Columns & Artikelen

Systeem reset

by Tom Lassing on 13 juli 2020

We lezen er steeds meer over. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Om dat te kunnen bezien, kunnen we het beste kijken naar momenten in de geschiedenis dat we zo iets mee maakten. Bijvoorbeeld in de jaren dertig. Indertijd was de dollar nog gekoppeld aan goud en iedere Amerikaan met wat vermogen had zowel dollars als goud.

Er kwam een economische crisis die ze beleidsmatig volkomen verkeerd aanpakten. De maatregelen maakten het probleem erger en uiteindelijk was het zo dat het bestaande systeem simpelweg niet meer werkte.

Er MOEST worden ingegrepen.

Wat men deed, was dat er op een heel lepe manier er een nieuwe waardering voor de dollar kwam. De dollar kreeg een heel andere goudwaarde, maar niet eerder dan dat eerst een ingrijpende wetgeving op het bezit van goud was ingevoerd.
De belangrijkste ingevoerde wet was dat vanaf dat moment Amerikanen geen echt goud meer mochten bezitten. Executive order 6102 verbood het bezit van goud. De straffen waren zwaar, want de order werd gekoppeld aan de landverraad wet. Je kon tot 10 jaar de gevangenis in en je kon daarbij een enorme geldboete krijgen. Iedereen kreeg 14 dagen om het goud in te leveren.

Amerikanen moesten al hun goud bij de staat inleveren en kregen er een vast (laag) bedrag in dollars voor. Vergis u niet, er stonden zware straffen op, waaronder confiscatie van het goud dat je niet inleverde.

Enkele jaren geleden, tijdens de Obama jaren, was er een rijke joodse advocaat die slim dacht te zijn. Hij kwam ineens op de proppen met gouden munten die ooit in de jaren dertig ingeleverd hadden moeten worden. Hij dacht dat hij wel zou binnenlopen op de zeldzaamheidswaarde van de munten. De rest van de Amerikanen had die munten immers ingeleverd.

Zelf NU NOG moest hij de munten inleveren en hij kreeg er niets meer voor! Hij had nog geluk. Hij werd verder niet aangeklaagd. Hij had dat goud beter omgesmolten…

Zodra de periode van inleveren voorbij was, werd de nieuwe dollar ineens inwisselbaar voor een veel hoger bedrag aan goud. (Het was $20,67 en werd $35) Kortom, goud was ineens veel meer waard en de enige die er in de VS van profiteerde was de Amerikaanse overheid.
Niemand in de VS mocht privé nog goud bezitten. Pas tientallen jaren later (1964) werd het bezit van goud weer toegestaan.

In 1971 kwam er nog weer een systeem reset. Toen namelijk haalde Nixon de goud dekking van de dollar af. Al jaren was duidelijk dat de VS die gouddekking niet meer respecteerde. Vooral Frankrijk was de Amerikanen onder druk aan het zetten door steeds meer dollars in goud om te laten zetten. De Amerikaanse regering moest dat doen, immers was dat de belofte die gedaan was. Iedere dollar was tegen goud inwisselbaar en de Amerikaanse regering garandeerde het bedrag waartegen de dollar tegen goud inwisselbaar was.

Het aanhoudende aanbod van dollars vanuit Frankrijk werd blijkbaar onhoudbaar en daarom verdween de gouddekking. De dollar was niet langer inwisselbaar voor goud. De Amerikaanse regering beloofde plechtig dat ze ondanks deze tijdelijke stap niet onbeperkt dollars bij zou drukken.
Bush Jr. maakte beginjaren nul de hoeveelheid uitstaande dollars een staatsgeheim en de QE maatregelen in de crisissen van 2008 en 2020 maakte duidelijk dat die belofte van een niet uitdijende hoeveelheid dollars niets waard bleek.

De vraag is nu nog slechts wanneer de volgende systeem reset gaat plaatsvinden en wie er op dat moment veel geld gaan verliezen. Zo’n reset is namelijk niets anders dan kapitaal verplaatsen van het volk naar de regering. Soms in één keer, zoals in 1933 en soms via muntinflatie zoals in 2008 en 2020.

Hoe dan ook is het bezit van dollars (en euro’s) bijzonder gevaarlijk. Wat er ook gaat gebeuren, die munten gaan waarde verliezen omdat er heel veel meer van bijkomen, of ze gaan zelfs verdwijnen omdat het vertrouwen er in volkomen gaat wegvallen.

