Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 23 december 2019

Richting eind van het jaar lijkt er weer wat leven in de zilverkoers te komen. Zoals vorige week al aangegeven bivakkeerde de koers tussen het 50 en 200 d. MA en was/is het afwachten welk MA heroverd gaat worden.

Het lijkt erop dat de stieren van plan zijn om het 50 d. MA danig aan de tand te voelen. De omzetten afgelopen week waren vrij laag waaruit blijkt dat veel beleggers de boeken mogelijk al hebben gesloten en hun blik hebben verplaatst naar volgend jaar. Op de laatste dag van vorige week trok de omzet iets aan wat een steuntje in de rug werd voor de aanval op het 50 d. MA. Het MA werd doorbroken met een hoogste koers op $ 17.32 maar uiteindelijk kwam het slot toch weer beneden het MA tot stand en werd de week afgesloten op $17.22.

De eerste aanval van de stieren werd daarmee afgeslagen en aanstaande maandag zal de strijd worden voortgezet. Naar verwachting zal komende week een week worden waarin de omzetten laag zullen zijn aangezien de kerstdagen middenin de week vallen en veel beleggers de boeken zullen hebben gesloten. Een dergelijke week biedt kansen maar ook risico’s, een gemotiveerde partij kan voor een fikse uitslag zorgen, zowel naar boven als naar beneden.

De stieren zullen op het vinkentouw moeten zitten en met een beetje goede wil zullen zij er mogelijk in slagen om het 50 d. MA te heroveren en een koopsignaal te genereren.

In de € dag-grafiek zien we eenzelfde beeld als in de $ grafiek. Ook hier laat de koers een stijgend beeld zien waarbij op de vrijdag een aanval werd gepleegd op het 50 d. MA. Ook hier werd het MA intra-day doorbroken maar niet op slotbasis overwonnen.

Wat in de € grafiek wel opvalt is dat we hier slechts 1 rode candle zien terwijl er in de $ grafiek 2 te zien zijn namelijk op dinsdag en woensdag. In de € grafiek zien we alleen op dinsdag een rode candle. Dit betekent dat de valuta verhouding tussen de $ en € op woensdag in het voordeel heeft uitgepakt van de € zilverbeleggers. M.a.w. woorden, de $ heeft blijkbaar weer wat aan sterkte gewonnen ten opzichte van de €.

Als dit zo blijft opent het wat extra perspectief voor de zilverkoers in €.

 

Het langere termijnplaatje zag er vorige week niet verkeerd uit, er waren wat verbeteringen zichtbaar zodat de volgende opmerking werd gemaakt:

De technische staat heeft nog maar weinig nodig om een aantal koopsignalen te generen, als de stieren het slim spelen kunnen we richting eind van het jaar misschien nog een rally gaan zien”

In de onderstaande grafiek is te zien dat de stieren het inderdaad slim lijken te hebben aangepakt. Ze hebben de koers zeer voorzichtig stapje voor stapje omhoog weten te brengen tot aan het 50 d. MA. Het mooie van de beweging op vrijdag is dat tijdens dit laatste stapje omhoog tevens de bovenste lijn van de steunzone is uitgenomen waardoor de koers zich weer uit de steunzone heeft weten te worstelen.

De gestage stijging van afgelopen week heeft er tevens voor gezorgd dat er inderdaad een stapeltje koopsignalen is gegenereerd.

 • De RSI is door het 50 niveau gebroken en bevindt zich nu weer in positief trendgebied
 • De Koopkracht die vorige week weer boven de verkoopkracht is geklommen lijkt nu de stijging te willen gaan voortzetten
 • De MACD heeft inderdaad een bodem afgerond en heeft de stijging ingezet richting de 0 lijn waarboven positief trendgebied lonkt
 • De geldinstroom brak aan het begin van de week door het 50 niveau waarna dit niveau vervolgens op de negatieve handelsdagen weer werd terug-getest als steun om vanaf daar weer te gaan stijgen
 • Het Sentiment /Momentum heeft de stijging van vorige week voortgezet en is eveneens weer door het 50 niveau gebroken naar positief trendgebied

Al met al ziet het er vrij positief uit voor de aanstaande kerstweek, als de stieren het huidige momentum in de slappe markt weten vast te houden kan er mogelijk zelfs nog een flink sprongetje gemaakt worden richting jaareinde.

 

In de Bollinger Banden grafiek wist de koers zich vorige week weer boven de midden-band te werken naar positief gebied. De banden waren aan het versmallen zodat een fikse beweging mogelijk zou kunnen zijn.

In de grafiek van deze week kunnen we constateren dat de koers zich heeft weten te handhaven in het bovenste (positieve) deel van de banden. Op de laatste dag van de week werd de aanval ingezet op de bovenste band die weliswaar nagenoeg werd aangetikt maar niet overwonnen. De banden lopen nu zijwaarts in een vrij smal kanaal zodat de kans op een heftige beweging toeneemt.

Aangezien de koers zich in het bovenste deel bevindt zou dit betekenen dat de uitbraak opwaarts gericht zou moeten zijn.

 

In de slotstandengrafiek heeft de koers zich inderdaad boven de dalende magenta lijn weten te werken en is de eerste weerstandlijn rond $17.25 bereikt.

De volgende opgave van de stieren is nu om deze lijn te doorbreken hetgeen niet makkelijk zal zijn aangezien deze lijn door een aantal oude toppen wordt gevormd, uit 2018 en dit jaar. Mocht de uitbraak aanstaande week lukken dan kan de volgende weerstandlijn mogelijk al snel worden bereikt.

 

In de weekgrafiek werd vorige week de volgende opmerking gemaakt :

“Als de stieren erin weten te slagen om ook de komende week zwarte cijfers te schrijven, kan dat een stap naar bodemvorming voor deze correctie zijn, waarna een mooie start van 2020 mogelijk is”

De stieren wisten inderdaad zwarte cijfers te schrijven en de koers boven de bodies van de laatste candles te laten uitkomen. De slotkoers van de afgelopen week is daarmee de hoogste van de afgelopen 6 weken en opent de deur voor een mooi vervolg

 • De RSI is wat verder omhoog gegaan en heeft wat meer afstand tot het 50 niveau gecreëerd
 • De daling in de MACD lijkt steeds meer af te vlakken zodat een bodempatroon kan ontstaan
 • De Geldinstroom blijft aardig liggen en is slechts minimaal gezakt sinds vorige week

 

In de € weekgrafiek kreeg het beeld vorige week een wat negatiever aanzicht doordat de valuta verhouding een tik had opgelopen. Hierdoor was de plaatsing van de zwarte candle van vorige week en stuk slechter dan in de $ grafiek.

 

Deze week zien we echter het tegenoverstelde in de € grafiek. De plaatsing van de zwarte candle van deze de afgelopen week is beter dan in de $ grafiek, deze staat een stukje hoger. De betere plaatsing heeft ook een positieve uitwerking op de technische gesteldheid.

 • De RSI is opgeklommen tot tegen de 56
 • De MACD lijkt net als in de $ grafiek aan bodemvorming te zijn begonnen.
 • Het Sentiment/Momentum is verder doorgedrongen in extreem negatief gebied, hetgeen betekent dat een mogelijke bodem dichtbij zou kunnen zijn

 

Zoals hierboven al werd aangegeven heeft zich in de $-€ grafiek weer een verrassende ontwikkeling voorgedaan. De steunlijn en het 50 w. MA hebben het inderdaad gehouden en de koers is vanaf hier weer opwaarts gaan bewegen.

Leek het er vorige week helemaal op dat de koers aan een duikeling zou kunnen beginnen? Deze week lijkt deze vooralsnog te zijn afgewend als is de kou nog niet uit de lucht

 • De RSI heeft zich toch weer wonderbaarlijk terug weten te vechten tot boven het 50 niveau
 • De MACD is wel nog dalende richting de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is verder beneden de 50 gedoken op weg naar extreem negatief gebied

De signalen in de grafiek lijken verdeeld te zijn maar de kans op een verdere daling blijft nog steeds op tafel liggen.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver