Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 22 juni 2020

De vorige week was voor wat betreft koersperformance een non-event, er was wel beweging gedurende de week maar het slot was identiek aan dat van de week ervoor. Er werd daarom aangegeven dat de stieren deze week op herhaling zouden moeten gaan, ze kregen een nieuwe kans.

Die kans leek in eerste instantie op maandag niet goed uit te pakken toen de zilverprijs na een positieve opening in de min zakte en daarna fors onderuit werd gehaald door de beren. De koers zakte door tot op het 200 d. MA dat daarmee onder druk werd gezet. Een doorbraak van het MA werd gelukkig voorkomen door de stieren, ze wisten de koers vanaf het MA weer omhoog te tillen om een stuk hoger af te sluiten.

De stijging vanaf het MA leek een goede motivatie te zijn om er wat extra energie tegenaan te gooien zodat op dinsdag en woensdag de stieren een stapje omhoog wisten te realiseren. Op woensdag werd de zilverprijs weer weggezet boven de $17.75, echter de omzet waarmee dat gebeurde was zeer laag. Een aanwijzing dat de echte overtuiging voor dit stapje omhoog niet aanwezig was.

Het ontbreken van die overtuiging bij de stieren bleek inderdaad op donderdag toen de beren weer op het toneel verschenen. De stieren mochten na de opening nog even hopen op een vervolg van de stijging om vervolgens die hoop de grond in te drukken. Het hogere niveau werd weer verlaten en de zilverprijs zakte terug tot $17.40 om uiteindelijk nipt boven de $17.50 te sluiten. Zilver was dus weer nagenoeg terug op het slotniveau van vorige week.

Ook deze week leek daarmee als een nachtkaars uit te gaan maar de verrassing zat ditmaal in de staart. De opening op vrijdag vond plaats op $17.49 waarna ff een tikje omlaag volgde. Na dit zeer kleine stapje terug namen de stieren het stuur over en koersten naar het noorden. Het volume werd tijdens de stijging omhoog gegooid en de zilverprijs brak weer even door de $18 grens. Het slot kwam uiteindelijk tot stand op $17.85 zodat er eindelijk wat vooruitgang kon worden geboekt.

Het positieve slot op vrijdag zorgt ervoor dat de stieren goed gemutst het weekend in kunnen gaan en geeft hun hopelijk voldoende moed en zelfvertrouwen om er maandag weer opnieuw te staan.

Net als in de $ grafiek zagen we in de € grafiek een wisselend beeld met op vrijdag dezelfde uitschieter naar boven. Wat wel opvalt is dat de candles in de $ grafiek min of meer zijwaarts bewegen terwijl die in de € grafiek toch al schuin omhoog lopen met als afronding de candle van vrijdag. Hieruit is af te leiden dat de $-€ verhouding een extra voordeeltje heeft opgeleverd.

De laatste zin van vorige week in het commentaar van het langere termijnplaatje luidde:

“ Ook de aanstaande week wordt een zware voor de stieren, de druk op de steunzone zal toenemen”

Die inschatting bleek direct op maandag te worden bevestigd toen de zilverkoers omlaag donderde tot ruim beneden de steunzone. De stieren liet zich overrompelen en het leek erop dat de steunzone het direct zou begeven. Het slot van die dag kon nog midden in de steunzone worden gerealiseerd maar een nieuwe daling leek te zullen volgen.

De 2 candles van dinsdag en woensdag waren derhalve enigszins verrassend. De stieren wisten blijkbaar toch nog genoeg krachten te mobiliseren om niet alleen een doorbraak te voorkomen maar om de koers zelfs weer bovenop de steunzone te tillen. Ook met de rode candle van donderdag lukte het de beren niet om zilver opnieuw in de steunzone te laten sluiten zodat de stieren de regie behielden. Dit schepte vertrouwen en de bovenzijde van de steunzone werd een springplankje voor de stap omhoog. Met de vrijdag candle werd niet alleen wat afstand genomen van de steunzone maar werd tevens een klein succesje geboekt door boven het 14 d. MA af te sluiten. Een eerste voorzichtig koopsignaaltje werd daarmee gegenereerd.

De steunzone lijkt zijn naam eer aan te gaan doen zodat we voorzichtig richting de weerstandlijn gaan kijken. De technische staat van de grafiek vertoont wat lichtpuntjes:

 • De RSI lijkt de 50 als steun te hebben gevonden en probeert nu vanaf daar op te veren
 • De Koopkracht staat nog altijd iets boven de verkoopkracht en beweegt nu neutraal
 • De MACD bevindt zich nog steeds in een correctiemodus, boven de 0 lijn en beneden de signaallijn maar de daling begint wel af te zwakken
 • De Geldinstroom staat nog beneden de 50 maar verliest dit niveau niet echt uit het oog, een kleine opleving kan zorgen voor een doorbraak en dus koopsignaal
 • Het Sentiment/Momentum is net boven het extreem negatief gebied omhoog gedraaid

Als de stieren het vrijdaggevoel meenemen naar maandag zou er een mooie week kunnen ontstaan!

In de Bollinger Bandengrafiek maakte ik er vorige melding van dat de banden weer naar elkaar toe bewogen, ze zijn aan het vernauwen hetgeen veelal een voorbode is voor een heftigere beweging. Het was en is zaak voor de stieren om de koers boven de midden-band te tillen en ook te houden zodat die heftigere beweging omhoog gericht kan gaan worden.

Nadat de koers vorige vrijdag beneden de midden-band zakte was het alle hens aan dek. Toen op maandag de koers doorzakte tot op de onderste band werd duidelijk dat het heroveren van de midden- band een heuse opgave zou gaan worden. Om het gevaar te bezweren werd op vrijdag alles in de strijd gegooid en werd de midden-band ook doorbroken er kon echter nog net niet boven afgesloten worden. Aanstaande maandag dient dit liefst wel te gebeuren aangezien de banden nog wat dichter bij elkaar zijn gekomen. Die heftige beweging zal niet te lang meer op zich laten wachten.

 

In de slotstandengrafiek kunnen we constateren dat de steunzone nog wat extra is aangestampt in de afgelopen week. De koersbeweging van vrijdag heeft er voor gezorgd dat er wat afstand is genomen van de steunzone ook al is het nog niet overweldigend veel.

Net als in de periode voor de grote daling lijkt de steunzone zich uitstekend van zijn taak te kwijten. Indien dit inderdaad het geval is, en de geschiedenis zich zal herhalen, zou dat een zeer mooie set-up kunnen zijn voor een nieuwe felle stijging richting de weerstandzone over de twee toppen.

 

In de weekgrafiek werd na de zwarte candle van vorige week aangegeven dat de voortzetting van het positieve scenario aanwezig bleef vooral als de stieren een soortgelijke stijging, maar dan met een betere uitkomst, konden herhalen.

Toen de koers op maandag meteen onderuit ging leek die verwachting regelrecht de prullenbak in te kunnen totdat het herstel van de dagen daarna (dinsdag en woensdag) zijn intrede deed. De stijging op vrijdag zorgde er uiteindelijk voor dat er alsnog een stapje vooruit werd gedaan. De vorm van de candle laat echter zien dat de beren toch hebben geprobeerd om de koers tot op het 34 w. MA te laten zakken maar ook dat de stieren dit uitstekend hebben opgevangen.

Net als vorige week blijven de kansen op een voortzetting van de stijging intact:

 • De RSI Is weer wat omhoog gedraaid, nog ruim boven de 50, zodat positief trendgebied van kracht blijft
 • De MACD heeft de stijging boven de 0 lijn voortgezet
 • De Geldinstroom heeft wel een klein deukje opgelopen en is wat verder weggezakt. Deze zal moeten opveren om een stijging te ondersteunen.

Aanstaande week wordt een nieuwe proef voor de stieren, zij zullen nu moeten voortbouwen op de ingeslagen weg.

Ook in de € weekgrafiek werd vorige week opnieuw opgemerkt dat voor afgelopen week de voorkeur uitging naar een nieuwe zwarte candle en die voorkeur werd mooi ingelost.

Net als in de $ grafiek zien we ook hier dat het 34 w. MA onder druk werd gezet maar dat de stieren de aanval met succes konden pareren. Vanaf het MA werd een stijging gerealiseerd die de zilverprijs terugbracht tot aan de €16. Komende week zullen de stieren moeten aantonen dat de terug-test van het 34 w. MA hiermee is afgerond en dat de stijging kan worden hervat.

 • De RSI is wat verder geklommen boven de 50
 • De MACD heeft de stijging eveneens voortgezet
 • Het Sentiment/Momentum staat nog steeds zeer ruim in positief trendniveau

De seinen blijven nog steeds op groen staan.

 

In de $-€ grafiek wordt een ander beeld vertoond dan dat bij de vorige uitbraak beneden het stijgende trendkanaal, toen een snel herstel maar nu een moeizaam opkrabbelen.

Na de candle van vorige week werd al aangeven dat deze meer leek op een adempauze dan het begin van een krachtig herstel. De candle van deze week zorgt weliswaar voor een nieuwe stijging echter het oogt nog steeds fragiel. De relatief lange lower shadow kan een positief teken blijken te zijn maar het gap erboven is nog steeds vrij groot om te overwinnen.

De kaarten zijn nog niet definitief geschud maar de kansen op een daling richting de steunen lijken toch echt meer voor de hand te liggen dan een verdere opleving Ook de technische staat van de grafiek bevestigt nog steeds deze verwachting:

 • De RSI probeert iets op te krabbelen maar bevindt zich nog steeds beneden de 50
 • De MACD is nu beneden de 0 lijn gevallen naar negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is verder weggezakt in extreem negatief gebied

Het heeft er de schijn van dat de opleving van korte duur zal zijn en de daling mogelijk snel kan worden hervat.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver