Columns & Artikelen

Waarom de goudprijs kan ontploffen

by Nico Pantelis on 29 juni 2020

De goudprijs is vandaag de dag aan een mooie rally bezig. Goud heeft onlangs haar hoogste niveau, met een prijs van $1 779, in meer dan 7 jaar bereikt. Na deze rally is er echter nog meer opwaarts potentieel en hier zijn verschillende redenen voor meldt Forbes.

De eerste reden is een potentiële tweede golf van het Covid-19 virus. Beleggers die de risico’s van een tweede golf liever niet nemen, kunnen hun geld beleggen in goud. Goud staat namelijk bekend als veilige haven in crisisperiodes. In verschillende landen, maar vooral in de Verenigde Staten, ziet men een heropflakkering van het virus. Landen zijn hun lockdowns aan het versoepelen wat kan zorgen voor nieuwe besmettingen. Niemand hoopt natuurlijk op een tweede golf van besmettingen maar voor de goudprijs zou dit wel goed nieuws zijn.

De volgende reden is de nieuwe “koude oorlog” tussen de Verenigde Staten en China. Het fase 1 handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, is door Covid-19 immens kwetsbaar geworden. Er is verwarring ontstaan over het handelsakkoord en president Trump heeft zelfs gesproken over een ontkoppeling met China. China is er ook niet mee opgezet dat de Verenigde Staten zich moeien met de kwestie over Hong Kong. Al deze spanningen zouden er wederom voor kunnen zorgen dat beleggers zullen teruggrijpen naar de veilige haven goud.

Het resultatenseizoen zal weldra haar aftrap geven. Hoewel er in het begin van dit kwartaal nog hoop was op verbetering, toen de economieën weer opengingen, is deze hoop kleiner geworden door een mogelijke heropflakkering van het Covid-19 virus. Verschillende bedrijven zullen nieuwe waarschuwingsnota’s uitsturen en dit zullen beleggers niet prettig vinden. Beleggers zullen dus misschien terug wat minder risico’s nemen waardoor de goudprijs mogelijk kan opleven.

Hoewel deze redenen allemaal voor een stijging van de goudprijs kunnen zorgen, zijn er nog tal van andere redenen waarom een stijging zou uitblijven. Als er in de nabije toekomst een vaccin voor Covid-19 gevonden wordt, zullen beleggers terug meer vertrouwen krijgen in de beurs waardoor de goudprijs niet zal stijgen en mogelijk zal dalen. Hiernaast kan het ook zijn dat de Verenigde Staten en China hun relatie terug op de rails krijgen. De ongerustheid zal verminderen en beleggers zullen meer geneigd zijn om dan aandelen te kopen.

Grafiek: De goudprijs presteert beter dan Wall Street

Juist in deze onzekere beurstijd bewijst goud waarom het terecht bekend staat als een ‘veilige haven’. Tijdens de afgelopen maanden wist het gele edelmetaal gestaag in waarde te stijgen. En het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens de goudprijs weet te stijgen naar een nieuwe recordkoers. En zelfs Wall Street kan deze prestatie niet bijbenen.

Tijdens de afgelopen jaren is de goudmarkt bij veel beleggers naar de achtergrond verschoven. Diverse beleggers waren van mening dat de goudmarkt niet interessant genoeg voor een belegging was. Inmiddels komen de meeste beleggers daar op terug. De goudmarkt is namelijk weer helemaal hot. En dat is ook niet verwonderlijk, want juist in deze tijd weet de goudmarkt een stabiel rendement te genereren.

Goud is helemaal niet saai

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de goudprijs op dit moment 24% hoger noteert dan een jaar geleden het geval was. De S&P 500 index moet het met een winst van ‘slechts’ 7% doen. Overigens mogen beleggers daar niet over klagen, want een aantal maanden geleden was er nog sprake van een negatief rendement van 20%.

Deze grafiek maakt wel duidelijk dat bepaalde vooroordelen over de goudmarkt rechtstreeks de prullenbak in kunnen. Juist in deze tijd bewijst het gele edelmetaal waarom zoveel beleggers zo gecharmeerd zijn van deze veilige haven. De ervaren beleggers zeggen niet voor niets dat goud de hoeksteen van de portefeuille is.

Advertentie: De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Wij zien een gemiddeld goudmijnaandeel vanaf dit niveau nog eens verdubbelen, of meer!

Maar met het Goud & Zilver Rapport, doen we beter.

De rendementen van het Goud & Zilver Rapport zijn om duimen en vingers van af te likken.

En het goede nieuws is dat ook jij eenvoudig toegang kan krijgen tot de BESTE SELECTIE goudmijnaandelen.

Zie hier de laatste alert: Goud & Zilver Rapport – ALERT: Pak +160% op Pure Gold Mining!

Schrijf nu in! Hier dus.

 

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisWaarom de goudprijs kan ontploffen