Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 6 januari 2020

In de afgelopen week van de jaarwisseling moesten de stieren proberen het momentum van de week ervoor vast te houden en het liefst nog een volgende stap omhoog maken.

De daggrafiek laat zien dat het $18 niveau een barrière vormde die zich niet makkelijk gewonnen gaf. Dit was/is het niveau waar de beren in de kerstweek de opmars een halt toe riepen. Op maandag en dinsdag slaagden de stieren er niet om het $18 niveau blijven te doorbreken. Op dinsdag werd wel een poging ondernomen maar de beren counterden die opzet zodat de $18 grens op slotbasis intact bleef. Tijdens deze 2 dagen bleef de omzet zeer laag zodat het de stieren aan kracht ontbrak om echt te kunnen doorduwen. Het jaar 2019 werd zodoende afgesloten met een slotkoers van $17.92

Op de eerste handelsdag van het jaar, 2 januari, keerden de beleggers terug naar de borden en zien we de omzet aantrekken. Met het aantrekken van de omzet waren de stieren in staat om een nieuwe aanval op de $18 te lanceren. Vanaf de opening werd een tegenaanval van de beren opgevangen en begon de koers te stijgen. Er werd een hoogste stand gerealiseerd van $18.15 waarna uiteindelijk weer boven de $18 kon worden afgesloten op $18.05.

Deze slotstand boven de $18 trok op vrijdag wat meer beleggers naar de markt waardoor de omzet verder aantrok naar bijna 11 miljoen. De stieren deed er nog een schepje bovenop door een hoogste stand te noteren van $18.33. Het slot kwam weer een stukje lager tot stand op $18.15 maar opnieuw werd dus boven de $18 gesloten zodat het erop begint te lijken dat de $18 grens gebroken is.

De stieren zullen in de aanstaande eerste volle week van januari hun goede bedoelingen moeten gaan tonen door de zilverkoers verder op te stuwen.

Het beeld in de € grafiek toont een wat moeizamer verloop, in plaats van een zijwaartse beweging zien we hier een dip in de koersgrafiek. Die dip wordt met de laatste candle van afgelopen vrijdag goedgemaakt zodat de koers hier af kon sluiten boven de € 16.25.

De grens van €16.25 is echter nog niet overtuigend gebroken ook al noteerde de koers een hoogste stand van €16.42. De zilverbeleggers zullen dus aanstaande week opnieuw moeten proberen afstand te nemen van het € 16.25 niveau.

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week de hoop/verwachting uitgesproken dat de zilverkoers het jaar zou kunnen afsluiten boven de $18. Zoals we in de daggrafiek zagen gebeurde dit niet meer in de laatste 2 handelsdagen van 2019 maar wel in de eerste 2 dagen van 2020.

Doordat de zilverprijs in de eerste 2 dagen van afgelopen week min of meer een pas op de plaats maakte, bleef de weerstandzone, die vorige week werd bereikt, intact.

Op de slotdag van de week werd de bovenste lijn van de weerstandzone onder vuur genomen en zelfs even gebroken waarna het slot tot stand kwam binnen de zone. Op basis van de ontwikkeling tot nu toe zou aanstaande week een nieuwe uitbraakpoging moeten volgen. Zou zo’n uitbraak poging slagen dan lijkt de weg vrij te zijn gemaakt voor een stijging tot aan de volgende zone, het gebied rond de $18.60.

De technische gesteldheid van de grafiek ligt er zeer goed bij:

 • De RSI bevindt zich nipt boven de 70 in extreem positief gebied
 • De koopkracht stabiliseert op hoog niveau met een ADX die nog verder aantrekt (de trendmatigheid van de beweging neemt dus nog steeds toe)
 • De MACD is verder doorgedrongen in positief trendgebied boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom staat in extreem positief gebied op een stand van 87.62
 • Het Sentiment/Momentum bivakkeert eveneens in extreem positief gebied en kan hier langere tijd blijven hangen. (zie periode in juli/augustus)

Behalve de positieve indicatoren heeft er nu ook in positieve kruising plaatsgevonden van het 14 met het 50 d. MA waarmee een aanvullend koopsignaal is gegenereerd.

De start van het nieuwe jaar ziet er vooralsnog vrij positief uit zodat de stieren aanstaande week met frisse moed de weerstand op de korrel kunnen nemen.

In de Bollinger Banden grafiek van vorige week werd aangehaald dat de beweging tot dan toe pas een eerste stap zou kunnen zijn in een langgerekte stijging. De voortzetting van de stijging is nog niet echt in gang gezet ook al is, met de hoogste dagkoers, de bovenste band afgelopen vrijdag wel aangetikt. Doordat het slot van vrijdag lager tot stand kwam is weer afstand van de band genomen.

Het ideale scenario voor aanstaande week is een nieuwe stijging naar de bovenste band waarna deze elke dag iets verder omhoog geduwd zou moeten worden.

 

In de slotstandengrafiek waren we gedurende de kerstweek getuige van een vrijwel loodrechte stijging die eindigde bij het rode puntje net beneden de $18. De week van de jaarwisseling was, hoewel positief, geen echte voortzetting van deze beweging.

Vanaf het rode puntje (Slotkoers$17.94) heeft zich slechts een klein zwart streepje aangediend die de zilverkoers pal op de weerstandlijn van $18.15 heeft laten eindigen. Op slotbasis is dit de hoogste koers sinds september en daarmee is de vorige top van eind oktober gepasseerd. Deze hogere top betekent dat het patroon van lagere toppen en lagere bodems is gebroken hetgeen perspectief schept voor de komende tijd.

Wat nu allereerst nodig is, is een doorbraak van de weerstandlijn zodat de $18.50 het volgende aanvalsdoel kan worden.

In de weekgrafiek van vorige week werd een slot boven de $18.50 gewenst als start van het nieuwe jaar, dat is er echter niet van gekomen. Er ontstond weliswaar een zwarte candle maar deze sloot nog ver verwijderd van het geprefereerde koersdoel af.

De omzet van de afgelopen week was wel weer iets hoger dan dat van de week ervoor zodat de laatste drie candles gepaard gaan met een steeds hogere omzet. De omzet tijdens de feestweken blijft uiteraard nog aanzienlijk achter bij een normale handelsweek zodat aanstaande week zeer interessant wordt om te gaan volgen. Indien de omzet normaliseert en de stieren houden het heft stevig in handen, kan er alsnog een forse sprong worden gemaakt.

De indicatoren blijven positief, zodat hiervan een steuntje in de rug kan worden verwacht:

 • De RSI is door de dalende trendlijn gebroken en stijgt nu verder in positief trendgebied
 • De MACD is gedraaid en heeft de signaallijn bijna bereikt voor het generen van een vers koopsignaal
 • De Geldinstroom is weer iets verder afgezwakt maar staat desondanks nog steeds ruim boven de 50 in positief trendgebied

Een zwarte candle aanstaande week zal de grafiek verder verbeteren en zorgen voor een koopsignaal in de MACD.

Net als in de $ weekgrafiek heeft de koers ook in de € weekgrafiek een stapje vooruit gemaakt. Het stapje in de € grafiek is zelfs iets groter dan in de $ grafiek en de nieuwe zwarte candle heeft voor een verdere verbetering van de grafiek gezorgd.

 • De RSI is verder gestegen boven de dalende trendlijn
 • De MACD nadert de signaal en zal deze binnenkort kunnen kruisen
 • Het Sentiment/Momentum is verder gestegen al bevindt deze zich nog in negatief gebied

 

In de wispelturige $-€ grafiek zag het er vorige week grimmig uit en werd aangegeven dat een snel herstel van de rode candles noodzakelijk was om een forse koersval te voorkomen. In het begin van afgelopen week leek de daling zich te gaan voortzetten totdat er plots een omslag kwam. De koers naderde in eerste instantie de blauwe steunlijn maar blijkbaar wilden de stieren zich nog niet gewonnen geven en wisten ze het tij te keren.

De candle die nu zichtbaar is heeft een klein lichaam en een langere lower shadow hetgeen zou kunnen duiden op een bodem maar daar is het nog wat vroeg voor, daarvoor is eerst bevestiging nodig. Zolang de koers beneden het 50 w . MA noteert is er sprake van een negatieve langere termijntrend en moet gevreesd worden voor een doorbraak van de steunlijn.

De zwarte candle heeft bovendien maar een zeer beperkt effect gehad op de technische gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is slechts zeer minimaal gestegen van 45.49 naar 45.87 en bevindt zich daarmee nog steeds beneden de 50 in negatief trendgebied
 • De MACD is verder gedaald en zal waarschijnlijk aanstaande week de 0 lijn bereiken en als steun gaan testen
 • Het Sentiment/Momentum is nauwelijks veranderd en bevindt zich nog steeds in extreem negatief gebied.

De stieren zullen een zware taak hebben om de steunlijn te houden. Het beeld verbetert pas als ze de koers weten terug te brengen tot boven het 50 w. MA

 

Edelmetaal-Info: deze update is uitgebreid met een weekgrafiek van goud en enkele interessante conclusies!

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver