Columns & Artikelen

Impact Corona op grondstoffenmarkt

by Tom Lassing on 6 april 2020

Nu Corona wereldwijd heeft toegeslagen zien we ook steeds meer wat de impact is. Een deel van de mijnbedrijven heeft mijnen moeten sluiten omdat de mijnwerkers niet zo dicht op elkaar mogen werken.

Daarnaast kon het ook al zijn dat te veel personeel ziek thuisbleef. Tegelijk met de verlaging van de productie zien we echter ook een vermindering van de vraag. Immers zijn fabrieken ook dichtgegaan.

Er is één product waar de vraag niet echt omlaag is gegaan. Dat is bij Uranium. De kerncentrales zijn immers nog altijd open. Toch zijn er enkele belangrijke uraniummijnen dichtgegaan.

In die sector is dus overduidelijk wel een verkrapping gaande en ik schreef al eerder dat er ‘ergens’ een moment komt dat de inkopers zich gaan realiseren dat ze een hogere prijs moeten bieden om nog aan uranium te kunnen komen.

De prijs van uranium maar zeker ook de koers van aandelen van mijnbedrijven is enorm laag. Niemand had haast om daar verandering in te brengen. Mede omdat ook olie goedkoper werd.

Er komt een moment dat ze moeten gaan kiezen. Meer olie en kolen verstoken, of dat juist niet doen en een hogere prijs voor uranium gaan betalen.
Dat moment is er nog niet, maar we moeten gaan opletten.

In de goudmarkt zien we ook de sluiting van enkele mijnen en ook nog altijd geen druk omhoog. Dat is opmerkelijk omdat de fysieke voorraden bij de handelaren op beginnen te raken.

Er is niet veel nodig om paniek uit te laten breken. Zo ver is het echter nog niet. Men weet nog altijd de zenuwen in bedwang te houden. We zagen afgelopen week overigens al wel een enorme bear squeeze op de Comex markt. De shorters kwamen even klem te zitten en de koers van goud was snel weer terug boven de 1600 dollar, waarna de rust terugkeerde.

 

Is er écht een tekort aan goud/zilver?

Bij de handelaren is vrijwel geen goud en zilver meer te krijgen. Is er daarmee écht een tekort ontstaan?

Het probleem waarmee de handelaren zitten, is het feit dat in een belangrijke zone de Corona crisis het hardste heeft toegeslagen.

Noord Italië en Zwitserland zijn hard getroffen door Corona en de maatregelen om de verspreiding te beperken. De smelterijen zijn dicht.

Nu hebben ze wel wat voorraad, maar de vliegtuigen waarmee ze het normaal gesproken redelijk goedkoop kunnen meesturen, die vliegen nu niet.

Je gaat niet een heel vliegtuig laten vliegen voor alleen een voorraad goud of zilver. Dat zou veel te duur worden.

Kortom, het is vooral een kwestie van de keten.

Nu echter ook een aantal goudmijnen dicht zijn gegaan, begint het meer dan alleen de keten te worden. Nu goud bij consumenten meer in beeld komt als veiliger alternatief dan spaargeld op de bank, begint het toch iets te knijpen.

Het is echter geen enorme crisis. Zodra de restricties wegvallen zal de bevoorrading weer snel op orde komen. Als de goudprijs nu hard zou stijgen, dan is het terugkomen van de keten een gevaarlijk punt met potentieel een zware wissel op de koers. Nu dat goud niet echt omhoog doorzet is het gevaar van een enorme daling in de nabije toekomst ook minder groot.

PS: De vraag bij particulieren naar goud en zilver is nu hoger dan voorheen. Tegelijk is de vraag vanuit juweliers minder groot. Er worden nu minder juwelen verkocht. De totale vraag naar goud en zilver is dus niet dramatisch hoger dan normaal.

 

Advertentie: Laat u voortaan “Royaal” uitkeren

Het zijn deze Royalty-aandelen die het mogelijk maken om er in 25 jaar miljonair mee te worden. Je moet echter wel enige discipline hebben…

Die kwaliteitsaandelen heb ik gevonden! Het is echter helaas niet zo dat ik daar de eerste mee ben. Deze prachtige aandelen kennen door hun uitzonderlijk hoge kwaliteit ook een hoge waardering. Dat komt omdat meer beleggers de kwaliteit al onderkend hebben. U moet er als belegger dus stevig voor in de buidel tasten. Natuurlijk zien we dat graag anders, maar als ik u deze aandelen voorstel op het moment dat ze spotgoedkoop zijn, dan koopt u ze niet, want als DEZE aandelen spotgoedkoop zijn, dan is de beurs een bloedbad geworden en dan weet ik zeker dat u geen trek heeft in aandelenbeleggingen.
We moeten spelen met de kaarten die ons gegeven zijn. De waardering is hoog, maar ze is niet extreem. Ik heb ook een oplossing voor het probleem van die hoge waardering. Die oplossing is ook geen raketwetenschap, dus u kan haar makkelijk toepassen. Het is uitvoerig en helder in het rapport beschreven.
 
Als u open staat voor een betere manier om te beleggen,
als u zich kunt vinden in het buy and hold kopen van enkele kwaliteitsposities,
dan is dit rapport een absolute must voor u!
Ik kan er pagina’s over volschrijven, maar dat heb ik dan ook gedaan in het rapport.
U kan dit rapport los bestellen. U kan het rapport ook als bonus bij uw abonnement op Mooie Beursdag verkrijgen.
 
Het rapport kost los 59,50 euro.
 
In het rapport treft u een prachtige combinatie van kleine en grote bedrijven die in alle opzichten bijzonder zijn.
 

 
PS: U loopt geen risico. Ik bied u een 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

Tom Lassing – Beursbox

Redactie edelmetaal-Info:

Eerder schreef Tom over Alternatief Geld . Hij (her)schreef recent ook zijn rapport over zilveraandelen. Een samenvatting:

Waarom is zilver zo interessant geworden?

 • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.
 • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.
 • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.
 • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.

In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

Het rapport kost u slechts 27,49 euro!

Tom geeft meer waardevolle producten uit oa:

 • Spiksplinternieuw Futeres Rapport: Crypto Futures Rapport wat voor jou?
  Nu maken wij in ons Rapport alles zo eenvoudig en begrijpelijk als maar kan. Maar iemand nog moeten uitleggen wat een bitcoin is? Daar beginnen we maar niet aan. Ervaring in futures op crypto’s traden hoeft niet. Zo precies en duidelijk leggen we alles uit.
  Klik hier
 • Rijk Worden met Crypto’s
  Een prachtig Crypto rapport waarin waardevolle insights over de kansen en valkuilen in de crypto en blockchain markten. Er is veel geld te verdienen, ook als bitcoin niet meer terug naar 20.000 dollar gaat.
  Klik hier
 • Pensioensparen Rapport
  200 euro per maand degelijk en volgens een briljante opzet beleggen kan je een fantastisch pensioen opleveren. Dit rapport laat je zien hoe!
  Klik hier

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Tom LassingImpact Corona op grondstoffenmarkt