Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 6 juli 2020

Opmerking vooraf: Op de Comex-beurs heeft zich afgelopen week iets zeer wonderlijks voorgedaan. Het aantal contracten dat op de eerste handelsdag van juli is verhandeld en opgevraagd is fenomenaal en heb ik nog nooit meegemaakt. Het lijkt erop dat een zeer grote partij een enorme hoeveelheid fysiek zilver aan het opkopen is.

Na het slot van vorige week vrijdag, waarbij boven de $18 grens kon worden gesloten, was de hoop gevestigd op een goede start van de week zodat afstand genomen kon worden van die $18.

Het begin op maandag was nog aarzelend met een opening die weliswaar iets hoger was maar waar daarna toch twijfel ontstond zodat er zowel naar boven als beneden werd gehandeld. Uiteindelijk kon de dag worden afgesloten met een kleine winst waarmee in elk geval de positieve flow van de vrijdag ervoor kon worden vastgehouden. De lage omzet op maandag was kenmerkend voor het voorzichtige begin.

De voorzichtigheid werd op dinsdag terzijde geschoven. De omzet trok aan en met de stijgende omzet ook de koers. De zilverprijs steeg tot ruim boven de $18.50 waarmee eindelijk voldoende afstand werd genomen van de $18 grens. Ook het slot vond plaats boven de $18.50, dicht bij het hoogste punt van de dag.

 

Uiteraard kon na een dergelijke stap een tegenreactie niet uitblijven en die volgde dan ook op woensdag. Na de opening op woensdag mochten de stieren eerst nog aan een hoger niveau snuffelen waarbij zelfs de $19 weer inzicht leek te komen met een hoogste stand van $18.85. Daarna was het stierenfeestje ineens over, de beren kwamen opzetten en drukten de zilverprijs omlaag. De openingskoers werd neerwaarts gepasseerd en de $18 grens werd weer opgezocht. De stieren slaagden er uiteindelijk in om het raken van die grens te voorkomen maar toch sloot de koers fors beneden het hoogste punt van de dag.

Het was de vraag hoe de stieren deze tik op de neus zouden verwerken, zou de $18 grens toch weer sneuvelen of wisten zij stand te houden? De opening op donderdag (de laatste handelsdag voor het weekend) vond iets hoger plaats maar meteen namen de beren de regie weer over en drukten de zilverprijs richting de $18. Dat niveau werd nu wel bereikt en een doorbraak dreigde totdat de stieren de beren op de horens namen en daarmee ook de koers. De zilverkoers werd terug omhoog geduwd om uiteindelijk toch aanzienlijk boven de $18 grens te kunnen afsluiten.

Net als vorige week waren de stieren erop gebrand om met een positief gevoel het weekend in te gaan zodat op maandag vol goede moed kan worden gestart.

Het beeld in de € dag-grafiek verschilt nauwelijks van dat in de $ grafiek. Ook hier een aarzelend begin met zelfs een rode start-candle om daarna het heft weer op te pakken en zaken recht te zetten. De hoogste koers van de week werd hier gezet op € 16.75 ruim boven de € 16 grens maar ook dat kon niet worden vastgehouden.

Met de candle van donderdag werd de € 16 grens terug-getest en ook hier was het slot er relatief ruim boven. De strijd zal maandag verder gaan en hopelijk kunnen de € zilverbeleggers een mooie stap gaan maken.

 

Ook in de langere termijn grafiek werd gehoopt dat de stieren goed gemutst uit het weekend zouden komen zodat de start kon worden gegeven voor een nieuwe golf omhoog.

Zoals de grafiek laat zien is dat gedeeltelijk gelukt. Er is inderdaad een stap gezet maar deze stap werd opnieuw tegengehouden door de weerstandlijn die op woensdag werd aangetikt en te zwaar werd bevonden met een stapje terug als gevolg. De candle van vrijdag opent echter weer perspectief voor aanstaande week. Het slot is nu dichter bij de weerstandlijn dan vorige week en als de stieren het momentum kunnen vasthouden zou die lijn aanstaande week kunnen sneuvelen.

De technische staat ligt er net als vorige week nog positief en ondersteunend bij:

 • De RSI is verder gestegen de afgelopen week en bevindt zich comfortabel in positief gebied
 • De koopkracht is iets aangetrokken en heeft wat afstand genomen van de Verkoopkracht
 • De MACD heeft nu een draai afgerond en heeft de signaallijn gekruist, een koopsignaaltje
 • De Geldinstroom blijft nog steeds zijwaarts bewegen beneden de 50, een doorbraak van die 50 is noodzakelijk om een grotere stap voorwaarts te kunnen maken
 • Het Sentiment/Momentum is verder gestegen en heeft inmiddels op de deur geklopt van extreem positief gebied

Alles in deze grafiek lijkt klaar te staan voor een doorbraak van de $19 grens en daarmee de toppen van de eerder dit jaar.

In verband met de vernauwende banden was het vereiste in de Bollinger Bandengrafiek dat de zilverprijs boven de midden-band zou blijven om zo de opwaartse beweging af te dwingen.

Dit vereiste werd mooi ingelost en de zilverkoers bewoog inderdaad omhoog waarbij de koers op de bovenste band botste. De band werd ruim doorbroken (candle van dinsdag) maar helaas werd de beweging direct gecounterd (candle van woensdag). Uiteindelijk kon de bovenste band weer worden opgezocht met de candle van donderdag.

Ook hier lijkt nu alles klaar te zijn gezet voor de start van een felle opwaartse beweging, de stieren zullen dat ‘alleen nog maar’ moeten invullen.

 

In de slotstandengrafiek werd de groene lijn rond de $18 ineens belangrijk, een doorbraak daarvan zou moeten leiden tot een snelle stijging naar de weerstandzone. Nadat doorbraak van de $18 grens op maandag inderdaad werd bevestigd kwam die snelle stijging er op dinsdag aan.

In de bovenstaande grafieken zagen we dat de weerstandzone intraday werd aangevallen en gepenetreerd echter op slotbasis kon dat niet worden vastgehouden hetgeen hier ook is te zien. De koers bevindt zich nu ongeveer halverwege de ruimte tussen steun en weerstandzone zodat aanstaande week een nieuwe kans wordt geboden voor een doorbraak.

 

De opdracht voor de stieren in de weekgrafiek was om de afgelopen week opnieuw een zwarte candle te produceren en, zoals de grafiek laat zien, is dat mooi gelukt.

De candle van afgelopen week vertoont een relatief klein lichaam met een lange upper shadow. Er is dus vooruitgang geboekt maar die lange upper shadow zorgt toch voor wat voorzichtigheid. Het is een teken dat het hogere niveau niet kon worden vastgehouden omdat de beren dat met kracht hebben verdedigd. De stieren zullen dus zeer waakzaam moeten zijn aanstaande week en de druk er fors op houden om een terugval te voorkomen.

De Interne gesteldheid van de grafiek is sinds vorige week wat verder verbeterd:

 • De RSI is wat verder geklommen in positief gebied boven de 50
 • De MACD zet de stijging boven de 0 lijn voort
 • De Geldinstroom blijft constant.

Aanstaande week zullen de stieren direct vanaf het begin de beren moeten aanpakken om zo een tegenaanval te ontmoedigen. Indien dat lukt zou een stijging naar de $19 mogelijk moeten zijn.

 

Net als in de grafieken van vorige week zien we dat de vooruitgang in de € weekgrafiek iets kleiner is dan in de $ grafiek, weer heeft de valuta invloed een klein negatief effect gehad. De stijging in de onderstaande grafiek bedraagt op weekbasis 1,4 % en in de $ grafiek is dat 1.59%. Het verschil is vrij klein maar toch aanwezig.

Ook in deze grafiek is de technische kant verder verbeterd:

 • De RSI is wat verder gestegen boven het 50 niveau
 • De MACD vervolgt ook hier zijn weg in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is verder doorgedrongen in extreem positief gebied

Aan de technische kant zal het zeker niet liggen om een verdere stijging te realiseren, de stieren zullen zich moeten tonen.

 

In de $-€ grafiek werd vorige week al opgemerkt dat de stieren van zeer goede huize moesten komen om een verdere daling af te kunnen wenden. Het is daarom ook niet echt verrassend dat dit niet is gelukt en er inderdaad een rode candle is ontstaan.

De rode candle van deze week heeft dezelfde vorm als die van vorige week, een klein lichaam met een langere lower shadow. Het lijkt erop dat de stieren de 0.86 tot steun en verdedigingslinie hebben gebombardeerd. Toen dit niveau in beeld kwam werd net als vorige week de koers omhoog gedrukt.

Nu zijn er een tweetal opties:

 1. De stieren weten de steun inderdaad te houden en de koers vervolgens omhoog te drukken richting het gap en de 0.88
 2. De beren weten de steun alsnog te doorbreken en een versnelde daling richting de 0.84 en daarna 0.82 te realiseren

De technische staat van de grafiek lijkt nog steeds het negatieve scenario te willen ondersteunen:

 • De RSI is iets verder weggezakt beneden de 50
 • De MACD is wat dieper in negatief trendgebied gekomen
 • Het Sentiment/Momentum blijft in extreem negatief trendgebied hangen

Vooralsnog lijkt het erop dat de kansen op een daling ook voor komende week het meest voor de hand liggen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver