Columns & Artikelen

Waarom beleggen in platina?

by Wilge on 20 december 2019

Wanneer iemand de keuze maakt om fysiek in edelmetalen te beleggen, dan wordt er meestal gekozen voor goud of zilver. Munten en kleine baartjes. Of er wordt belegd in ETF’s, CFD’s, opties, futures, trackers, sprinters en/of turbo’s. Die niet fysieke beleggingen zijn prima om mee te traden. Winst maken op de achterliggende waarde van het “papieren” edelmetaal. Door middel van koersschommelingen kan bij verkoop winst gemaakt worden, maar dus ook verlies natuurlijk. Eigenlijk hetzelfde als bij het traden in “gewone” aandelen of opties.

Minder voor de hand is het beleggen of investeren in de andere edelmetalen: platina, palladium of rhodium. Het grote verschil tussen met name goud en aan de andere kant platina en palladium is natuurlijk dat goud ook wordt gezien als monetair metaal. Opslag van je geld in goud, in tijden van nood kun je er mee betalen. Bij platina en palladium is dat niet het geval, die worden momenteel vooral gebruikt in de industrie. Er wordt nauwelijks belegd in fysiek platina of palladium.

Wat is platina?

Platina, palladium of rhodium worden net als de andere edelmetalen gemijnd. Reeds in de oudheid werd platina gevonden, maar werd er weinig waarde aangehecht. De aandacht ging meer uit naar goud en zilver. Pas rond 1740 werd platina als een chemisch element ontdekt en kon het ook worden geïsoleerd uit andere materialen. Platina is buigzaam en kneedbaar en beschikt over een mooie wit-grijze glans. Daarnaast is het goed bestand tegen corrosie door bijvoorbeeld cyaniden, halogenen en zoetzuur. Platina oxideert niet bij lucht. Het enige zuur waar platina tegen bestand is koningswater. Dit kan ook weer gebruikt worden bij de raffinage van platina. Het raffineren van platina is wel een kostbaarder proces dan bij goud. Platina is uiterst zeldzaam en het meest zuivere edelmetaal dat er bestaat.

Platina is lastiger te delven en te raffineren dan goud. Platina wordt eigenlijk vooral in Zuid-Afrika gedolven. Zo’n 70%. Rusland mag zich 2-de producent noemen met ongeveer 12%. De overige 18% komt uit een beperkt aantal andere landen, zoals Zimbabwe en Noord-Amerika. Palladium en rhodium zijn eigenlijk bijproducten van platina en dus is ook Zuid-Afrika dus hofleverancier.

Waarde van platina

Jarenlang had platina een hogere prijs dan goud. Vandaag nog te lezen op Wikipedia: De platinaprijs ligt over het algemeen boven die van goud, maar zo nu en dan is platina minder kostbaar.

 

Vooral vlak voordat de kredietcrisis begon, bereikte de waarde van platina een hoogtepunt. Maar de koerst stortte direct na de kredietcrisis in. De industriële waarde werd minder doordat er oa vervangende producten werden gebruikt zoals palladium dat toen veel goedkoper was als platina. Je zou verwachten dat met de ingestorte koers van platina en de zeer hard gestegen koers van palladium dat men weer zou kunnen teruggrijpen op platina. Zo schijnt het niet helemaal te werken.

Invloeden op de platinakoers

Meer nog dan bij goud en zilver is de koers van platina en afhankelijk van vraag en aanbod. De prijs wordt sterk beïnvloed wordt door de industriële vraag. Van de totale vraag naar platina, komt zo’n 40 procent uit de auto-industrie. Dat heeft weer als reden dat de autoproductie in opkomende economieën de afgelopen jaren enorm is gestegen. Behalve auto-industrie is het edelmetaal ook prima geschikt om bijvoorbeeld temperaturen mee te meten. ook wordt Platina steeds vaker in juwelen gebruikt. Dit beïnvloedt de prijs ook, maar niet zoveel als de vraag uit de industrie. Goud en zilver blijken in de juwelenindustrie stabielere factoren te zijn. Uiteraard zijn juwelen wel afhankelijk hoe het met de mondiale economie gaat. Verder is de keuze van de edelmetalen afhankelijk van de mode

Verder is de vraag naar beleggingen in platina is wel wat gestegen. De verwachting is dat dit steeds meer gaat gebeuren en dat beleggers een steeds grotere invloed gaan krijgen op de koers van platina. Sinds 2-016 lopen de koersen van palladium en platina steeds verder uit elkaar.

Platina moet dus gedolven worden. Zuid-Afrika is daar dus voor 70% verantwoordelijk voor. En daar is vaak wat aan de hand. De mijnen aldaar worden vaak getroffen door stakingen of zoals zeer recentelijke door stroomuitval. En dat gaat begrijpelijkerwijs ten koste van de productie. En dat zal dus ook z’n weerslag hebben in de prijs.

De verwachting is dan ook dat platina wel weer zal stijgen. Het heeft een duidelijke industriële functie en het beschikbaar krijgen van platina is een duur proces dat niet altijd over rozen gaat. Of het binnenkort weer terug gaat naar boven de goudprijs, dat is op zich natuurlijk koffiedik kijken, maar de verwachting is dat dat nog wel ‘even’ zal duren. Daarvoor hoeft namelijk niet perse de platinaprijs te stijgen, de goudprijs kan ook dalen om die ratio weer om te draaien.

Beleggen in Platina

Beleggen in fysiek platina kan op diverse manieren. Platina is te verkrijgen in platinabaren, maar er worden ook platinamunten uitgegeven. Diverse edelmetaal-aanbieders hier op de site hebben deze baartjes en munten in voorraad. Bij het fysiek aankopen van platina zijn goede voorzorgsmaatregelen belangrijk. Zo is het raadzaam een kluis aan te schaffen om platina in op te slaan. Ook het nakijken van de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering is aan te raden. Dekt de inboedelverzekering niet de totale waarde van het aangekochte platina en de eventueel ander aangekochte edelmetalen? Dan is het beter om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Deze blog is geschreven door een externe partner.

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

WilgeWaarom beleggen in platina?