Columns & Artikelen

Technische analyse Platina

by Roy Martens on 13 januari 2020

Platina was zeer lang een aanzienlijk stuk duurder dan goud totdat er aan het begin van de financiële crisis de klad in kwam en de zaken werden omgedraaid. Platina is, jaren later, op een zeer belangrijk niveau aangekomen en zou de komende jaren weleens een forse stijging kunnen laten zien.

Onderstaand zijn een tweetal grafieken van platina opgenomen, een grafiek van de afgelopen 20 jaar waarna wordt ‘ingezoomd’ op de afgelopen 7 jaar.

In de 20 jaar grafiek zien we globaal een aantal verschillende fases. 

  1. De enorme stijging die zich voordeed in de periode van 2001 tot medio 2008
  2. De enorme koersval die zich voordeed in de 2008
  3. De herstelpoging in periode van medio 2008 tot aan eind 2011
  4. De zijwaartse beweging van 2011 tot 2014
  5. De gestage daling van 2014 tot aan eind 2016
  6. Het bodemproces van 2016 tot medio 2019
  7. De uitbraak boven de dalen van de afgelopen jaren rond het 900 niveau

 

Fase 1 vond plaats met de stijging van goud en zilver en zoals de grafiek laat zien werd ook hier een duizelingwekkend pad gevolgd. Vanaf een niveau van $401 in 2001 werd 7 jaar later een hoogste stand bereikt van maar liefst $2.286. Een stijging van $1.885 oftewel 470% in slechts 7 jaar. De top in platina werd dus 3 jaar eerder bereikt dan bij goud.

 

Wel kwam er net als bij goud een reactie op die felle stijging. Die reactie verliep alleen volgens een heel ander model. Na het bereiken van de top werd er een lagere top geproduceerd waarna de koers in de afgrond sodemieterde (Fase 2). Samen met de aandelenbeurzen dook platina in 2008 omlaag om uit te komen op een niveau van $752, een daling van $1.534 vanaf de top en maar liefst 81% van de voorgaande stijging. Wie een beetje thuis is in fibonacci reeksen weet dat retracement niveaus van een stijging of daling vaker liggen rond de 50%, 61,8 % en 76,4%. In dit geval werd het 76,4 % benaderd en zelfs iets gepasseerd.

De herstelpoging die volgde (samen met ander edelmetaal) bracht platina in fase 3 terug naar een top op $1.977 in 2011. Opnieuw een felle stijging als reactie op de daling (een V-bodem) van $1.225. Afgezet tegen de eerdere daling een retracement van opnieuw rond 80%.

Na deze felle bewegingen volgde het koersverloop in Platina zo’n beetje hetzelfde beeld als in goud.

Eerst zijwaarts, gevolgd door een gestage daling en een bodemproces dat enkele jaren in beslag nam.

Wat hier opvalt aan het bodemproces is dat de bodem op een logisch niveau werd gevormd, een steunzone ($750-$800) die gevormd wordt door eerdere niveaus uit 2004, 2008, 2015 en tenslotte het proces uit 2018 en 2019.

Vanaf medio 2019 is er een opmars gestart die we in de onderstaande 7 jaren grafiek nader zullen bekijken.

 

Vanaf 2018 toen de bodem werd gevormd op $755,70 zien we een opgaande trend ontstaan met hogere toppen ($881,50 – $920,40 – $1.000,80) en hogere bodems ($755,70 – $788,30 – $867,80). Deze opgaande trend zorgde er uiteindelijk voor dat de weerstandzone gevormd door de bodems uit 2017 uitgenomen kon worden en platina kon opstomen naar de volgende zware weerstandzone rond de $1.000 die medio dit jaar al werd getest met de top op $1.000,80.

Deze weerstandzone die grofweg loopt van $1.000 tot $1.050 wordt nu opnieuw benaderd en aangevallen. Het verloop van deze aanval is zeer interessant om te volgen aangezien een doorbraak van deze zone het bodemproces definitief zou kunnen afsluiten. Een doorbraak zet de deur open voor een potentieel forse stijging in de komende jaren.

De huidige stijging werd in de technische indicatoren min of meer al voorspeld door de positieve divergentie de zichtbaar werd in de RSI en MACD. De gelijkliggende koersbodems in 2018 en 2019 werden begeleid door hogere bodems in deze 2 indicatoren terwijl de geldinstroom boven de 50 bleef in positief trendgebied.

De dip die volgde na de eerste test werd goed opgevangen door de RSI (bleef boven de 50 en de magenta lijn) en de MACD (bleef boven de stijgende lijn). De Geldinstroom maakte wel een knieval maar werkt zich nu weer omhoog tot aan de 50 en de eerste trendlijn.

Het beeld in de grafiek ziet er positief genoeg uit om een serieuze aanval op de weerstandzone te verwachten die kan leiden tot een mooie doorbraak. Lukt dit inderdaad dan zou platina wel eens in oude glorie hersteld kunnen worden, mogelijk zelfs dat we dan weer een koers gaan zien die boven de goudkoers komt te liggen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Platina