Columns & Artikelen

Overzicht performance indices 2019

by Wilge on 2 januari 2020

Zelden een groenere lijst lijst gezien in de historie van Edelmetaal-Info. En dan vooral over de hele breedte. Het Nieuwsblad kopte: ‘Veilige haven’ nu ook in trek in prima beurstijden. Dat goud en zilver het zo goed doen in tijden waarin aandelen het ook heel goed doen, mag bijzonder worden genoemd. Verder zien we ook dat de ETF’s/fondsen met de mijnbouwaandelen het beter deden dan de goud en zilver. Vaak wordt gezegd, dat als de mijnbouwaandelen goud en zilver overklassen, dat er nog veel meer in het vat zit voor de edelmetalen zelf.

Bitcoin

Wat altijd geldt is natuurlijk: wanneer koop je het en wanneer verkoop je het. De mensen die dit jaar Bitcoin op het hoogtepunt kochten zullen niet blij zijn met de koers op 31 december. Degene die in januari kochten dus wel.

Rhodium, Palladium en Platina

Bij uitstek de edelmetalen die nodig zijn bij het vervaardigen van hoogwaardige producten in de elektronica, maar vooral ook in katalysatoren van auto’s. En daar is dit jaar bij elkaar al meer over geschreven dan de in de 20 jaar daarvoor. Het zijn dan ook ‘moderne’ metalen. Rhodium dat enkel en alleen als bijvangst van palladium en platina wordt gewonnen. En nog eens het feit dat er maar een paar plekken in de wereld zijn waar deze delfstoffen worden gedolven. En dat zijn nu net niet de landen waar het allemaal zo goed gaat met Zuid-Afrika voorop. Stakingen, elektriciteitsstoringen enz. Zie ook dit artikel.

PHO en CGW

Dit zijn de tickers van ETF’s met daarin “wateraandelen”. Bedrijven die of iets doen om het teveel aan water op te lossen of juist aan het  te kort aan (schoon-/drink-) water. Al jaren beloftevol, want water wordt immers het blauwe goud genoemd. Maar nog steeds geen spectaculaire winsten. Ze hobbelen ‘gewoon’ met de ‘normale’ indices mee.

 

‘Normale’ aandelen

Die doen het dus ‘gewoon’ goed. Of eigenlijk ongewoon. Want met een ongelooflijke opbouw aan schulden, zowel particulier als van de staatsschulden, mag je wat anders verwachten. Lees de columns van Diederick Schmull en Robert Broncel er nog maar eens op na. Echter door al het geld dat in de economie, bankwereld of maatschappij wordt gepompt, middels bijvoorbeeld de opkoopprogramma’s van de centrale banken met daarbij de enorm lage rente, zorgt kennelijk toch voor een boost in de aandelen. Wat hard omhoog gaat, kan ook heel hard (en snel) vallen. Maar wanneer?

REMX

Die is dus stil blijven staan, lijkt het. Niet is minder waar. Een snelle stijging begin 2019 vervolgens een diepe daling en nu weer terug bij af. De ETF met belangrijke fondsen in de kritische, strategische en rare earth metalen scoorde als enige in dit rijtje beneden verwachting.

Zilver

Menigeen belooft al jaren dat zilver gaat schitteren. En natuurlijk is 15,2% in dollars een mooie score, maar schitteren? Zeker niet als je de  overige assets bekijkt in dit lijstje. 2020 dan maar?

Goud

Kijken we nog even naar de grafiek van goud. De goudmarkt zit momenteel vol speculanten, aldus ABN Amro, die met hun speculatieve beleggingen de prijs hebben opgeduwd. Hun gokjes met derivaten op goud stuwden, met de waarde van fysieke aan- en verkopen, een stevige opmars in de prijs de afgelopen weken. ABN Amro-edelmetalenspecialist Georgette Boele waarschuwt voor teveel optimisme. Dat kunnen beleggers gaan bekopen.

Boele bij BloombergTV: Op de langere termijn, eind 2020 en voor 2021, verwacht ik wel veel hogere goudprijzen. Maar op de korte termijn moet je wachten op de pull back, als je naar etf’s en speculatieve posities kijkt is het aandeel echt heel hoog.

Mijnbouwaandelen

De mijnbouw scoorde goed, maar geen exceptionele stijgingen (op de uitzonderingen in de individuele aandelen na natuurlijk). Een aantal belangrijke fusies/overnames het afgelopen jaar.

TSX

De Canadese beurzen waar veel mijnbouwaandelen verhandeld worden zijn de TSX en TSXV

Dit zijn de best scorende aandelen op de TSX:

 • Balmoral Resources (TSX:BAR) 248%
 • Liberty Gold (TSX:LGD) 244%
 • Alacer Gold (TSX:ASR) 170%
 • Perseus Mining (TSX:PRU) 145%
 • Ero Copper (TSX:ERO) 138%

Opvallend: allemaal dus goud- en/of kopermijnaandelen.

Op de TSXV is dit de top 5:

 • Amex Exploration (TSXV:AMX) 557%
 • Aftermath Silver (TSXV:AAG) 554%
 • Blackrock Gold (TSXV:BRC) 475%
 • Teuton Resources (TSXV:TUO) 410%
 • MacDonald Mines Exploration (TSXV:BMK) 320%

Allemaal dus goud- en zilvermijnaandelen!

Kitco

Nog twee aardige overzichtjes via Kitco:

En ook via Kitco nog een top 3 van stijgers en dalers in mijnbouwers:

Stijgers

 • Alacer Gold – 202%
 • Wesdome Gold Mines – 121%
 • Kirkland Lake Gold – 136%

Dalers:

 • OceanaGold – 23%
 • Nexa Resources – 25%
 • Turquioise Hill – 76%

Tot slot nog even dit overzicht en spreekt voor zich:

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeOverzicht performance indices 2019