Tom Lassing – Beursbox

Redactie edelmetaal-info: Uiteraard kun je fysiek goud kopen bij een van de adverteerders op deze site. Maar mijnbouwaandelen van zilvermijn- of goudmijnen is ook zeer interessant zoals Tom Lassing in deze advertorial laat zien:

Mijnbouw is kapitaalintensief

De meeste goud- en zilvermijn bedrijven hebben enorme schulden. Het openen en exploiteren van een mijn kost veel investering en vaak is dat geld geleend. Dat heeft een voordeel, want bij dat geleende geld hoef je niet in de winst te delen.
De andere kant van de medaille is wel dat je onderneming gevaarlijker wordt, want bij wat tegenslagen loop je de kans dat je niet tijdig kan aflossen en via die weg kan je je onderneming ook verliezen.
Ieder voordeel heb ze nadeel…
Mijn voorkeur heeft het als een mijnbedrijf betrekkelijk lage schulden heeft. De kans op een faillissement door een cashtekort is dan immers veel kleiner.
Eén zo’n ‘rijk’ bedrijf is Silvercorp Metals Inc. Het bedrijf heeft 174 miljoen aandelen uitstaan, geen schulden en een kaspositie van 141 miljoen dollar.
Boven de $7,60 is het aandeel technisch interessant. Moet u eens raden op welke koers het aandeel gisteren gesloten is…

Daarom het zilverrapport!

Eén van de aandelen die ik heb opgenomen in zowel het Goudrapport als het Royalty rapport is nu op een all time high gekomen. Het bedrijf is nu 9 miljard dollar waard.
Enkele maanden geleden was de koers van het aandeel na een eerdere all time high echt maandenlang gestaag gedaald. Ik bleef echter kopen. Toen kwam daar de Corona beurscrash. Het aandeel verloor toen 40% van de waarde. Ik heb op dat moment aangegeven dat het een prachtige kans was om goedkoop bij te kopen.

De vraag die ik van enkele beleggers kreeg, was of ze de strategie in de crisis nog wel moeten blijven volgen.
Mijn reactie was daarop dat juist dán kopen de kracht van de strategie was. Sinds het dieptepunt van half maart is de koers nu 100% gestegen!

Wat leren we van dit verhaal?
Kies een strategie, zoals pensioensparen dat ik beschreven heb in het rapport daarover.
Neem dan kwaliteitsaandelen, zoals de aandelen van het royaltyrapport en hou de strategie vol.
Het is dan mogelijk om met 200 euro per maand over 25 jaar een miljoen euro te hebben. Zo goed werkt die strategie. Die strategie werkte niet alleen de laatste 25 jaar, maar ze werkt al heel veel jaar de laatste 25 jaar.

Dit is het moment: “Komende Nieuwe Bull Markt in Goudaandelen”

De eerdere daling van de goudprijs bracht goudaandelen koersen technisch tot op steunniveaus terug. Nu komt het herstel!

Het gaat nu even niet om kapitaalbescherming in en via goud, het gaat ook pertinent niet om bescherming van uw vermogen tegen inflatie. Goudmijnaandelen gaan werkelijk enorme winsten maken en de goudmijnaandelenbezitters profiteren er straks vol van.
De vraag is, kijkt u er zoals bijvoorbeeld in februari 2016 weer passief naar, of profiteert u deze ronde in 2020 wel mee van stijgingen van de koers van goudaandelen die gemiddeld wel eens boven de 100% kunnen gaan komen? Het is op technische gronden in mijn ogen nu -de- tijd om te kiezen voor een belegging in goud aandelen.

Lees hier verder wat de meerwaarde is van het goudrapport!

Het goudrapport kost u slechts 39 euro!

 

Waarom is zilver zo interessant geworden?

 • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.
 • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.
 • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.
 • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.

In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

Lees hier wat de meerwaarde is van het zilverrapport!

Het zilverrapport kost u slechts 27,49 euro!

Meer waardevolle producten oa:

 • Futures Rapport: Crypto Futures Rapport wat voor jou?
  Nu maken wij in ons Rapport alles zo eenvoudig en begrijpelijk als maar kan. Maar iemand nog moeten uitleggen wat een bitcoin is? Daar beginnen we maar niet aan. Ervaring in futures op crypto’s traden hoeft niet. Zo precies en duidelijk leggen we alles uit.
  Klik hier
 • Rijk Worden met Crypto’s
  Een prachtig Crypto rapport waarin waardevolle insights over de kansen en valkuilen in de crypto en blockchain markten. Er is veel geld te verdienen, ook als bitcoin niet meer terug naar 20.000 dollar gaat.
  Klik hier
 

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Tom LassingSysteem reset