Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 13 januari 2020

Zoals vorige week verwacht maakten de stieren direct aan het begin van afgelopen week hun bedoelingen duidelijk. De omzet werd opgekrikt naar ruim 13,3 miljoen en de aanval gezocht waarbij op maandag de $18.55 werd bereikt. Dit niveau kon echter niet worden vastgehouden omdat de beren behoorlijk tegensputterden en de koers uiteindelijk beneden de $18.20 wisten te houden.

Op dinsdag dan maar opnieuw in de aanval dachten de stieren en deze keer hadden ze meer succes. Het grootste deel van de koerswinst kon nu wel worden vastgehouden zodat een slot tot stand kwam tegen de $18.40. Dit succesje sterkte de stieren in hun overtuiging en vol goede moed werd aan de woensdag begonnen. De opening kwam tot stand op $18.45 waarna direct weer de aanval werd gezocht en de koers verder opstoomde tot aan de $18.90. Het gejuich om de nieuwe stap vooruit verstomde helaas zeer snel door de tegenactie van de beren. Zij gooiden de schouders ertegenaan waarbij de omzet omhoog vloog naar bijna 18 miljoen, er werd nu zeer serieus strijd geleverd! Deze daadkracht van de beren werd de stieren teveel en zo moesten de terugtocht blazen. Na een hevige strijd restte er een slotkoers van $18.17.

Deze tik van de beren moesten de stieren eerst verwerken. De donderdag werd lager begonnen en de kleine opleving werd snel weggepoetst. Opnieuw probeerden de beren fors terrein te heroveren, ze duwden de zilverprijs terug tot aan $17.82 en wisten vervolgens ook de zilverkoers beneden de $18 te houden op slotbasis.

De stieren waren met de slotkoers van donderdag terug bij af, beneden de barrière van $18. Het pleit voor de stieren dat ze in elk geval niet bereid waren om zich direct gewonnen te geven maar besloten om terug te vechten. De vrijdag werd weer lager begonnen en de eerste aanzet was ook omlaag totdat de stieren de horens slepen en tegengas gingen bieden. De zilverprijs werd terug boven de $18 getild naar een slotkoers van $18.10.

 

Qua slotkoersen lijkt afgelopen week vrij weinig gebeurd te zijn, vorige week $18.15 en deze week $18.10. Echter de grafiek toont aan dat de eerste serieuze uitbraakpoging van de stieren in het nieuwe jaar vakkundig door de beren is gecounterd. Komende week wordt de strijd hervat.

Het beeld in de € dag-grafiek schetst een vrijwel identiek beeld echter met één wezenlijk verschil.

De slotkoers van deze week ligt op€16.29 en die van vorige week op €16.27! In tegenstelling tot de $ grafiek is er hier dus een kleine winst gerealiseerd in plaats van een kleine daling.

Vorige week werd voor de langere termijn grafiek aangehaald dat de start van het jaar er in de eerste dagen vrij positief uitzag zodat de weerstandzone onder vuur genomen kon worden.

De eerste weerstandzone werd inderdaad vol onder druk gezet en ook snel overwonnen en verlaten. De candle van woensdag wist zelfs met een reuzenstap de tweede zone te bereiken en aan te vallen. Deze aanval op, of test van, de tweede zone was uiteindelijk niet succesvol, ook al reikte de hoogste koers tot ruim boven de zone. Het slot kwam er uiteindelijk beneden tot stand waarna de beren er vervolgens voor zorgden dat de koers zelfs weer terugviel tot beneden de eerste zone.

De vrijdag-candle zorgt er tenslotte voor dat de koers afsluit tegen de bovenkant van de zone.

Ook in deze grafiek is weinig vooruitgang geboekt ten opzichte van vorige week, de koers is weer terug in de eerste zone en de uitbraakpoging is daarmee geneutraliseerd. Het is nu zaak voor de stieren om direct een nieuwe poging te ondernemen en de druk er vol op te houden.

De technische staat van de grafiek ligt er nog steeds positief bij zodat een nieuwe poging op steun zou kunnen rekenen.

 • De RSI is wel iets teruggevallen maar staat nog ruim in positief trendgebied
 • De koopkracht beweegt zijwaarts met een kleine daling terwijl de ADX nog altijd een hoge trendmatigheid aangeeft
 • De MACD is wat verder geklommen en bevindt zich nog steeds boven de signaallijn
 • De Geldinstroom blijft op een extreem hoog niveau hangen
 • Het Sentiment/Momentum valt wel iets terug maar bevindt zich nog altijd boven de 50 in positief gebied

De vooruitzichten voor aanstaande week zijn nog steeds goed, de stieren moeten hiervan gebruik maken.

In de Bollinger Bandengrafiek werd gedaan wat werd gehoopt/verwacht, een nieuwe stijging naar de bovenste band. De koers schurkte tegen de bovenste band aan waardoor deze verder omhoog werd geduwd. De woensdag-candle priemt zelfs ver boven de band uit en rekt deze nog wat verder op.

Zoals zo vaak gebeurt volgt er op een extreme candle buiten de banden een reactie die we dus ook nu kunnen aanschouwen. Met de candle van woensdag en donderdag heeft de koers redelijk wat afstand geschapen tot de bovenste band en nadert de koers nu de midden-band. Deze midden-band zal als steunniveau moeten fungeren mocht de koers nog wat verder terugvallen.

In de slotstandengrafiek werd een doorbraak van de weerstand gewenst zodat de $18.50 het volgende doel kon worden.

De doorbraak werd inderdaad gerealiseerd en de koers stoomde op naar de $18.50 maar kon dit niveau op slotbasis niet vasthouden zodat beneden de weerstand werd gesloten. Met de beweging van vrijdag werd de lijn echter opnieuw opgezocht zodat alles weer in stelling lijkt te zijn gebracht voor een nieuwe doorbraakpoging.

 

De nieuwe zwarte candle die in de $ weekgrafiek werd verwacht is er niet gekomen, in plaats daarvan is er een verrassende rode candle ontstaan.

De rode candle heeft een zeer lange upper shadow waardoor de candle een extra negatieve lading krijgt. Door de lange upper shadow wordt namelijk het signaal afgegeven dat de flinke koerswinst die de stieren wisten op te bouwen weer teniet gedaan is omdat de beren te sterk waren. Dit gegeven samen met de flinke omzet die bereikt werd geeft de indruk dat er een potentiële top-candle is neergezet. Voorzichtigheid is daarmee geboden.

De rode candle heeft vooralsnog geen al te grote (negatieve) impact op de technische gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI is slechts licht gedaald en bevindt zich nog steeds boven de dalende trendlijn
 • De MACD heeft de signaallijn toch kunnen kruisen waarmee een koopsignaal is afgegeven
 • De Geldinstroom is ondanks de rode candle toch naar boven gebogen en staat u op een hoger niveau dan vorige week, 69.60 tegen 61.25

De stieren hebben afgelopen week een teleurstelling moeten slikken maar ze zullen de ruggen moeten rechten om opnieuw de aanval te kunnen zoeken.

 

De vooruitzichten voor de € weekgrafiek waren net als voor de $ grafiek hooggespannen, ook hier zouden de stieren voor een volgende stap omhoog moeten zorgen.

Zoals in de grafiek is te zien zijn de stieren daarin ook hier niet echt geslaagd maar ze konden, in tegenstelling tot de $ grafiek, hier wel zorgen voor een zwarte candle en daarmee een iets hogere koers dan vorige week. De vorm van de candle is gelijk, de kleur is afwijkend waaruit blijkt dat de valutaverhouding, tegen de verwachting in, weer positief heeft uitgepakt voor de € zilverbeleggers.

De zwarte candle heeft een positieve uitwerking op de gesteldheid:

 • De RSI is iets gestegen t.o.v. vorige week
 • De MACD is de signaallijn dichter genaderd en kan deze misschien komende week al kruisen
 • Het Sentiment/Momentum is door het 50 niveau gestegen naar positief trendgebied

In de $-€ grafiek van vorige week werd er vanuit gegaan dat de stieren het zeer zwaar zouden krijgen om de steunlijn te houden en werd een stijging tot boven het 50 w. MA niet verwacht.

Toch is dit precies wat er gebeurde, in plaats van een daling richting de steunlijn wisten de stieren de koers verrassend genoeg terug te zetten boven het 50 w. MA. Is een daling naar de steunlijn hiermee afgewend of is het slechts uitstel van executie?

Indien we de gesteldheid van de grafiek aanschouwen lijkt het laatste meer voor de hand te liggen :

 • De RSI is richting 50 geklommen maar bevindt zich er wel nog steeds beneden ook al is dat maar zeer nipt
 • De MACD heeft nu de 0 lijn bereikt en kan er mogelijk volgende week al beneden vallen
 • Het Sentiment/Momentum bevindt zich ook deze week nog steeds in extreem negatief gebied beneden de 20, zelfs nog iets lager dan vorige week

Indien de stieren voor een verandering in de verwachting willen zorgen zullen ze ook aanstaande week een zwarte candle tevoorschijn moeten toveren.

 

Deze update is uitgebreid met een tweetal weekgrafieken van platina.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver