Columns & Artikelen

Een half jaar 2020

by Wilge on 01/07/2020

Wat een half jaar zeg. Om nooit te vergeten. Maar hoe zijn de main-indices, de edelmetalen en enkel andere fondsen die we volgen er uit gekomen? Hier de halfjaars-update van 2020:

Goud en de goudmijnaandelen

Wie de laatste weken de goudprijs heeft gevolgd, weet dat deze in de lift zit. Vandaag ook veel berichtjes dat de 1800 is overschreden, echter dit geldt voor een future contract en niet de fysieke spotprijs. Maar door dit soort berichten, trekt goud wel de aandacht en dat zorgt weer voor meer momentum.

Heel voorzichtig zien we nu de goudmijnaandelen wat uitlopen op de goudprijs. Dit was altijd een goed teken, de goudprijs zou dan in een stierenmarkt zitten. De junior index GDXJ blijft nog gelijke tred houden, maar als eenmaal de stier los is, kan ook deze index gaan versnellen.

Ook de ‘index’ van de gezamenlijke mijnbouwaandelen in de edelmetaalcompetitie komt goed uit de verf. Sterker nog, met z’n ruim 55% zou hij bovenaan dit overzicht staan! En wat dacht je van de top 2 aandelen in het mijnbouwaandelenklassement: DEG.AX en BYN.V > beiden boven de 400%
Moet wel opmerking bij: de competitie startte net voor de coronacrisis per 1 maart. (en bovenstaand overzicht is vanaf 1 januari)

De witte edelmetalen

Die doen het duidelijk niet zo goed, vooral platina wil maar niet aantrekken. En da tis ook niet zo vreemd. Goud dankt zijn stijging aan oa z’n safehaven-status en de witte edelmetalen moeten het vooral hebben van de industriële toepassingen. En daar gat het natuurlijk nu niet zo goed.

Gelukkig voor de zilverbeleggers: dit edelmetaal kan zich wel onttrekken aan de malaise en scoort een krappe voldoende. Hopelijk kan hij verder mee met de goudprijs, zoals in het verleden wel vaker is gebeurd.

Bitcoin

Het wachten is op de echte uitbraak boven de $10000. Elke keer als hij daar in de buurt komt, gaat er weer direct 2 of 3% vanaf. de 9000 lijkt hij (voorlopig?) te houden.

De ‘gewone’ aandelen

De tech-aandelen doen het gewoon goed. Elk jaar 12% scoren zou geweldig zijn. De bredere S&P en Dow Jones staan (nog?) steeds flink in het rood. Ook de blauwe goudaandelen PHO en CGW gaan ondanks de te korten en te veel aan water nog niet boven de 0-streepp drijven.

De smalle en veel belovende REMX (ETF van REE, Lithium en andere kritische metalen) , blijft voor als nog : veelbelovend. Die moet echt nog wel ene flinke stap maken en bungelt flink onderaan.

tot volgend overzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeEen half jaar 2020