Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 16/12/2019

Na de lange rode candle van vorige week vrijdag moest worden gevreesd voor een verdere uitbraak naar beneden omdat het slot zelfs onder de vorige bodem van $16.615 tot stand kwam. Het was dus alle hens aan dek voor de stieren.

De koersontwikkeling op maandag was vrij verrassend, er kwam weliswaar geen vervolg op vrijdag maar de stieren wisten ook niet echt een herstel te bewerkstelligen. Het werd uiteindelijk min of meer een pas op de plaats waarbij eerst wel nog een lager niveau op $16.565 werd aangetikt. Het gegeven dat de daling toch geen stevig vervolg kreeg mocht als een lichtpuntje worden beschouwd.

Dat lichtpunt werd op dinsdag dankbaar aanvaard door de stieren en ook nu wisten ze de voetjes droog te houden en licht positief af te sluiten. De omzet op zowel maandag als dinsdag was zeer laag zodat er waarschijnlijk meer sprake was van een afwezigheid van de beren dan van een heuse herstelpoging.

Hoe dan ook, op woensdag kroop er wat meer vertrouwen in de markt en nam de omzet toe waarbij de stieren iets verder konden oprukken richting de $17. Dit niveau kon helaas niet vastgehouden worden maar er kon wel weer wat hoger worden afgesloten. De stap omhoog was groter dan aan het begin van de week.

Door het uitblijven van al te veel tegengas begonnen de stieren goed gemutst aan de donderdag, de omzet bereikte nu eindelijk weer een bovengemiddeld niveau. Met de gestegen omzet nam het vertrouwen verder toe en werd de $17 vol onder vuur genomen. De stieren wisten op te rukken tot aan de $17.18 voordat de beren aan de rem gingen hangen. Zij wisten de koers uiteindelijk toch weer terug te dringen tot beneden de $17 waar op $16.95 werd afgesloten.

Eenzelfde beeld zien we op vrijdag. De stieren proberen opnieuw de $17 grens te doorbreken en de beren duwen de koers weer terug. Het lijkt er op dat de $17 grens als verdedigingslinie wordt gehanteerd door de beren want ook op vrijdag wisten zij de koers uiteindelijk terug te dringen tot aan dit niveau met een slot op $17.01.

Op dit moment bivakkeert de koers tussen het 50 en 200 d. MA en zal het afwachten worden welk MA veroverd gaat worden.

Het beeld in de € grafiek laat net als in de $ grafiek 5 zwarte candles zien die een voorzichtig herstel neerzetten richting het € 15.25 niveau. Het herstel in de € grafiek is minder groot dan in de $ grafiek, in de $ grafiek is het een stapje van $ 16.60 naar $17.01 (2,5%) en in de € grafiek van € 15.01 naar € 15.25 (1,6%)

Ook in de € grafiek zal het afwachten worden welk MA aangevallen gaat worden om een doorbraak te forceren.

 

In het langere termijn plaatje werd de blauwe steunzone vorige week vrijdag met de lange rode candle verlaten waarbij die candle al bijna tegen de volgende steunzone aanhikte, die wordt gevormd vanaf de $16.50.

Waar een penetratie van de 2-de zone werd verwacht gebeurde het tegengestelde, de stieren forceerden hier een bodem en wisten de zilverkoers terug te brengen tot in de 1-ste steunzone, waar een extra lijntje als referentie is toegevoegd. Met de stijging van afgelopen week heeft de zilverkoers zich ook weer genesteld boven het 14 w. MA.

In de grafiek kunnen we nu een tweetal bodems ontwaren rond hetzelfde niveau, de eerste op $ 16.165 en de 2-de op $ 16.565. Gezien de stijging van deze week zou dit de aanzet kunnen zijn tot een dubbele-bodem-patroon dat afgerond zou worden bij een uitbraak boven de $17.25 en dan meteen ook het 50 d. MA.

De rustige stijging van afgelopen week heeft het beeld in de grafiek wat laten verbeteren:

 • De RSI hikt tegen het 50 niveau aan en kan een koopsignaal afgeven bij een doorbraak
 • De Koopkracht is inmiddels weer boven de verkoopkracht geklommen, een koopsignaal
 • De MACD lijkt een bodem te hebben gemaakt en is boven de signaallijn geklommen
 • De Geldinstroom staat op het punt het 50 niveau aan te vallen, een nieuw koopsignaal?
 • Het Sentiment/Momentum lijkt eveneens op weg te gaan naar het 50 niveau

De technische staat heeft nog maar weinig nodig om een aantal koopsignalen te generen, als de stieren het slim spelen kunnen we richting eind van het jaar misschien nog een rally gaan zien.

Ook in de Bollinger Bandengrafiek zag het er na vorige week vrijdag niet echt florissant uit. De lange rode vrijdag-candle brak door de onderste band zodat op basis daarvan ook hier een verdere daling mogelijk was. Die daling kwam er niet, wat wel volgde was een herstel dat zelfs tot nipt boven de midden-band reikte.

De stieren wisten de koers dus terug te brengen tot boven de midden-band waarmee we hier weer terug zijn in positief gebied. Dit kan extra positief uitpakken nu de banden aanzienlijk zijn versmald, wat meestal een voorbode is voor een heftigere beweging.

Indien de stieren nu de koers richting de bovenste band weten te sturen zou er een fikse uitbraak kunnen volgen.

 

Ook in de slotstandengrafiek bereikte de koers met de daling van vorige week vrijdag een steunniveau, in dit geval de onderste lijn daarvan. Vanaf deze steunlijn wist de koers zich op te werken tot aan de dalende magenta lijn van het vlagpatroon/trendkanaal.

Vooralsnog lijkt de koers zich in deze grafiek te stabiliseren boven de toppen die zijn ontstaan in 2018 die de steunzone vormgeven. De volgende stap zou dan een uitbraak boven de magenta lijn en daarna de 1-ste weerstandlijn rond de $17.25 moeten zijn.

In de weekgrafiek werd 2 weken geleden melding gemaakt van het ontstaan van een potentieel vlagpatroon onderaan de lange rode candle. Toen vorige week de volgende langere rode candle ontstond had het er alle schijn van dat er inderdaad sprake was van een vlagpatroontje met een zeer negatieve indicatie. Vooral omdat het slot van de rode candle van vorige week beneden de zwarte candles terecht kwam.

Deze week werd met argusogen bekeken. Een vlagpatroon ontstaat immers halverwege een koersbeweging zodat het koersdoel van het patroon net beneden het $16 niveau lag. Zou de daling inderdaad doorzetten of wisten de stieren een konijn uit de hoge hoed te toveren? Uit de candle van deze week blijkt dat dit laatste het geval was. Met de candle van deze week wordt vrijwel het gehele koersverlies van de week ervoor weer goed gemaakt zodat het vlagpatroontje is geneutraliseerd.

Daarnaast kunnen we constateren dat het 34 w. MA aan het begin van de afgelopen week bijna is benaderd zodat er mogelijk sprake kan zijn van een soort terug-test daarvan als steun.

 

Door de zwarte candle van deze week is de technische gesteldheid van de grafiek weer iets verbeterd:

 • De RSI die door de 50 dreigde te zakken is weer wat opgeklommen
 • De MACD is nog steeds dalende maar doet dit wel in positief trendgebied
 • De Geldinstroom blijft op een vrij hoog niveau liggen in positief trendgebied

Als de stieren erin weten te slagen om ook de komende week zwarte cijfers te schrijven, kan dat een stap naar bodemvorming voor deze correctie zijn, waarna een mooie start van 2020 mogelijk is.

 

Net als in de $ weekgrafiek werd ook in de € weekgrafiek gevreesd voor een forse daling toen vorige week de rode candle in de grafiek verscheen. Deze vrees leek bewaarheid te gaan worden toen de koers aan het begin van de week wegzakte beneden de bodem van de rode candle en het 34 w. MA bijna aantikte. Het herstel dat daarna volgde behoede de stieren voor een kleine ramp en zorgde voor wat lucht. De plaatsing van de candle van deze week is beduidend lager dan die in de $ grafiek waaruit valt af te leiden dat de $-€ verhouding een tik heeft gekregen hetgeen nadelig is voor de € beleggers.

De € grafiek ziet er op technische gebied wat zwakker uit dan zijn kompaan in $.

 • De RSI bevindt zich dichter bij de 50 al is het wel nog steeds aan de goede kant
 • De MACD is ook hier nog dalende, weliswaar ook in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is teruggevallen tot extreem negatief gebied

De stieren zullen hier fors aan het werk moeten om de $ grafiek te kunnen blijven bijbenen, zeker als de valutaverhouding ook nog eens gaat tegenwerken.

Zoals hierboven al aangehaald is het beeld in de $-€ grafiek negatief gedraaid. De $ heeft ten opzichte van de € terrein verloren hetgeen in de grafiek zichtbaar wordt door de rode candle.

De grafiek laat zien dat zich nu beneden de weerstandzone een lagere top heeft gevormd en dat het laagste punt van de candle van deze week beneden de vorige bodem uitkomt. Dit kan duiden op het ontstaan van een nieuwe (korte?) termijntrend van lagere toppen en lagere bodems. Vooralsnog is dit nog niet aan de orde daar de body van de candle boven het 50 w. MA is weten te blijven ook al is het maar zeer nipt. Net beneden de candle vinden we de steunlijn die misschien voor de stieren nog redding kan brengen.

De beren lijken echter wel de beste kaarten in handen te hebben hetgeen nu ook blijkt uit de technische gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is op het laagste punt, beneden de 50, sinds juni terecht gekomen
 • De MACD zakt steeds verder weg beneden de signaallijn al bevindt deze zich wel nog boven de 0 lijn in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is na een opleving teruggevallen tot beneden de 50 in negatief trendgebied

Komende week wordt belangrijk om te zien of de steunlijn het houdt.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver