Columns & Artikelen

Mijnaandelen met een ‘gouden’ toekomst

by Gastauteur on 7 juli 2020

In al luwte van de financiële markten, hebben goud- & zilvermijnaandelen er hun beste kwartaal OOIT op zitten.

In het tweede kwartaal 2020 steeg de Philadelphia Stock Exchange Gold & Silver Index met maar liefst +64%.

Nooit deed deze index beter in een kwartaal!

Dat is ook een indrukwekkende +44% béter dan de S&P 500.

De tweede grootste outperformance … OOIT. Ondanks deze indrukwekkende prestatie blijven goud- en zilvermijnaandelen nog steeds onder de radar van de meeste beleggers.

En dat is vreemd. Het geld stroomt bijna letterlijk binnen bij deze bedrijven. Een jaar geleden noteerde de goudprijs rond 1.400 dollar per ounce.

Een goudmijn die voor 1.000 dollar per ounce goud kon ontginnen (ASIC = totale kostprijs), had dus een marge van 400 dollar of 40%.

Vandaag noteert de goudprijs rond 1.800 dollar per ounce. Een goudmijn die voor 1.000 doller per ounce ASIC produceert, haalt nu dubbel zoveel marge. 800 dollar of 80%. Dat zijn gigantische winstmarge.

Hoeveel sectoren kent u waar de winstmarge het afgelopen jaar verdubbelde?

De beste goudmijnen zijn op een jaar tijd enorme cashmachines geworden. En veel beleggers willen dit nog altijd niet zien.

De vorige keer dat de goudprijs zo hoog stond als vandaag, was het een al euforie in de sector. Vandaag worden goudmijnaandelen nog steeds grotendeels gemeden.

Een ideaal jachtterrein voor doorwinterde value beleggers.

 

Hoe goudmijnaandelen selecteren

Veel van deze goudmijnaandelen hebben vandaag nog een beurskoers onder 10 dollar.

Het mag dan ook niet verbazen dat enkele van deze aandelen op de radar verschijnen bij onze analisten van U10 SuperStars.

Helaas zit er tussen deze honderden kleine aandelen ook veel rommel.

Daarom hebben ze ervoor gekozen om goudmijnaandelen te screenen op basis van volgende factoren:

  • Kasstroompositief: Winstgevende goudmijnbedrijven zijn minder volatiel en beter bestand tegen koersdalingen
  • Grade en volume: Er moet voldoende goud zitten in de mijnen. Het liefst verkiezen we mijnen met een betrouwbaar, stabiel aanbod voor vele jaren
  • Bereikbaarheid: Ze hebben een voorkeur voor ertsen die aan de oppervlakte liggen. Of vlak eronder. Hoe dieper men moet boren, hoe duurder
  • Locatie en jurisdictie: Voor vastgoed zegt men wel eens dat 3 dingen belangrijk zijn: locatie, locatie en locatie. Voor goudmijnbedrijven kunnen we hetzelfde stellen
  • Management: De sector van de goudmijnbedrijven mag gerust beschouwd worden als ‘risky business’. Daarom is het een must om enkel in bedrijven te beleggen met een betrouwbaar management dat oog heeft voor aandeelhouderswaarde
  • Balans: Schuldenvrije ondernemingen krijgen steeds een extra punt. Een goudmijnbedrijf dat overladen is met schulden is een no go.

Uit deze selectie kwamen 2 toppers bovendrijven.

Advertorial

2 goudmijnaandelen bij U10 SuperStars

Goudmijnaandeel 1: Het ultieme goudmijnaandeel

Nu de opstartfase grotendeels voorbij is, mogen we vanaf 2021 een dalende AISC verwachten. In 2019 bedroeg de AISC 725 USD per ounce. En dit jaar zal deze tussen 725 en 780 liggen.

Vanaf 2021 zal de AISC zelfs nog licht dalen. Vergeleken met andere goudmijnbedrijven is een AISC van 725 USD per ounce goud zeer, zeer weinig. De balans is gezond … want geen schulden.

Deze goudmijn is nu al kasstroompositief met een jaarlijkse te verwachten vrije kasstroom tussen 140 miljoen USD en 180 miljoen USD. Of meer dan 10% van de huidige beurswaarde.

Goudmijnaandeel 2: Goudmijn met subliem management

In 2017 stootte deze goudmijn tijdens een exploratieprogramma op zeer rijke goudaders vlakbij de bestaande mijn.  De oude mijn zal hierdoor opnieuw in productie komen aan slechts een fractie van de kostprijs om een nieuwe mijn te bouwen.

Elk bericht met nieuwe boorresultaten wordt beter en beter. Zo is er onlangs een staal geboord met een grade van 160 goudgram per ton. In goudtermen heet dit ultra high grades.  Deze goudmijn produceerde in 2019 aan een AISC van 975 USD. En ook dit kan de komende jaren nog dalen.

Het is nu al een gezond goudmijnbedrijf dat winstgevend is, een stevige balans (lees schuldenvrij) kan voorleggen, en groei in het vooruitzicht heeft.

2 mijnaandelen onder 10 met een gouden toekomst

 

Met vriendelijke groeten,

Team Value Jagers

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

GastauteurMijnaandelen met een ‘gouden’ toekomst