Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 27 januari 2020

Na het mooie slot van vorige week vrijdag werd met spanning uitgekeken naar de voortzetting in de afgelopen week. Die voortzetting liep een dag vertraging op door de feestdag in de VS zodat de beleggers een dag langer de tijd hadden om hun strategie te bepalen.

Deze dag extra bedenktijd pakte niet goed uit voor de stieren. De beren begonnen met slechte intenties aan de dinsdag, de koers werd aanzienlijk onder druk gezet waarbij de omzet enorm opliep. Zij waren blijkbaar voornemens om een flinke tik uit te delen en de stieren te overbluffen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond de zilverkoers inderdaad lager maar de teruggang viel mee.

Op woensdag en donderdag zakte de omzet weer fors terug en bleef de strijd binnen de perken. De beren probeerden de aanval voort te zetten maar de stieren slaagden erin de daling op beide dagen te controleren en uiteindelijk te counteren zodat er zwarte candles geschreven konden worden.

De getoonde controle schepte wat extra vertrouwen en zo begonnen de stieren goed gemutst aan de vrijdaghandel. Vrijwel meteen vanaf de opening zochten de stieren de aanval en werd de zilverprijs stapje voor stapje omhoog geduwd, terug naar de $18 grens. Aan het slot resteerde er een stand die niet alleen boven de $18 uitkwam maar tevens boven de slotstand van vorige week. De daling van maandag werd daarmee meer dan goed gemaakt.

De slotstand van vrijdag betekent in principe dat we op hetzelfde punt staan als een week geleden en dat de stieren dus dezelfde opgave hebben, een slot boven de $18.25 (liefst $18.50) te creëren

Het koersverloop in de € grafiek is qua vorm en kleur van de candles identiek echter ook nu zien we toch weer een verschil. In de $ grafiek blijft de koers van afgelopen week beneden het hoogste punt van de week ervoor. In de € grafiek daarentegen wordt dat hoogste punt op vrijdag overschreden en vindt het slot zelfs plaats boven het hoogste punt van vorige week.

De € grafiek heeft het daarmee dus afgelopen week een beduidend stuk beter gedaan dan zijn tegenhanger in $.

 

In de langere termijngrafiek werd vorige week nog aangegeven dat de stieren deze week een herkansing zouden krijgen, een 2-de mogelijkheid die ze niet moesten laten lopen. De grafiek toont helaas aan dat ook deze 2-de mogelijkheid niet aan de stieren was besteed.

Met de candle van dinsdag zakte de zilverprijs opnieuw beneden de weerstandzone richting de blauwe steunlijn die ook op woensdag en donderdag door de beren werd gezocht. Ondanks het negatieve geweld van de beren toonden de stieren echter veerkracht en uiteindelijk wierp dat op vrijdag opnieuw vruchten af. De koers kwam met een sprongetje terug in de weerstandzone en sloot zelfs dichter bij de bovenste lijn dan vorige week. Er volgt aanstaande week dus opnieuw een kans voor de stieren op een uitbraak.

De tegenwerking van de beren heeft wel invloed gehad op de technische gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI heeft opnieuw het 50 niveau aangetikt en is dankzij vrijdag weer naar boven gebogen
 • De Koopkracht is toch nog wat verder gedaald en lijkt nu vanaf een lager niveau opnieuw naar boven te draaien
 • Ook de MACD heeft een lager niveau bereikt en zal nu opnieuw aan een opwaartse draai moeten werken
 • De geldinstroom is afgelopen week behoorlijk teruggevallen al bevindt deze zich nog wel boven de 50 in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum probeert u inderdaad een bodem te vormen rond het 20 niveau

Afgezien van de wat lagere standen in de indicatoren is er voor wat positionering van de koers betreft weinig veranderd. Indien 3 x is scheepsrecht inderdaad enig hout snijdt dan hebben de stieren het mogelijk alsnog in eigen hand maar dan dienen ze nu wel eindelijk door te drukken.

In de Bollinger Bandengrafiek constateerden we vorige week al dat de banden weer naar elkaar toe begonnen te bewegen, een voorbode voor een heftigere beweging.

Na afgelopen week is de bewegingsruimte van de koers een flink stuk kleiner geworden, vorige week was de ruimte tussen de banden nog 17.32 / 18.51 = 1.19 terwijl die deze week is geslonken tot maar liefst 17.71 / 18.31 = 0.60. Gezien het gegeven dat de vrijdag-candle ervoor heeft gezorgd dat de koers zich thans boven de midden-band (18.01) beweegt zou de heftige beweging opwaarts gericht moeten zijn. Er zou koers-technisch nu dus een uitbraak naar boven moeten volgen.

