Columns & Artikelen

Palladium is klaar voor keiharde bullmarkt

by Gastauteur on 16 juli 2020
Het is eigenlijk een beetje het ondergeschoven kindje onder de grondstoffen. En ook wij dragen daaraan bij.

Want waar wij recent vaak van de daken schreeuwden dat de goudprijs verder omhoog gaat, schrijven we u een heel stuk minder vaak over een andere heel interessante en zeer kansrijke grondstof: palladium.
Voor palladium geldt dat het aanbod eigenlijk de vraag niet kan bijbenen. Het is namelijk relatief zeldzaam en niet veel mijners zoeken actief naar deze grondstof. Dit heeft er de afgelopen jaren al voor gezorgd dat de prijs flink is opgelopen.
Ook voor de komende jaren worden nog tekorten verwacht in de productie van palladium. Het is namelijk niet gemakkelijk om nieuwe palladiumdeposito’s te vinden.

Toch is de verwachting dat de vraag naar palladium wel significant zal stijgen vanwege de wereldwijd steeds strengere emissie-standaarden (palladium wordt met name gebruikt in de autosector).
Omdat we merken dat deze grondstof en zijn toepassingen bij de meeste beleggers niet zo bekend zijn, beantwoorden we vandaag 8 vragen over de grondstof.
Tot slot bespreken we een palladium play die we gevonden hebben, waarvan de koers makkelijk 3 of 4 keer over de kop kan gaan!

Het betreft een palladium mijner. En ervaren grondstoffenbeleggers weten het: wanneer de prijs van een grondstof flink oploopt, zullen de mijners hier nog vele, vele malen harder van profiteren!

1. Wat is palladium?
Palladium is een glanzend wit materiaal dat een van de zes metalen vormt binnen de platinagroep. Meer dan 80% van het materiaal komt terecht in de uitlaatsystemen van auto’s.
Daar helpt het bij het omzetten van giftige en verontreinigende stoffen in minder schadelijke stoffen zoals kooldioxide en waterdamp.
Palladium wordt overigens ook gebruikt voor elektronica, in de tandheelkunde en voor sieraden.
Het metaal wordt voornamelijk gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika en wordt hoofdzakelijk gewonnen als bijproduct in de zoektocht naar andere metalen zoals platina of nikkel.
2. Waarom stijgt de prijs van palladium zo hard?
Dat komt doordat het aanbod de groeiende vraag niet kan bijbenen. Het gebruik is toegenomen doordat overheden (vooral die in China) de regelgeving rondom vervuiling van voertuigen aanscherpen.
Hierdoor worden autofabrikanten gedwongen om meer palladium te gebruiken. Het aanbod is echter niet groot genoeg om de groeiende vraag bij te houden.
In Europa is het daarnaast zo dat consumenten massaal minder dieselauto’s zijn gaan kopen nadat bleek dat er gesjoemeld werd met de resultaten van emissietests.
Consumenten kochten hierdoor meer benzineauto’s, waarvoor weer meer palladium gebruikt wordt. Dieselauto’s gebruiken voornamelijk platina in plaats van palladium.
3. Waarom is het aanbod zo beperkt?
Het aanbod loopt vooral achter doordat palladium hoofdzakelijk een bijproduct is dat gevonden wordt bij platina- of nikkelwinning.
De hoeveelheden die geproduceerd worden blijven al jarenlang achter op de vraag.
Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijs tot recordhoogtes gestegen is en inmiddels is opgelopen tot boven de goudprijs.
4. Hebben speculanten ook te maken met het opdrijven van de prijs?
Gedeeltelijk wel. Sinds de zomer van 2018 zien we dat steeds meer hedge funds inzetten op hogere palladiumprijzen.

Daarnaast zou China – de grootste afnemer in de automobielsector van palladium – naar verluidt een behoorlijke voorraad aan het aanleggen zijn.


5. Wie zijn de winnaars en verliezers?

Het spreekt voor zich dat palladiumproducenten profiteren van de hogere prijs, hoewel dit dus wel vaak mijners zijn die palladium slechts als bijproduct van een ander metaal opgraven. En bijvoorbeeld de platinaprijzen staan juist weer relatief laag nu.

6. Is de palladiumprijs altijd zo volatiel?
Ja, en dit geldt niet alleen voor palladium.
Eigenlijk alle edelmetalen die in kleine hoeveelheden worden gebruikt in de auto-industrie zagen in het verleden enorme prijsstijgingen wanneer de vraag het aanbod overtrof.
In de tien jaar na 1998 steeg platina bijvoorbeeld met meer dan 500% toen de tekorten de aandacht trokken van speculatieve kopers. Een ander voorbeeld is rhodium, dat in eenzelfde periode met meer dan 4000% in prijs steeg.
Dit gebeurde voordat autofabrikanten een manier vonden waarbij ze minder van het metaal nodig hadden.
Palladium zelf ging tussen 1996 en 2001 trouwens 9 keer over de kop toen gebruikers bang waren dat de Russische verkopen zouden vertragen.
7. Hebben autofabrikanten een alternatief?
Het is zo dat de prijsstijging van palladium ten opzichte van platina autofabrikanten er wellicht toe kan zetten om te werken aan het vervangen van palladium. Wanneer zo’n omschakeling zal plaatsvinden is echter onzeker.

Er is veel research gedaan naar platina als vervanger van palladium. Hieruit blijkt dat er nog een hoop technologische vooruitgang nodig is voordat platina eventueel de op palladium gebaseerde katalysatoren zou kunnen evenaren.

Daarnaast is de kans een stuk groter dat producenten zich eerder op andere kostenposten zullen focussen dan op een metaal dat slechts goed is voor een relatief klein deel van de totale kosten.

8. Hoe passen elektrische auto’s in dit plaatje?

Elektrische auto’s verbranden geen brandstof en hebben dus geen uitlaat waarvoor palladium nodig is. Desondanks is de consensus onder kenners dat we echt nog jaren verwijderd zijn volledige elektrificatie van de autosector.
In de tussentijd profiteert palladium van de groeiende vraag dankzij hybride voertuigen die wel palladium nodig hebben.
Advertentie: Inspelen op deze palladium-ontwikkelingen


Om in te spelen op de groeiende vraag naar palladium en het achterblijvende aanbod, hebben wij voor ons Edelmetalen Ebook een zeer interessante play gevonden.


In onze nieuwste update van dit ebook (dat we vorige week deelden met leden) bespreken we deze palladium play.


Het betreft een relatief kleine mijner die zich op dit moment focust op het mijnen van palladium. De mijner heeft een bijzonder interessant terrein in handen dat een zeer hoog potentieel biedt voor de exploratie van palladiummineralen.
Wat we daarnaast zien is dat de wat grotere producenten massaal hun palladiumvoorraad beginnen veilig te stellen.

Dit leidt tot lucratieve overnamedeals voor aandeelhouders die de kleine maar beloftevolle palladiumbedrijfjes in portefeuille hebben.


En dat is precies waar een van onze nieuwste kooptips uit het Edelmetalen Rapport aan voldoet. Aandelen van deze mijner staan nu op nog niet eens 0,20 dollar!
Wij vinden deze speler dan ook zeer beloftevol. De mijner kan namelijk op zichzelf flink profiteren van vraag/aanbodtekort, maar zou ook best nog wel eens een overnameprooi kunnen zijn voor grotere spelers op deze markt.


Meer informatie over deze palladiummijner leest u in ons nieuwste Edelmetalen Ebook.


Met ons VIP-pakket krijgt u direct toegang tot het Edelmetalen Ebook. Bovendien heeft u als VIP-lid ook direct toegang tot al onze andere research!


U betaalt dus eenmalig om VIP-lid te worden, en heeft vervolgens maar liefst 2 jaar toegang tot alle Ebooks en Rapporten die we maken.

Koopt u al onze research los, dan kost dat u normaal gesproken 5.077,- euro. Tegen het huidige actietarief tekent u nu in voor slechts 999,- euro voor 24 maanden! Daar komt nog eens bij dat als u nu het VIP-pakket bij ons afneemt, u daar wel een heel unieke garantie van ons bij krijgt.

We garanderen u namelijk tijdens uw lidmaatschap, toegang tot alles wat we aanbieden!
U krijgt dus ook de rapporten en ebooks die we nog gaan maken helemaal gratis erbij!
Nu het VIP-abonnement afsluiten, betekent dat u direct aan de slag kan met onze research. Bijvoorbeeld met de beloftevolle nieuwe palladium play.

 

Met vriendelijke groeten,
Team BeursBrink

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

GastauteurPalladium is klaar voor keiharde bullmarkt