Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 5 juli 2020

In juni groeide de werkgelegenheid met 4,8 miljoen banen. Dit aantal is te danken aan het feit dat verschillende staten hun strikte regels ten aanzien van het Coronabeleid versoepelden en daardoor bedrijven weer aan de slag konden en daarmee hun werknemers weer opnieuw in dienst konden nemen. Het gevolg is, dat dit de tweede opeenvolgende maand met een groei van meer dan een miljoen banen is. Het lijkt erop dat de gespannen arbeidsmarkt langzaam maar zeker weer uit het dal klimt. Het werkloosheidscijfer daalde tot 11,1 procent, een daling ten opzichte van de 13,3 procent in mei. Donderdag echter toonde een ander rapport dat 1,43 miljoen Amerikanen vorige week een verzoek tot een werkloosheidsuitkering indiende, dat wijst erop dat het aantal banen dat verloren gaat nog steeds toeneemt. – Megan Henney,”de economie van de V.S. voegde 4.8 miljoen banen toe vorige maand,” https://www.foxbusiness.com/ 2 juli, 2020.

Het is zeer waarschijnlijk dat het percentage werklozen in de dubbele cijfers blijft tot het eind van dit jaar en volgens schattingen van het Begrotingsbureau van het Congres (CBO) zal de economische daling groter zijn dan eerder werd voorspeld. Het percentage werklozen zal zeer waarschijnlijk boven het pre-coronavirus pandemische niveau van ongeveer 3.5% tot aan het eind van het decennium blijven.– Kate Davidson, ”CBO vermindert de Economische Voorspelling,” Wall Street Journal, 3 juli, 2020.

Mercurius retrograde, de bedriegster, zorgde vorige week voor interessante “fake outs” in sommige markten, zoals met Goud en Zilver. Maar de grote verrassing kwam van China, waar de Shanghai Composite Index explodeerde tot het hoogste niveau sinds april 2019. Volgens onze bronnen in China weerspiegelt de Chinese beurs niet echt de economische vooruitgang in China en wordt het gezien, als een mogelijkheid om het vermogen te vermeerderen zoals in de VS

Andere aandelenmarkten in de wereld kenden niet echt een stijging zoals in China. Sommige deden het vrij goed, zoals in Hong Kong en India Duitsland, waar de koersen stegen tot hun hoogste niveau sinds begin maart. En natuurlijk heeft de NASDAQ in de V.S. weer een nieuw hoogtepunt bereikt. Maar voor de meeste indices in de wereld bleven de koersen in een tamelijk smalle handelsrange, in een zgn. “inside week”, wat zoveel betekent dat de hoogtes van deze week lager waren dan die van de voorgaande week, maar de dieptepunten daarentegen waren hoger dan de vorige week.

Wat interessant is, is dat Venus opnieuw een belangrijk punt bleek te zijn voor omkeringen in de wereldwijde aandelenindexen. Op 13 mei draaide Venus retrograde, iets wat iedere 19 maanden gebeurt en ongeveer 6 weken duurt. Een dag later, op 14 mei, beëindigden de wereldbeurzen hun eerste 1-2 weken durende daling en begonnen ze aan de volgende etappe in dit indrukwekkende herstel na het dieptepunt van de pandemische crisis van 16-23 maart. Op 25 juni, draaide Venus weer direct. (SMT: Twee dagen eerder haalde de AEX zijn hoogtepunt tot nu toe, terwijl de Duite DAX-index al op 8 juni zijn top bereikte, voor een potentieel geval van bearishe divergentie tussen gerelateerde markten in Europa.) Een dag later, op vrijdag 26 juni, voltooide de DJIA weer een belangrijk punt in de cyclus. Andere markten volgden de volgende handelsdag, maandag 29 juni. Vanaf het begin van de vorige week is wederom een aardige stijging aan de gang, en de beleggersgemeenschap vraagt zich af of- net als de vorige keer – de wereld aandelenindexen weer nieuwe post-crash hoogtes kunnen bereiken. Helaas is er wat geokosmische tegenwind aan de horizon.

Ook de Goudprijs was de afgelopen week onderhavig aan een aantal capriolen, onder Mercurius retrograde. In het begin leek het er nog op dat de Goudprijs aan het uitbreken was, toen de grens van $ 1800 werd gepasseerd. Op 1 juli bereikte het $ 1807,70, het hoogste niveau sinds zijn de hoogte van $ 1920 in september 2011. Maar de uitbraak hield geen stand en de prijs viel terug tot $ 1766 op donderdag 3 juli, alvorens er een bescheiden rally tot $ 1787 plaatsvond tegen het einde van de week. De Zilverprijs kende ook een mooie rally tot $ 18,85 op 1 juli. Maar dit was onder zijn $ 18,95, cyclushoogte van 1 juni, en ver onder zijn jaarlijkse high van $ 19,75 van 4 september 2019.

Het gedrag in zowel de wereldaandelenmarkten en de edele metalen, waarbij sommige markten nieuwe hoogtes van vele jaren bereikten en andere aan elkaar gerelateerde markten niet eens een nieuwe primaire cyclushoogte wisten te bereiken, noemen we onderlinge negatieve divergentie. Meestal is dit een signaal dat de markten zich zullen terugtrekken. Echter, met Mercurius nog steeds retrograde tot aan 12 juli, zijn technische analysesignalen vaak onbetrouwbaar. Dat is de reden waarom Mercurius retrograde, de bedriegster, ook wel wordt beschouwd als een meesterkunstenaar op het gebied van “fake-outs”. Het is wel zo dat het capricieuze gedrag van financiële markten ten opzichte van elkaar vaak te maken heeft met het (incidenteel) onbetrouwbare gedag van wereldleiders dan wel de gegevens van economische berichten.

 

De geokosmos van vandaag

Temidden van meerdere crises – een pandemie, een zwaar beschadigde economie en raciale onrust – zal Amerika competent leiderschap nodig hebben om de uitdagingen van het land aan te kunnen en ook een uitdagend vermetel plan als agenda voor de tweede termijn. Alles wat dit ondermijnt – een onnodige tweet, een focus op een minder belangrijk onderwerp, of een vete – verhoogt de kans dat de heer Trump een president voor één termijn zal zijn. Karl Rove, “De Trump Campagne heeft een reset nodig”, Wall Street Journal, 2 juli 2020.

Het verlagen van de rente maakt van spaarders speculanten en van in quarantaine geplaatste Millennials daghandelaren. Het is gemakkelijker gemaakt om geld te lenen, daarmee volledig voorbijgaand aan marktsignalen. Dit alles maakt dat er rare investeringen worden gedaan en zij (de FED) bevorderen hiermede dat goed gefinancierde publieke bedrijven worden omgevormd tot private bedrijven met een zware schuldenlast. – James Grant, “Powell is nu de Dr. “Feelgood” van de Fed”, Wall Street Journal, 29 juni 2020.

We gaan nu de onvoorspelbare periode in waarin Mercurius zich op maakt om weer vooruit te gaan lopen. Mercurius bevindt zich 1 juli op zijn zogeheten middelpunt, en gaat weer vooruit keren op 12 juli. Dit is een periode waarin niemand zeker lijkt te weten wat hij van de toekomst moet maken, een tijd waarin het belang van bepaalde gegevens ontbreekt of in strijd is met andere berekeningsmethodes die gebruikt worden voor het maken van prognoses.

Het belangrijkste aspect van deze week is 8 juli stationaire Mercurius vierkant Mars, dat 27 juli weer terugkomt. En de dynamiek van dit vierkant zal die de hele periode aanhouden. Mercurius-Mars is geen tijd waarin koele, rationele, volwassen geesten de overhand hebben. Het kan ook samenvallen met plotselinge en abrupte bewegingen op de financiële markten, misschien wel als gevolg van iemands impulsieve en onbezonnen woorden of daden. Het is een soort van “eerst spreken dan denken”-tijd. Het is het beste voor leiders die het wereldtoneel beheersen om goed na te denken over wat ze willen zeggen voordat ze iets gaan zeggen. Hetzelfde advies geldt eigenlijk voor iedereen. Als je geen ruzie of een gevecht wilt, geef dan niet toe aan een drang om anderen aan te vallen. Als je niet wilt dat je instort en/of voor gek staat, wees dan zorgvuldig in je woorden of daden.

Maar weer terug naar de markten. Het einde van Mercurius retrograde is meestal moeizaam. Het is een lastige periode om te handelen. Met Mercurius vierkant Mars, kunnen er zich plotselinge pieken in de koersen voordoen. Het kan wel eens zo’n tijd zijn waarbij je tegenovergesteld aan het gerucht handelt, nadat het gerucht of plotselinge reactie ineens uitdooft.

We zijn meer bezorgd over de daaropvolgende week, van 12-20 juli, wanneer Mercurius direct draait en de Zon in oppositie tot Jupiter, Pluto en Saturnus zal zijn. Zoals gezegd in de column van vorige week:, “De combinatie suggereert dat de situatie helderder wordt en er beslissingen waarschijnlijk met een nieuw gevoel van bewustzijn worden genomen. Al de genoemde opposities zijn van Niveau 1 qua samenhang met samenvallen van primaire cyclustoppen of –laagtes. Markten zijn dan dus geneigd van richting te veranderen. Maar dit kan ook een tijd zijn voor nieuwe politieke richtlijnen. Waarschijnlijk worden er besluiten genomen met een impact op de economie en financiële markten en mogelijk een zeer harde boodschap van “Wet en Orde”.”

Hoe hard? Wel, behoorlijk hard nu Mars vorige week (27 juni) is overgegaan naar Ram, waar hij zal blijven tot 6 januari 2021. Mars regeert Ram, en beide delen het principe van “actie” en/of “agressie”. Beide hebben heerschappij over oorlogen, geschillen en de mogelijkheid van militaire en/of politieke confrontaties. Dit is de kosmische reden waarom we een zeer vervelend en ruzieachtig verkiezingsseizoen voorzien in de VS. Mars blijft meestal voor ongeveer zes weken in een teken, maar hij zal deze keer veel langer in Ram zijn omdat Mars op 9 september retrograde draait. Tijdens deze periode, zal het drie keer een wassend vierkantaspect met het Jupiter-Saturnus-Pluto-stellium in Steenbok vormen.

Het wassende vierkantaspect is het eerste vierkant van de grotere cyclus die begon met de conjunctie van deze vier planeten op 20-31 maart 2020, een tijd die samenviel met de piek van de Coronaviruspaniek. Naarmate de fase van het eerste vierkant nadert, zien we deze angst, of hysterie, weer opkomen. De zorg in deze is dat de wereldaandelenmarkten zoals toen de cyclus begon in maart ook weer een minicrash kunnen ondergaan. Vooral omdat Saturnus nu ook weer is teruggekeerd in Steenbok, van 1 juli tot 17 december, na sinds 21 maart even een korte periode in Waterman te hebben doorgebracht. Het is alsof we nog wat onafgemaakte zaken van maart 2020 te regelen hebben.

Het goede nieuws is dat we deze keer waarschijnlijk die onafgemaakte zaken gaan afmaken. Want dit is immers een wassend vierkant, de eerste kwartfase van de Marscyclus naar Jupiter, Pluto en Saturnus. Wassende vierkanten, net als afnemende vierkanten vallen vaak samen met crisissituaties. Maar in tegenstelling tot afnemende vierkanten lost het wassende vierkant meestal de crisis op en zet het zijn voorwaartse dynamiek voort. Het is een crisis in actie, een bedreiging voor de status quo, maar het is meestal geen crisis met betrekking tot het overleven. Het vereist een verandering van aanpak of richting, maar het vereist niet de beëindiging van die richting. Met andere woorden, we kunnen een geschil hebben of een ongemakkelijke confrontatie, maar het hoeft niet te leiden tot een oorlog of een revolutie. Niet dit jaar, in ieder geval.

En tenslotte de felicitaties voor jarig Amerika! Het ziet er naar uit dat het een wild jaar wordt. Laten we hopen dat het een jaar is van genezing, meer begrip en tolerantie naar elkaar en voor de relaties met de rest van de wereld.

Mededelingen

 

 

Zou u de MMA MarketTimingMethodologie willen leren kennen? Maak u op voor de MMTA 2 (het tweede 2-jarige programma van de Merriman Market Timing Academy)

Dit is de zeldzame kans om de MMA-methodologie van de timing van de financiële markt en de analyse van de financiële markt te leren. Vanaf 24 oktober zal het tweede aanbod van de MMTA beginnen, geleid door MMTA-afgestudeerde Gianni Di Poce met hulp van oprichter Raymond Merriman. Het is voor het eerst sinds 2014 dat deze 2-jarige cursus in het Engels wordt aangeboden. De cursus wordt online aangeboden. Lees verder>>


Het boek Forecast 2021 
zal begin augustus worden aangeboden in de voorpublicatie. Onze voorlopige verwachting is dat 2021 net zo dramatisch kan zijn als 2020. Dit jaar verandert er iets,aangezien het Forecast Book sinds 2010 steeds omvangrijker is geworden en er steeds meer onderzoek en tijd voor nodig was om het te schrijven. … Lees verder>>
 

Vermogensbeheer belegt volgens Markettimingmethode

Today’s Beheer belegt voor een groeiend aantal cliënten volgens de markettimingmethode: op basis van de input van MMA-analisten die de Cyclusanalyse & Patronensamenhang- ofwel CAPS-strategie vormgeven.
Lees meer>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:
In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week