Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 2 maart 2020

De vorige week werd aangegeven dat de weg open lag voor een aanval op de hoogste jaarkoers van $18.90 en dat was ook precies wat we op maandag zagen. Met een omzet die nog wat verder omhoog liep werd op maandag een niveau bereikt van $18.92 zodat de aanval in volle gang werd gezet. Het slot op $18.88 was nipt beneden de hoogste dagkoers zodat alles in stelling leek te zijn gebracht voor een doorbraak.

Die doorbraak zou dan dinsdag moeten volgen, maar dat werd een enorme deceptie. De beren grepen hun kans waar om de stijging een halt toe te roepen. De opening op $18.63 was al een stukje lager dan het slot op maandag, maar vanaf daar ging het snel naar beneden. De koers werd terug geduwd tot ruim beneden de $18 naar $17.82 om uiteindelijk toch nog op $18.19 af te sluiten. De tegenaanval van de beren was weer eens perfect gekozen aangezien er zo, vanuit technisch oogpunt, een dubbele top ontstond met de top uit januari. 

Het was vervolgens aan de stieren om een dubbel toppatroon te voorkomen door meteen in de tegenaanval te gaan. De stieren konden echter geen enkele druk ontwikkelen zodat er ook op woensdag een rode candle ontstond die opnieuw een laagste punt bereikte van $17.82 maar nu met en een slot op $17.91. Het werd duidelijk dat de beren de regie hadden overgenomen en het 50 d. MA dat op dinsdag en woensdag al getest was verder onder druk zou komen te liggen.

De donderdag zou daarmee een belangrijke dag worden voor de stieren, zij moesten het 50 d. MA verdedigen. De opening op donderdag kwam tot stand op $17.95 waarna de stieren inderdaad de aanval zochten en de koers optilden naar de $18.16. Een doorbraak van het MA leek afgewend te worden totdat de vlam in de pan sloeg. De beren kwamen terug in het strijdperk en de koers ging opnieuw onderuit naar beneden het MA om af te sluiten op $17.73.

Het slot beneden het MA was zeer teleurstellend maar niet iets dat niet kon worden gerepareerd. De stieren wisten wat hun op vrijdag te doen stond. De opening op $17.76 werd gevolgd door een stijging naar $17.89, terug boven het 50 d. MA maar het gevecht was nog niet beslist. Wat daarna gebeurde is min of meer bizar te noemen. De ene verkoopgolf na de andere werd door de beren ontwikkeld, een echte verkooppaniek. Iedereen wil dan door hetzelfde kleine deurtje naar buiten!! De omzet liep daarbij op naar gigantische proporties, 20.942.000 !! en de koers werd met maar liefst 7.21% onderuit geschoffeld, een echte zwarte vrijdag.

De afgelopen week is de zilverprijs met enorm geweld omlaag geduwd. Als we de emoties terzijde schuiven en puur naar de grafiek kijken dan zien we dat er op vrijdag sprake was van verkooppaniek en paniek is een slechte raadgever. Zo’n daling schreeuwt om een tegenreactie. De omzet van vrijdag is zelfs hoger dan die van 8 januari toen de top wordt gevormd op $18.89, de omzet was toen 17.869.400 en die dag betekende de top waarna uiteindelijk een dal volgde op $17.28 op 29 januari. Of dit al de bodem van deze daling is zullen we komende week zien maar hij lijkt mogelijk wel dichtbij te zijn.

Wat voor de $ grafiek van toepassing is geldt uiteraard ook voor de € grafiek:

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week opgemerkt dat de stijging minimaal nog zou moeten doorzetten tot de eerstvolgende groene weerstandlijn die door de top van afgelopen januari ging. Zoals de grafiek laat zien was dit ook inderdaad het geval, zodat alles volgens het verwachte schema leek te gaan verlopen. Helaas voor de stieren draaide het beeld daarna drastisch.

Vanaf de weerstandlijn waren de beren weer aan zet en zij maakten er een zeer interessante week van. De weerstandzone die eigenlijk een steunzone had moeten worden kon alleen op dinsdag wat steun bieden maar werd op woensdag doorbroken en verlaten. Op vrijdag ontstond een vrije val die de zilverprijs terug omlaag ramde, voorbij de eerste steunzone tot in de 2-de steunzone rond het $16.50 niveau.

Het zal niet verwonderlijk zijn dat deze daling de grafiek geen goed heeft gedaan. De candle van vrijdag heeft niet alleen het 14 en 50 d. MA doorbroken maar ook voor een slot gezorgd beneden het 200 d. MA (zie bovenstaande dag-grafiek). Er is dus een geweldige tik uitgedeeld door de beren.

De technische gesteldheid van de grafiek laat het volgende zien:

 • De RSI staat negatief beneden de 50 op het laagste punt sinds augustus 2018
 • De Verkoopkracht is uitgebroken boven de koopkracht
 • De MACD kruist de 0 lijn omlaag
 • De Geldinstroom bevindt zich nog nipt boven de 50
 • Het Sentiment/Momentum dipt net beneden de 20 naar extreme negatief gebied

Hoewel het plaatje een fikse dreun heeft opgelopen en de koers beneden de bodems van eind 2019 terecht is gekomen zal er vanuit de steunzones een herstel mogelijk zijn. Zowel een stijging als een daling hebben correcties nodig, een beweging gaat nooit in een rechte lijn.

In de Bollinger Banden grafiek werd een forse beweging verwacht en gezien het verloop van vorige week diende die beweging opwaarts gericht te zijn. De candle van maandag priemde door de bovenste band zodat alles volgens plan leek te gaan verlopen totdat de dagen die volgden roet in het eten gooiden.

Op het eerste gezicht lijkt het rampzalig maar alles moet in perspectief geplaatst worden. De candle van vrijdag is zeer ver buiten de banden gesloten hetgeen een tegenreactie zal oproepen. De band zal moeten bijsluiten en meestal leidt dit tot een consolidatie of reactie in de tegengestelde richting.

In dit geval lijkt een opleving richting de positie van de onderste band, thans rond $16.89, voor de hand te liggen maar mogelijk dat zelfs de $17 weer in beeld kan komen.

 

In de slotstandengrafiek werd het koersdoel van de vlag aangehaald dat rond $19.50 lag. De koers was al aardig op weg daarnaar toe totdat de man met de hamer langskwam. Vanaf het slot op maandag volgde een daling van 4 dagen die de zilverkoers terugbracht naar de 1-ste blauwe zone.

De grafiek laat nu één rechte streep omlaag zien:

 

Deze streep omlaag is te vergelijken met de rechte streep omhoog van aug. tot sept. vorig jaar. Deze bijna loodrechte stijging werd gevolgd door een scherpe daling die de koers terugbracht tot beneden het begin van de stijging. Indien we deze beweging als voorbeeld nemen kan er wellicht ook nu een tegenreactie volgen, hetzij vanaf dit niveau dan wel vanaf nog iets lager.

Ook in de weekgrafiek werd na de mooie zwarte candle van vorige week een verdere stijging verwacht. Zoals de grafiek laat zien kwam dat er absoluut niet van,in plaats van een zwarte candle ontstond er een gigantische rode candle die een daling laat zien van maar liefst 11,19 %. Deze candle gooit het heel technische beeld overhoop.

 • De RSI is nu beneden de 50 gedoken
 • De MACD is beneden de signaallijn gekruist al staat deze wel nog ruim boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom is teruggevallen tot beneden de 50
 • De zilverprijs is nu teruggevallen tot beneden het belangrijke 34 w. MA

De stieren zullen zich bij elkaar moeten rapen om de koers terug te kunnen voeren richting het 34 w. MA en zo een lange termijn verkoopsignaal te voorkomen.

 

De € weekgrafiek deed het langere tijd wat beter dan de $ grafiek totdat zich vorige week een kleine omslag aandiende. Deze omslag ten opzichte van de $ grafiek heeft zich deze afgelopen week voortgezet. De $ grafiek daalde met 11,19 % en de € grafiek met 12.68 % zodat hieruit af te leiden valt dat de $ eveneens een tikje heeft gehad.

In de € grafiek is net als in de $ grafiek een flinke klap uitgedeeld waarbij ook hier de koers beneden het 34 w. MA terecht is gekomen. Voor de grafiek geldt vervolgens hetzelfde als hierboven, een herovering van het 34 w. MA is van cruciaal belang voor de langere termijn.

 

Net als in de zilvergrafieken heeft zich de uitgesproken verwachting van vorige week voor de $-€ grafiek niet gemanifesteerd. De verwachte nieuwe aanval op de weerstandlijn is er niet gekomen, er heeft zich zelfs een geheel verrassende ontwikkeling voorgedaan.

De candle van deze week is niet alleen rood van kleur maar is zelfs met een gap ontstaan waarmee de koers in een keer onder de blauwe steunzone is gevallen. Er is daarmee dus een nieuw stukje luchtledige ruimte ontstaan waardoor de 2 voorgaande candles als een eilandje achterblijven. Dit kan duiden op een zogenoemd island reversal. Dit is normaal gesproken een vrij betrouwbaar omkeerpatroon al kan er op korte termijn nog een pullback optreden richting het ontstane gap.

 

Indien het inderdaad een island reversal is, betekent dit dat de stijging van de $ (voorlopig?) ten einde is en er een daling of op zijn minst consolidatie op een lager niveau zou moeten volgen. Aangezien de ruimte tot aan het 50 w. MA vrij beperkt is worden de komende weken interessant om te gaan volgen. Een daling beneden het MA houdt in dat er een langere termijn verkoopsignaal wordt afgegeven en de $ een forse duikeling zou kunnen gaan maken.

In dit licht bezien zou dan de daling van de $ in 2017 een impulsbeweging zijn die bovendien bestaat uit 5 golven (Elliot Wave theorie). De stijging vanaf de bodem zou dan (hoewel langgerekt) een correctieve beweging zijn die na afloop weer een nieuwe impulsbeweging zou moeten starten.

Vooralsnog is hiervan nog geen sprake aangezien de technische gesteldheid er nog steeds zeer goed bij ligt:

 • De RSI staat nog steeds boven de 50
 • De MACD staat nog boven de signaallijn en nog steeds in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum staat nog boven de 70 in extreem positief gebied

De stieren hebben vanuit technisch oogpunt nog voldoende mogelijkheid om de daling te repareren, er is nog niets schokkends gebeurd. Het kan echter nooit kwaad om een groter plaatje en alternatief scenario in het achterhoofd te houden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver