Columns & Artikelen

Weet u waarom u niet rijk wordt…

by Nico Pantelis on 10 februari 2020

Ditmaal willen we het eens niet hebben over het coranavirus, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanhoudende crisis in de REPO markt, het jongste banencijfer, de economische groei (of het uitblijven ervan), en ga zo maar verder …

Nee, dit weekend gaan we u eens duidelijk zeggen waar het op aankomt met beleggen.

Weet u, al de opgesomde elementen mogen dan wel hun effect op de korte termijn hebben, op de lange termijn doet het er allemaal niet zo veel toe.

Het is ruis.

En bovendien, het zal zeker niet het succes van u als belegger gaan bepalen.

Dat bepaalt u immers zelf. Door de juiste keuzes voor uw vermogen.

 

Vanaf je kinderjaren hoor je altijd maar hetzelfde liedje. Wie succesvol is in z’n leven, bezit veel vastgoed. Grote villa’s of luxueuze penthouses zijn het toonbeeld van rijkdom in onze maatschappij.

Dit, beste lezer, is totaal verkeerd beeld.

We gaan het zelfs nog sterker neerzetten:

Een overvolle portefeuille aan vastgoed is een teken van armoede!

En we zijn niet de enige om dit zo cru te stellen. We zijn in het goede gezelschap van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank doorzocht z’n eigen database en die van de Federal Reserve.

De volgende grafische analyses spreken boekdelen.

De topportefeuilles (de 1% rijkste vermogens) bestaan voor 61% uit aandelen. Slechts 11% is vastgoed, dat is minder dan het percentage cash (12%).

Kijken we naar de 50% kleinste vermogens (de armste huishoudens), daar is het aandeel van vastgoed 55%, terwijl ze een kleine 4% in aandelen hebben geïnvesteerd.

Zie hier het grootste probleem van de meeste beleggers.

Ze geven op de eerste plaats aandacht aan vastgoed, en pas op een veel later moment in hun leven – als er beetje extra cash is verzameld – kopen ze aandelen voor hun vermogen.

FOUT.

De rijkste mensen laten u zien dat dit de foute aanpak is. Moet je eerst en vooral focussen op aandelen, en dan pas op vastgoed.

Nu snappen we de lokroep van vastgoed natuurlijk wel. Een eigen dak boven je hoofd, dat wil toch iedereen. En daarbij komt, je kan goedkoop financieren bij de bank. Waarom zou je dat niet doen, hé?

Omdat het een domme keuze is, daarom!

Vastgoed staat voor de meeste mensen gelijk aan een schuldpositie bij de bank. Mensen denken dat ze rijk zijn als ze een villa kopen, maar als die met krediet van de bank is gekocht, dan is dat huis voor de eerste 25 jaar (of langer) impliciet van de bank.

En de waardestijging van vastgoed loopt hand in hand met de toename van inflatie.

Een mooie penthouse staat goed om mee uit te pakken naar je vrienden en familie, maar rijk wordt je er niet van.

Per saldo neemt de waarde van je vermogen niet toe over de termijn van afbetaling. Nee, je zit in feite de bank een belangrijk deel van je leven te betalen, om na de belangrijkste periode van je leven erachter te komen dat je niets meer dan een huis bezit.

Wie aan het begin van z’n carrière z’n centen consistent in aandelen zou investeren, die verzamelt een vermogen dat je nooit… en laten we het nogmaals onderstrepen, nooit met vastgoed bij elkaar kan krijgen gedurende een vergelijkbare periode. Nooit!

Aandelen brengen altijd meer op, en dat is ook niet meer dan logisch.

Een aandeel is een eigendomscertificaat van een onderneming. Een onderneming produceert iets. Een goed of een dienst. Er daar wordt winst op gemaakt, of er wordt een groei gerealiseerd. In ieder geval, er wordt meerwaarde gecreëerd.

Vastgoed creëert niets. Vastgoed is niets meer dan een hoop stenen op elkaar gestapeld.

En in het beste geval koop je vastgoed met je eigen centen (dus zonder lening bij de bank) en kan je dit verhuren. Dan verdien je per slot van rekening net iets meer dan een gemiddelde obligatie.

Hoe spannend is dat? Niet, uiteraard.

Je wil juist die grote stappen kunnen zetten met je vermogen, om zo snel de miljoenen te kunnen verzamelen gedurende je carrière.

En dat kan enkel met aandelen. Met niets anders!

Kijk, het is gewoon een kwestie van mindset.

De meeste mensen hebben angst om een groot deel van hun vermogen op de beurs te investeren. De doemverhalen over crashes en correcties houden hen tegen.

Dat is niet slim. Je laten leiden door emoties, terwijl de feiten voor zich spreken.

Als je rijk wil worden, moet je in aandelen beleggen. Als je arm wil blijven, moet je vooral in vastgoed blijven zitten met je centen. Dat is de keiharde realiteit.

Natuurlijk kent de beurs een grillig verloop. So what?!

Het enige waarom mensen hier gevoelig aan zijn, is omdat ze veel te vaak naar de koersen kijken. We lezen het ook zo vaak in onze mailbox.

Als een aandeel met 10% of meer daalt, schiet de hele bende in de kramp. Waarom?

Het beste voorbeeld is nog onze nieuwste aanwinst in het Technologie Rapport.

We hebben dit aandeel de bijnaam gegeven ‘Tesla van de luchtvaart’. Omdat we ervan overtuigd zijn dat dit bedrijf de luchtvaartsector op z’n kop gaat zetten, net zoals Tesla doet met de autosector.

Goed. Mooie case, prima investeringsmogelijkheid, goed instapniveau. Tot daar, alles OK.

We lanceren het aandeel, en in de weken nadien zakt het aandeel met 25%.

U wil niet weten wat we toen allemaal hebben moeten lezen als reacties in onze mailbox.

Werkelijk, scheldpartijen!

Nu, we zijn wel wat gewoon bij Slim Beleggen en de huid is inmiddels zo dik als die van een olifant. Maar toch, het blijft ons telkens opnieuw verbazen hoe emotioneel er op dalingen wordt gereageerd.

Want voor de helderheid. De kopers van dit aandeel hebben nog steeds evenveel aandelen als de dag dat ze kochten. Dat is het enige wat op dat moment van tel is.

We nemen even een sprong in de tijd, vooruit. Twee maanden later staat dit aandeel op meer dan het dubbele van de prijs. Niet de bodemprijs, maar onze instapprijs!

Muisstil bleef het in de mailbox. Niets meer over dit aandeel.

Moraal van het verhaal. Koop aandelen en kijk niet naar de koers!

Want uiteindelijk is dat het enige voordeel van vastgoed. Je ziet de dagelijkse prijs niet. Er is geen koers van je huis. Geen emoties over prijsschommelingen.

En dus houdt je je vastgoed aan tot het moment dat je wil verkopen, en dan hoor je wel wat de prijs is.

Je wil niet weten wat er zou gebeuren als je dagelijkse koersen op huizen zou plakken. Die markt kwam nooit meer overeind, is onze inschatting.

Kan u zich er iets bij voorstellen? De riolering is verstopt: -10%. Een aanpalend huis staat in brand: -20%. Er is een chemische bodemverontreiniging vastgesteld in uw woonwijk: -50%.

Zo gaat het dus op de beurs met aandelen, maar niet met de prijs van vastgoed.

Maar uiteindelijk doet het er op de lange termijn niet toe. U moet aandelen kopen, bij voorkeur de topaandelen op de beurs.

Om die aandelen te ontdekken, hebben we de gespecialiseerde rapporten van Slim Beleggen.

In alle interessante marktsegmenten – technologie, grondstoffen, groeimarkten, edelmetalen – hebben we rapporten waarin de beste aandelen worden opgespoord.

Vraag het maar eens aan een van onze abonnees, als je er ooit eens tegen het lijf loopt. Ze zullen er volledig mee instemmen.

Je hoeft slechts enkele van de beste aandelen te hebben, en je rijkdom is gemaakt.

We noemen enkele voorbeelden van onze hand:

  • Adobe: van 83 USD naar 366 USD (+340%)
  • Google: van 315 USD naar 1.500 USD (+375%)
  • Amazon: van 230 USD naar 2080 USD (+800%)
  • Facebook: van 20 USD naar 215 USD (+975%)
  • Tesla: van 35 USD naar 750 USD (+2.040%)

En dat is slechts een greep uit ons arsenaal. Er zitten zelfs aandelen tussen die we gratis hebben gekregen van een ander aandeel (spin-off) die inmiddels 3x hoger staan.

En dit alles op minder dan 10 jaar tijd!

Weet u wat uw huis in de afgelopen 10 jaar in prijs heeft gedaan?

Als de prijs van uw huis is verdubbeld gedurende die periode, dan mag u zich tot de gelukkigste huizenkopers in de Benelux rekenen.

Want voor de gemiddelde kopers geldt dat ze maximum 20 à 30 procent waardestijging hebben gezien. Als het dat al is, want we kennen ook regio’s waar de vastgoedprijs niet steeg.

Dat wil je niet.

Je wil grote sprongen maken met je vermogen. En dat kan enkel met de beste aandelen.

ONTDEK ZE HIER

Slim Beleggen

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Nico PantelisWeet u waarom u niet rijk wordt…