Columns & Artikelen

Het institutionele koersdoel voor Bitcoin!

by Nico Pantelis on 11/05/2020

Het zijn hoogdagen voor de financiële markten.

Niet zo zeer omdat de aandelenmarkten flink herstelden van hun recente correctie, maar omdat we getuige zijn van het ontstaan van een nieuwe activaklasse.

Eens in de paar honderd jaar ontdekt de mensheid een nieuw financieel actief.

Eerst was er valuta, vervolgens kwam er schuld, daarna kwamen er aandelen, en nu is er crypto.

Deze activaklasse bestaat nog maar 10 jaar, maar staat nu al op het punt om door te breken tot de hoogste regionen van het financiële spectrum.

Dat is razendsnel. Bij vorige ‘geboortes’ van nieuwe activa duurde het vaker decennia vooraleer de adoptie mondiaal ging. Bij crypto is dit vliegensvlug gegaan.

Maar inmiddels mengen steeds meer landen zich in crypto. De meest opmerkelijke uitspraak kwam recent van Vladimir Putin, die er stellig van overtuigd is dat crypto een onafhankelijk actief moet blijven.

Hiermee wijst hij indirect op de werelddominantie van Amerika, omdat ze de wereldreservemunt bezitten in de vorm van de US dollar. Dit mag niet nog eens gebeuren via crypto, aldus Putin.

Ook andere landen roeren zich in crypto, niet toevallig telkens opponenten aan de VS. Ook Iran investeert inmiddels fors in crypto.

Iran wil zich op deze manier mogelijk onder de strenge (economische) sancties van de VS uitwerken. Want via het mijnen van crypto kan men een nieuwe bron van inkomsten opstarten.

Maar het zijn niet enkel landen die zich uitspreken over crypto. Ook steeds meer grote beleggers positioneren zich in crypto. Eerder waren er al bekendere namen zoals Michael NovogratzMark Yusko of Tim Draper.

Allemaal ‘early movers’ onder de institutionele beheerders.

Maar nu beginnen ook de meest invloedrijke namen de revue te passeren. Deze week liet Paul Tudor Jones van zich horen. Deze levende legende in de financiële wereld, roemrijk voor z’n geweldige short trade op de 1987-crash, liet de wereld weten dat hij Bitcoin koopt.

PTJ verwacht een hoge inflatie als gevolg van de maatregelen genomen door overheden en centrale banken om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Dit zijn stuk voor stuk belangrijke signalen dat Bitcoin hoger op de activa-ladder wil.

Nu, het is natuurlijk geweldig nieuws dat dit soort ontwikkelingen zich voordoen, maar het is voor beleggers met name belangrijk om te begrijpen waarom dit nu gebeurt.

Want wie het proces begrijpt, weet ook wat de uitkomst wordt.

Om een juist beeld te krijgen waarom de belangrijkste investeerders en wereldleiders momenteel naar crypto kijken, moet je eerst goed snappen waar deze bewegingen vandaan komen.

We hebben er een sterk vermoeden van dat de aankondiging van de Libra, de cryptomunt van Facebook, een belangrijke doorbraak heeft geforceerd in de hoofden van deze belangrijke personen.

Want als de grootste gemeenschap ter wereld – Facebook heeft 3 miljard gebruikers – zegt dat crypto voor hen de toekomst is, dan spitst iedereen de oren. Met name de meest invloedrijke personen.

Alhoewel de Libra nog steeds niet live is, heeft het investeerders zoals Paul Tudor Jones verder doen kijken dan wat persberichten hier en daar. We zullen u laten zien hoe deze personen vandaag kijken naar Bitcoin.

Op de eerste plaats heb je natuurlijk de ontwikkeling van Bitcoin ten opzichte van cash, in deze uiteraard de US Dollar.

In het afgelopen jaar staat BTC vandaag 62% hoger in dollartermen.

Dat is een geweldige prestatie, maar niet altijd het juiste inzicht voor een macro-belegger zoals PTJ.

Om de ruis weg te werken, bekijken ze een actief altijd in functie van de overige activa.

Op de eerste plaats moet je dan denken in functie van US Treasuries. De diepste en meest liquide markt ter wereld, en dé veilige haven voor de grootste beleggers.

Ook in functie van de UST doet BTC het veel beter op jaarbasis. Maar liefst 46% beter, dat verwachten grote investeerders niet direct, dus dit is een zeer belangrijk signaal voor hun.

OK. Dan wordt gekeken naar die andere veilige haven: goud. Hoe doet Bitcoin het in vergelijking met goud in crisisperiodes?

Ook hier deed BTC het beter in het afgelopen jaar. Met een outperformance van 22% moet ook goud het afleggen tegen Bitcoin.

Dan eens kijken hoe BTC presteert in functie van de op één na belangrijkste markt, met name in de VS: vastgoed.

Ook de vastgoedmarkt deed het niet beter dan BTC, verre van zelfs. Bitcoin staat in het voorbije jaar maar liefst 78% hoger dan vastgoed.

Dan naar de meest relevante markt voor de meeste beleggers: de aandelenmarkt. Vaker ook de kanarie in de koolmijn voor beleggers, vanwege de gevoeligheid in de financiële markten.

Als het goed gaat, doen aandelen het meestal uitstekend, maar als er onheil op komst is duiken aandelen snel lager.

Maar ook hier een vergelijkbaar beeld. Bitcoin verslaat de aandelenmarkt (S&P 500) met +61%.

Het beeld begint aardig duidelijk te worden.

Maar de meeste activa die we hierboven lieten zien, hebben allemaal een spotmarkt. Dit betekent zoveel dat je altijd een prijs weet voor het actief. Maar sommige activa zijn helemaal niet zo duidelijk, vanwege het ontbreken van een spotprijs. Maar toch relevant voor een grote macro-belegger.

Daarvoor is Private Equity (PE) wellicht de beste graadmeter, wat er gebeurt in het OTC segment van de financiële markten.

Hier is het beeld nog beter voor Bitcoin. De crypto maakte zo pas een nieuwe ‘high’ versus PE in het afgelopen jaar (+117%). Een krachtig signaal.

Vooral omdat investeerders zoals Paul Tudor Jones graag het brede gamma aan activa bekijken, en willen bespelen.

Met het bovenstaande overzicht moet het glashelder worden waarom de grootste investeerders nu kijken én kopen. De rendementen van Bitcoin wisselen tussen +22% en +117%, en dan heb je echt alle activa gehad.

De intrede van het grootkapitaal wordt de kerosine voor de volgende raketlancering van Bitcoin.

De marktkapitalisatie van Bitcoin is vandaag rond 200 miljard dollar. PTJ vergelijkt de cryptomunt als het ‘digitale equivalent van goud’. Maar goud heeft een marktkapitalisatie van 10.000 miljard dollar.

Kortom, Bitcoin moet in omvang nog 50x groeien om competitie te bieden aan goud.

Daarmee heb je ook meteen het institutionele koersdoel: 500.000 dollar voor Bitcoin.

De huidige prijs van Bitcoin zit rond 10.000 dollar. Begrijpt u een waarom steeds meer grote investeerders naar crypto kijken?

Zorg dat jij de institutionele spelers voor bent. Want je zit vandaag in een unieke positie (als kleine belegger) om de grote jongens voor te zijn.

Bitcoin heeft een unieke ontstaansgeschiedenis. Het begon bij een kleine groepje techneuten, brak hierna door bij ‘early adopters’ en werd vervolgens opgepikt door contraire beleggers en stootte in één keer naar de kleine belegger.

Het grootkapitaal heeft nooit meegedaan. Of beter, ze hebben nooit kunnen meedoen in crypto.

Hun vermogen is simpelweg te groot om in te stappen. Bitcoin en de overige crypto’s moeten eerst substantieel in omvang toenemen, vooraleer men er voluit in kan.

U heeft dit probleem niet, en dat is ook direct het voordeel van de particuliere belegger. Ze krijgen een zitje op de eerste rij, iets wat in andere markten vandaag onmogelijk is.

Maar wat nog altijd van toepassing is. Zorg dat je vandaag nog aan boord van de Bitcoin trein bent, want straks wordt het voor de meeste (kleine) beleggers weer onmogelijk om optimaal te profiteren van de beste deals in crypto.

Dan moet u, net zoals vandaag in andere activa, achteraan in de rij aanschuiven. Bij crypto zit u nog steeds in pole positie. Maak er gebruik van.

Activeer direct je Halving Korting voor het Technologie Rapport, en ontvang maandag een uitgebreide rapportage over de aanstaande halving en de impact op de complete cryptomarkt.

Wees er nu snel bij, want de Halving Korting duurt nog maar enkele uren, tot aan de volgende halving bij Bitcoin.

ACTIVEER HIER

Prettig weekend,

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisHet institutionele koersdoel voor Bitcoin!