 

In de slotstandengrafiek werd uitgekeken naar een nieuwe aanval op de groene weerstandlijn. Die aanval zou of had dinsdag gestalte moeten krijgen maar zoals hierboven al werd geconstateerd gebeurde dat niet. In plaats van een test van de weerstandlijn werd er juist afstand gecreëerd tot deze lijn.

De op dinsdag verwezenlijkte afstand werd in de rest van de dagen weer goedgemaakt, waarna op vrijdag de weerstandlijn zelfs nagenoeg werd bereikt. De koers hikt er nu tegenaan en er is dan ook maar zeer weinig nodig om de koers er doorheen te duwen. Een positief slot aanstaande maandag kan de koers op slotbasis boven de lijn zetten waarmee dan een koopsignaal wordt gecreëerd.

Mocht het koopsignaal inderdaad op maandag volgen dan zullen de stieren wel meteen moeten doorpakken aangezien de beren er alles aan zullen doen om dit zo snel mogelijk terug te draaien.

 

Ook in de weekgrafiek gebeurde niet wat werd gehoopt, een stijgingspoging van de stieren al zien we wel een zwarte candle verschijnen. De rode candle van vorige week met de lange lower shadow gaf aan dat de stieren bereid waren terug te vechten om een daling af te wenden. De candle van deze week heeft dezelfde vorm. Opnieuw een zeer klein lichaam en een lange lower shadow, nog langer dan die van vorige week. Ook deze candle geeft opnieuw aan dat de beren hebben geprobeerd om de koers lager te dirigeren maar dat de stieren fors verzet hebben geboden.

 

De stieren hebben veerkracht getoond door de daling terug te draaien en nu zelfs positief te sluiten. Deze veerkracht zou moeten leiden tot een zwarte candle aanstaande week waarbij de koers hopelijk een forse stap omhoog kan maken.

De technische gesteldheid is nog steeds positief te noemen:

 • De RSI beweegt zijwaarts boven de 50 in positief trendgebied
 • De MACD is boven de signaallijn gekruist en heeft daarmee een koopsignaal afgegeven
 • De Geldinstroom vertoont wel een daling maar bevindt zich nog steeds boven de 50 in positief trendgebied.

Komende week wordt een zwarte candle verwacht.

 

Het beeld in de € weekgrafiek zag er de afgelopen weken steeds iets beter uit dan de $ grafiek en ook deze week is dat niet anders.

De € grafiek vertoont 7 zwarte candles op rij hetgeen de afgelopen jaren niet meer is voorgekomen. Een zeer positieve reeks ook al valt de uiteindelijk gerealiseerde koerswinst wel wat tegen.

Door de zwarte candle is de technische gesteldheid van de grafiek zeer positief te noemen:

 • De RSI beweegt langzaam verder omhoog boven de 50
 • De MACD is afgelopen week door de signaallijn gebroken en genereert een koopsignaal
 • Het Sentiment/Momentum is nog iets verder doorgedrongen in positief gebied boven de 50

Het lijkt erop dat de positieve flow ook volgende week nog kan aanhouden zodat een nieuwe zwarte candle mag worden verwacht.

In de $-€ grafiek gingen we afgelopen week een spannende week tegemoet met de vraag of de stieren erin zouden slagen om terug te kunnen keren boven het 14 w. MA. Na deze week kan die vraag bevestigend worden beantwoord.

Met de candle van afgelopen week lijkt het er steeds meer op dat de daling beneden de steunlijn is afgewend en dat er mogelijk zelfs weer naar boven gekeken kan worden richting de weerstandzone.

Er staan nu 4 zwarte candles op rij vanaf de steunlijn hetgeen aangeeft dat de stieren met de nodige overtuiging de steunlijn hebben verdedigd en bereid zijn extra stappen te zetten.

De gesteldheid van de grafiek verbetert met deze laatste zwarte candle nog wat verder:

 • De RSI klimt nu verder boden de 50
 • De MACD krult vanaf de 0 lijn omhoog
 • Het Sentiment/Momentum is nu weer opgeklommen top boven de 50 naar positief trendgebied

De seinen blijven op groen staan zodat er zeer waarschijnlijk ook aanstaande week een hogere stand in het verschiet kan liggen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver