Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 30 december 2019

Vorige week stopte de opmars/het herstel van de zilverkoers bij het 50 d. MA en was het afwachten of de stieren deze week het laatste zetje zouden kunnen geven. Konden zij gebruik maken van de traditioneel lage omzetten in de kerstweek of niet?

Uit de grafiek blijkt dat de stieren zich inderdaad bij elkaar wisten te rapen en er direct op maandag in slaagden om het MA te heroveren. Met een licht hogere omzet dan de week ervoor konden de stieren niet alleen het 50 d. MA doorbreken maar wisten ze zelfs de $17.50 te bereiken.

Op dinsdag, de dag voor de Kerst, werd er nog een schepje bovenop gedaan en werd de koers met een acceptabele omzet nog wat verder opgestuwd tot boven de $17.75. De stieren konden zo met een goed gevoel bij het Kerstdiner aanschuiven en bedenken wat zij eventueel nog in de handelsuren van de 2-de Kerstdag zouden kunnen doen.

Het goede gevoel van voor de kerstdagen konden de stieren ook nog op 2-de kerstdag vasthouden waarbij het zeer opvallend is dat de omzet een sprongetje omhoog maakte. Met een omzet die rond het gemiddelde van de gewone handelsdagen ligt werd de zilverprijs omhoog getild tot een hoogste koers van $18.135 om vervolgens af te sluiten op $17.99 nipt beneden de $18 grens.

Na deze reeks van positieve dagen werd eigenlijk min of meer verwacht dat ook de vrijdag een prooi zou worden voor de stieren met een slot boven de psychologische grens van $18. Dat kwam er helaas niet van, op deze dag voor het weekend ontstond er wat tegenwerking van de beren die vanachter de kersttafels terugkeerden op het strijdtoneel. De stieren duwden de zilverprijs weer boven het $18 niveau maar konden het opnieuw niet vasthouden, het slot werd nu $17.94.

Afgelopen week hebben de stieren een mooie stap kunnen maken, ze moeten nu proberen om dit vast te houden en mogelijk de volgende stap te zetten in de aanstaande feestweek.

In de € dag-grafiek zien we uiteraard hetzelfde beeld als in de $ grafiek, de doorbraak van het 50 d. MA met een hoogste koers op donderdag van € 16.34. Het slot van deze week kwam echter ook hier lager tot stand en wel op € 16.06 zodat het niveau rond de € 16.25 als weerstand intact blijft.

Hopelijk kunnen de € zilverbeleggers profiteren van het (verwachtte) doorzettingsvermogen in de $ grafiek zodat de € 16.25 verleden tijd wordt.

 

In de update van vorige week werd de langere termijn grafiek afgesloten met de opmerking:

“Al met al ziet het er vrij positief uit voor de aanstaande kerstweek, als de stieren het huidige momentum in de slappe markt weten vast te houden kan er mogelijk zelfs nog een flink sprongetje gemaakt worden richting jaareinde “

 In de grafiek zien we dat het eerste deel van het sprongetje er inderdaad al is gekomen, de stieren hebben zich tot nu toe uitstekend van hun taak gekweten. Niet alleen is de weerstand rond de $17.50 gepasseerd, de koers is tevens opgerukt tot aan de 1-ste weerstandzone ($18 – $18.15) waar we de topjes vinden van eind oktober begin november. De opmars heeft er ook voor gezorgd dat het 14 d. MA naar boven is gedraaid. Dit MA zal naar zeer waarschijnlijk aanstaande week het 50 d. MA doorbreken waarmee dan een extra koopsignaal wordt afgegeven.

Indien de stieren het kunstje van deze week willen herhalen zien we dat de vooruitzichten daarvoor aanstaande week zeker niet verkeerd zijn:

 • De RSI bevindt zich ruim in positief trendgebied en hikt zelfs tegen de extreme zone aan
 • De Verkoopkracht staat nu op het hoogste punt sinds september
 • De MACD is inmiddels door de 0 lijn gebroken naar positief trendgebied
 • De Geldinstroom is ondanks de kerstweek geklommen naar de hoogste stand sinds juli
 • Het Sentiment /Momentum is gestegen tot in extreem positief gebied

De aanstaande beperkte handelsweek met wederom traditiegetrouw lage omzetten zou opnieuw een mooie prooi kunnen worden voor de stieren. Alles lijkt in stelling te zijn gebracht voor een opmars naar de zone rond de $18.50. Met nog slechts twee handelsdagen (maandag en dinsdag) te gaan in 2019 zou de doorbraak van het $18 niveau dan aanstaande maandag al moeten gebeuren.

Zoals vorige week al door de versmallende banden in de Bollinger Bandengrafiek verwacht kwam er een heftigere beweging tot stand die (gezien de stand van de zilverprijs boven de midden-band) inderdaad opwaarts werd uitgevoerd.

De bovenste band werd bij deze beweging fors opgerekt met een zilverkoers die er tegenaan zat geplakt. Het eerste teken van een mogelijke rustpauze/stapje zijwaarts ontstond afgelopen vrijdag met de kleine rode candle. Indien we echter de vorige heftige beweging in ogenschouw nemen die begon in juli dit jaar dan zou deze eerste stap mogelijk pas het begin kunnen zijn van een langgerekte stijging die dan uiteindelijk zou kunnen pieken ruim boven de $20.

In de slotstandengrafiek kunnen we zien welk effect de afgelopen 4 handelsdagen hebben gehad. In de vorige update werd aangegeven dat als het de stieren zou lukken om de eerste weerstandslijn (hier al ingetekend als steunlijn) te doorbreken, de 2-de weerstandlijn al snel kon worden bereikt.

Deze volgende weerstandlijn werd niet alleen bereikt maar eveneens al doorbroken, zodat het vizier mogelijk al kan worden verzet naar de lijn rond de $18.10 en daarna de $18.50. Op basis van het magenta vlagpatroon kan een potentieel koersdoel berekend worden van rond de $23

 

In de weekgrafiek zorgde de candle van vorige week ervoor dat de deur werd opengezet voor een mooi vervolg en dat vervolg kwam er dan ook.

De candle van afgelopen week heeft de $18 grens bereikt en ervoor gezorgd dat de koers weer boven het 17 w. MA kon afsluiten. Hiermee wordt niet alleen een mooi koopsignaal gegenereerd maar het zorgt ook voor een verbetering in de technische gesteldheid van de grafiek.

 • De RSI heef nu verder afstand genomen van het 50 niveau en tikt de dalende trendlijn aan
 • De MACD draait nu duidelijk omhoog en kan op weg naar de signaallijn voor een koopsignaal
 • De Geldinstroom is wel wat gedaald sinds vorige week maar zit nog ruim boven de 50

Het belangrijke 34 w. MA stijgt gestaag en kan een mooi vangnet vormen voor een terugslag. De aanstaande week zou een mooie aanzet kunnen geven voor de start van het nieuwe jaar door een slotkoers boven de $18.50 te realiseren.

 

In de € weekgrafiek kunnen we constateren dat de stijging hier iets minder uitbundig was dan in de $ grafiek. De $ grafiek maakte een stap vooruit van 4,17% en de € grafiek deed het met 3,27% waaruit geconcludeerd kan worden dat de $-€ verhouding weer is verslechterd. De valuta-invloed zal zich blijven doen gelden maar zolang de stappen die de zilverprijs maakt maar groot genoeg zijn zal ook de € grafiek winst kunnen blijven noteren.

De candle in de € grafiek heeft ook hier voor wat licht gezorgd. Het slot boven het 17 w. MA heeft voor een koopsignaal gezorgd en ook hier is de technische gesteldheid verbeterd.

 • De RSI is boven het vorige topje geklommen en heeft de dalende trendlijn gebroken
 • De MACD begint ook hier naar boven te draaien in positief trendgebied boven de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum draait vanuit extreem negatief gebied omhoog en is door de signaallijn gebroken een voorzichtig koopsignaaltje

 

Zoals we al vaak hebben kunnen constateren is de $-€ grafiek zeer wispelturig en waarom zou dat in de laatste volle week van 2019 veranderen?

De zwarte candle die vorige week in de grafiek ontstond zorgde weliswaar voor wat lucht maar de kans op een daling bleef nog steeds op tafel liggen. De afgelopen week lijkt het erop dat de daling met de nieuwe candle is hervat. De koers is namelijk voor het eerst sinds juni dit jaar beneden het 50 w. MA gesloten en bevindt zich nu tevens nog maar zeer nipt boven de blauwe steunlijn.

De daling beneden het 50 w. MA zal snel hersteld moeten worden anders betekent dit het eerste langere termijn verkoopsignaal sinds mei 2017!

De technische gesteldheid van de grafiek heeft met de rode candle van afgelopen week in elk geval een fikse deuk opgelopen:

 • De RSI is opnieuw beneden de 50 in negatief trendgebied gekomen en nadert nu het laagste punt van juni 2019
 • De MACD is de 0 lijn nu zeer dicht genaderd en een verkoopsignaal dreigt te ontstaan
 • Het Sentiment/Momentum is naar extreem negatief gebied gedoken en staat nu op het laagste punt sinds feb. 2018

De vooruitzichten voor de $-€ verhouding zien er grimmig uit, een snel herstel is noodzakelijk anders dreigt er een forse koersval te ontstaan zoals we ook zagen in 2017.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver