Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 29 juni 2020

Het slot van vorige week vrijdag was bemoedigend, de stieren konden met een positieve noot het weekend in, in de hoop dat dit voldoende kracht zou geven voor een mooie start van de week.

Op maandag leek die hoop uit te gaan komen. Niet alleen werd de $18 grens op de korrel genomen maar werd deze zelfs doorbroken zodat het er uitzag dat deze grens zou kunnen worden geslecht. Helaas echter moesten de stieren, toen de dag vorderde, toch weer bakzeil halen zodat niet boven de $18 afgesloten kon worden.

Deze domper leek de stieren te ontmoedigen aangezien op dinsdag lager werd geopend en de zilverkoers daarna nog wat verder wegzakte. Dat gevoel werd echter gelukkig snel afgeschud en de ogen omhoog gericht. De zilverprijs werd opnieuw boven de $18 grens getild en nu kon er ook daadwerkelijk boven worden afgesloten. De $18 horde leek daarmee genomen te zijn.

 

De huid van de beer mag nooit te vroeg worden verkocht. Dat bleek maar weer eens op woensdag toen de opening hoger tot stand kwam en de koers opstoomde tot aan de $18.25 maar van daar toch weer begon te dalen. De beren kropen uit hun holen en duwden de zilverprijs terug tot beneden de $17.50. Uiteindelijk werd wel wat hoger afgesloten maar toch beduidend lager dan de $18 grens. De stieren waren daarmee weer terug bij af.

Het pleit voor de stieren dat ze zich op donderdag en vrijdag niet uit het veld lieten slaan en toch weer met goede moed aan de dag begonnen. Vooral op donderdag kon wat vooruitgang worden geboekt, ook al bleef de omzet op die dag relatief laag. Gedurende die dag kroop de koers richting de $18 grens en sloot wat hoger af. Op vrijdag werd (eveneens bij een lage omzet) de tegenaanval van de beren opgevangen en opnieuw de $18 grens aangevallen. De hoogste dagkoers werd genoteerd op $18.12 waarna op $18.03 kon worden afgesloten.

Net als vorige week kunnen de stieren met een goed gevoel het weekend in waarbij nu de $18 grens is overschreden. Indien ze maandag uit de startblokken schieten zou de $18 grens definitief overwonnen kunnen worden waarna dan een aanval op de $19 grens van start kan gaan.

Ook in de € grafiek is er sprake van een kleine overwinning. Wat in de $ grafiek de $18 grens is, is in de € grafiek het €16 niveau. Met de candle van vrijdag, een slot op €16.10, is de potentie aanwezig van een valide doorbraak van deze grens.

Indien dat aanstaande week kan worden bevestigd lijkt een volgende stap de €17 grens te worden.

 

In de langere termijn grafiek was de hoop gevestigd op het uitbouwen van het vrijdaggevoel zodat er een mooie week zou kunnen ontstaan. Uiteindelijk valt de afgelopen week niet echt tegen maar er werd eigenlijk meer van verwacht.

De candles van afgelopen week laten zien dat de steunzone een vrij grote aantrekkingskracht uitoefent op de zilverprijs. De candles kunnen niet echt loskomen van deze zone die dan ook keer op keer weer wordt aangetikt. Gevolg hiervan is natuurlijk wel dat het niveau als een ware steunzone wordt aangestampt zodat het een stevige bodem kan worden. Na dit aanstampen moet er dan uiteraard wel een stevige stijging gerealiseerd worden. Een stijging die aanstaande week al vorm zou moeten krijgen.

 

Komende week zou er een aanval op de weerstandlijn op touw gezet moeten worden waarbij dan hopelijk richting eind van de week boven die weerstandlijn kan worden afgesloten. De technische staat van de grafiek ligt er niet verkeerd bij, deze zou een aanval ondersteunen.

 • De RSI heeft steun gevonden op het 50 niveau en is weer naar boven gedraaid
 • De Koopkracht is weer boven de Verkoopkracht geklommen en kan nu omhoog draaien
 • De dalingshoek in de MACD neemt steeds meer af zodat er sprake is van bodemvorming. Indien deze door de signaallijn kan breken is de correctie mogelijk ten einde
 • De Geldinstroom beweegt weer richting de 50 en is hiervan nog slechts een klein stukje verwijderd. Een positieve maandag zou voor een doorbraak daarvan kunnen zorgen
 • Het Sentiment/Momentum Is door het 50 niveau gebroken en bevindt zich nu weer in positief trendgebied.

Als de stieren goed gemutst uit het weekend komen kunnen ze maandag en dinsdag mogelijk een beslissende stap gaan zetten die een startsein kan geven voor een volgende golf omhoog.

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week, met het oog op de vernauwende banden, nogmaals het belang van de midden-band aangestipt. De zilverprijs moest zich hierboven zien te nestelen om een opwaartse beweging te kunnen afdwingen.

De 5 candles van deze week tonen aan dat het belang van de midden-band door beide partijen wordt onderkend. Een stijging er boven wordt snel gecounterd door de beren en een daling er beneden door de stieren. Door de bewegingen van donderdag en vrijdag hebben de stieren weer het voordeel van de twijfel aan hun kant gekregen. De zilverprijs is weer in positie gebracht voor een heftigere beweging omhoog. De stieren zullen vanaf maandag richting de bovenste band moeten gaan pushen.

 

Ook in de slotstandengrafiek werd de steunzone uitvoerig getest en aangestampt zodat deze een springplank kan worden voor een felle stijging.

In deze grafiek lijkt zich wel een extra weerstandlijntje aan te dienen dat eerst overwonnen zal moeten worden. Rond de $18 hebben de beren ook op slotbasis wat gewicht in de strijd gegooid en proberen ze een streep in het zand te trekken.

Als deze lijn aanstaande week gebroken kan worden ligt een snelle stijging richting de weerstand zone in het verschiet.

In de weekgrafiek van vorige week konden we zien dat de beren toch het 34 w. MA probeerden te bereiken en dat dit door de stieren werd verijdeld. De candle met een lange lower shadow gaf dit aan en sprak in het voordeel van de stieren. Deze week moesten ze daarom voortbouwen op de ingeslagen weg.

Gezien de candle van deze week lukte dat vrij aardig! Opnieuw zien we een candle met een relatief klein lichaam en een lange lower shadow. De stieren hebben dus ook afgelopen week de tegenaanval van de beren mooi weten te pareren en daarvan is het slot boven de $18 een mooi gevolg.

De activiteit van afgelopen week heeft de interne gesteldheid goed gedaan:

 • De RSI handhaaft zich boven de 50 en is iets aangetrokken
 • De MACD is verder doorgedrongen in positief trendgebied boven 0-lijn
 • De Geldinstroom is na het dipje inderdaad opgeveerd en tikt nu bijna het 50 niveau aan. Een nieuwe positieve week zal voor een doorbraak en daarmee een koopsignaal gaan zorgen

Voor aanstaande week geldt dezelfde opdracht voor de stieren, doorgaan op de ingeslagen weg en een nieuwe zwarte candle produceren.

 

Ook in de € weekgrafiek zien we eenzelfde positieve ontwikkeling al is deze hier iets kleiner dan in de $ grafiek. De stijging op weekbasis is hier 0,68% terwijl die in de $ grafiek 1.05% bedraagt.

De candle van afgelopen week heeft ook hier een klein lichaam en lange lower shadow, waardoor de candle een extra positieve lading krijgt. De candle deze week heeft de terug-test van het 34 w. MA, die vorige week werd uitgevoerd, bevestigd en mogelijk afgerond zodat de ogen op de recente top van €16.79 gericht kunnen worden.

De reeds aanwezige positieve gesteldheid van de grafiek is nog iets verbeterd:

 • De RSI blijft boven de 50 en is licht aangetrokken
 • De MACD vervolgt de weg boven de 0-lijn
 • Het Sentiment/Momentum is weer terug geklommen boven de 80 naar extreem positief gebied

Voor komende week lijkt een verdere stijging het meest voor de hand liggend scenario te zijn.

 

In de $-€ grafiek zagen we na de uitbraak uit het stijgende trendkanaal een poging tot een opleving die vrij zwak van aard was. Daarom werd vorige week al opgemerkt dat het er de schijn van had dat deze opleving van korte duur zou zijn.

De candle van deze week lijkt die veronderstelling te gaan staven. De candle is rood van kleur zodat de daling lijkt te zijn hervat. Er moet wel nog een slagje om de arm gehouden worden aangezien de vorm van de candle toch een wat positievere lading met zich meebrengt dan de kleur doet vermoeden. Het kleine lichaam en de lange lower shadow geven aan dat de stieren een forse stap terug alsnog hebben weten te voorkomen en de daling (vooralsnog) hebben weten te beperken.

De candle van komende week zal uitkomst moeten bieden of de stieren nog meer veerkracht kunnen tonen. Lukt het ze om een nieuwe zwarte candle te produceren dan lijkt een stijging richting de 0.88 niet uitgesloten te zijn, het ontstane gap zou dan worden gevuld. Een nieuwe rode candle zal daarentegen onherroepelijk moeten leiden tot een aanval op de 1-ste blauwe steunlijn.

De Interne gesteldheid van de grafiek lijkt een voorkeur te geven aan het negatieve scenario:

 • De RSI heeft de stijging richting de 50 afgebroken en is opnieuw zuidwaarts gedraaid
 • De MACD zakt verder weg beneden de 0 lijn in negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is wel iets gestegen maar staat wel nog steeds beneden de 20 in extreem negatief gebied

Aanstaande week zullen de stieren van zeer goede huize moeten komen om een verdere daling af te wenden.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver