnus en Pluto betrekking hebben op bovenmenselijke krachtsinspanningen. Ja, ik ben er nu van overtuigd dat ik superman ben – een Saturnus/Pluto superman. Ik schreef immers een boek van 250 pagina’s in minder dan 4 maanden. Het is niet normaal om dit te doen en het is in die tijd ook nog eens geredigeerd door vijf editors. Dat zijn ook supermannen en supervrouwen. Het enige waar ik niet zeker van ben is of ik een held of een boef ben. Op dit moment ben ik geestelijk uitgeputte superman. Het vereist veel inspanning om wat voor superman dan ook te zijn. Maar ik voel me enigszins verbaasd dat het gelukt is om een boek van 250 pagina’s te schrijven in minder dan vier maanden. Op zo’n moment ben ik ervan overtuigd dat als ik maar wil dat ik alles kan bereiken. En misschien is dat de positieve boodschap van Saturnus en Pluto in Steenbok in 2020. Er zit geen grens aan wat je kan verrichten als je bereid bent om gefocust te blijven en hard te werken en niet te verzaken en in elkaar storten voordat de taak is volbracht. Het kan te laat zijn voor mij maar mijn geboorte Mercurius staat in Boogschutter, dus van huis uit ben ik een optimist.

De taak is volbracht en nu is het tijd om meer rekening te houden met mezelf en weer op te laden. De negatieve kant van een zwaar Saturnus aspect is immers de burn-out. Om onder Saturnus door te blijven gaan met het volbrengen van taken is het nodig dat er een goede balans is tussen werk, rust en sociale activiteiten. Dat zal mijn missie zijn voor de volgende vier maanden. Ondertussen wil ik iedereen bedanken voor de ondersteuning en het geduld tijdens mijn schrijfmarathon. Het is de week van Thanksgiving en jullie zijn een van de redenen om erg dankbaar te zijn. Dank.

 

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.Disclaimer:In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Irma SchogtVooruitblik op de week