Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 3 augustus 2020

De vorige week vrijdag werd afgesloten met een zogenoemde twijfel-candle, een doji, waarbij de stieren en beren elkaar in evenwicht hielden. Het moest daarom weer op de maandag aankomen om de strijd voort te zetten. Met veel interesse werd uitgekeken naar de verwachte opening op maandag. Deze vond plaats boven het slot van vrijdag en ook boven de $23-grens waarna de koers snel de opmars hervatte. Het volume dat op vrijdag nog inzakte ging omhoog en de koers brak, mede hierdoor, door de $24 grens heen. Er werd opnieuw een belangrijk niveau gebroken.

Na deze doorbraak sloeg op dinsdag de euforie toe. Na een iets lagere opening werd door de stieren opnieuw het gaspedaal ingedrukt en spoot de koers verder omhoog. Niet alleen werd de $25 maar ook de $26 bereikt en gebroken waarna een hoogste koers werd neergezet van maar liefst $26.27. Ineens was de spirit er echter uit en viel de koers als een baksteen terug omlaag.

De enorme swing in de koers bereikte een laagste niveau van $22.46, bijna $4 lager dan de high van die dag. Uiteindelijk werd de handel beëindigd met een koers op $24.30 ongeveer halverwege de high en low van de dag. Zo’n wilde handelsdag met een volume (25.106.500) dat gigantisch is, luidt meestal een tijdelijke top in zodat beleggers voorzichtig worden de dag daarna.

 

De woensdag werd inderdaad wat rustiger dan de dinsdag al was ook hier nog sprake van een vrij groot volume en een behoorlijke dag-range tussen de high en low. Uiteindelijk kon de dag positief worden afgesloten, ook al was het maar licht hoger dan op de dinsdag. De daling die woensdag nog kon worden opgehouden kwam er dan toch op donderdag. De beren wisten eindelijk het voortouw te nemen en de zilverprijs vanaf het begin onder druk te houden. De prijs werd teruggedrongen tot op de $23 waarna uiteindelijk op $23.26 kon worden afgesloten.

De candle van dinsdag gecombineerd met die van donderdag zouden eigenlijk een top moeten markeren maar daar dachten de stieren blijkbaar anders over. In plaats van een verdere daling op vrijdag vond er een hogere opening plaats gevolgd door een nieuwe stijging. De zilverprijs werd voor het weekend toch weer teruggezet boven de $24 zodat met een positief gevoel aan het weekend kon worden begonnen.

Blijkbaar zit er op dit moment zoveel kracht in de markt dat de stieren van geen wijken willen weten. Een tijdelijke top zou er moeten komen maar wellicht toch pas op een hoger niveau?

Uiteraard zien we in de € grafiek hetzelfde beeld als in de $ grafiek. Dezelfde wilde koersbeweging op dinsdag, hier gevolgd door 2 rode dagen (die de top zouden moeten bevestigen) met ter afsluiting de zwarte vrijdag candle.

Deze zwarte vrijdag-candle probeert ook hier de tijdelijke top tegen te houden. Indien dit het geval is zullen we begin aanstaande week zwarte candles moeten gaan zien.

In de langere termijn grafiek werd vorige week al aangegeven dat de zeer hoge waardes in de grafiek tot een correctie moesten gaan leiden alleen het niveau vanaf waar was niet duidelijk. De stand van vorige week rond de $23 leek geschikt te zijn maar het kon ook nog een stapje hoger worden. De grafiek laat zien dat het inderdaad nog een stapje hoger werd. De dinsdag-candle piekte boven de $26 waarna een daling werd gestart. Verbazingwekkend aan de daling is dat deze niet werd doorgezet. Rond het $23-niveau is daarom mogelijk een nieuw steunniveau ontstaan, het is nog zeer vers maar kan door de stieren als steun aangegrepen worden. De candle van vrijdag geeft aan dat de stieren aanstaande maandag het voornemen zullen hebben om opnieuw naar de $26 door te stoten.

Een adempauze zou gezien de hoge waardes van de grafiek welkom zijn maar het is nooit verstandig om voor een op hol geslagen kudde stieren te stappen zodat het afwachten wordt waar de kudde tot rust zal komen.

De technische gesteldheid staat nog steeds na te gloeien van afgelopen week:

 • De RSI verkeert nog in extreem gebied boven de 70, wel is deze al iets gedaald
 • De Koopkracht is aan een correctie begonnen, al stijgt de ADX (de trendmatigheid meter) wel nog door
 • De MACD begint op een zeer hoog niveau zijwaarts te draaien, voorbode van een top?
 • De Geldinstroom is wat teruggevallen maar staat nog ruim boven de 50 en lijkt weer omhoog te willen draaien
 • Het Sentiment/Momentum is uit extreem gebied gevallen maar staat wel nog boven de 50
 • De afstand van de koers tot het 50 d. MA is wel erg hoog opgelopen zodat ook hierdoor de kans op een consolidatie begint te stijgen

Een consolidatie zal plaatsvinden, de vraag is of het vanaf dit niveau zal zijn of van boven de $26

Ook in de Bollinger Bandengrafiek werd rekening gehouden met een terugslag die, gezien de wel zeer felle stijging, niet meer dan logisch zou zijn. Die terugslag kwam er niet na de rode candles van vorige week, eerst kwam er nog die lange candle van dinsdag overheen. Deze candle piekte heel ver boven de bovenste band waarna de daling ervoor zorgde dat de koers zich weer binnen de banden ging bewegen.

De afstand tot de midden-band is inmiddels flink opgelopen zodat vanuit dat oogpunt een langere consolidatie mogelijk zou zijn. De zwarte candle van vrijdag lijkt echter te wijzen op een nieuwe aanvalspoging op de bovenste band begin aanstaande week.

 

In de slotstandengrafiek zagen we in de jaargrafiek geen referentiepunten meer zodat we tijdelijk moeten overschakelen op een langer timeframe waar weerstanden en steunen te vinden zijn.

Zoals vorige week al aangehaald lag de eerste weerstand van enig belang net boven de $24 en die lijn is nu dus inderdaad bereikt. De koers is intra-day hoger geweest (zelfs boven de $26) maar we hebben te maken met de slotstanden zodat de weerstand nog intact is. Aanstaande week zal moeten blijken of de stieren de kracht hebben om de weerstand alsnog te doorbreken of dat er een correctie vanaf hier zal volgen.

De weekgrafiek zag er na vorige week nog steeds zeer robuust uit ook al zou een correctie niet al te verrassend zijn. Na deze week schrijven we inmiddels al zwarte candle nummer 8 op een rij!! De omzet van afgelopen week was weer hoger dan de week ervoor en zelfs op een niveau dat we sinds 2011 niet meer hebben gezien.

De vorm van de candle met de lange upper shadow wijst op een mogelijke (tijdelijke) top van deze stijging. De stieren konden het niveau van $26 + niet vasthouden zodat de slotstand beduidend lager tot stand is gekomen. Echter de vorm van de candle alleen bepaalt niet of er een mogelijke top gezet is. De interne gesteldheid van de grafiek moet dat ondersteunen en dat doet het vooralsnog niet echt

 • De RSI is wel iets verder geklommen in extreem gebied maar is nog niet echt roodgloeiend
 • De MACD gaat nu wel zeer steil omhoog maar maakt nog geen aanstalten van een draai
 • De geldinstroom stijgt tot nipt boven de 80 maar kan hier langer blijven hangen (zie 2019)

Hoewel er een correctie of consolidatie in het verschiet ligt is nog niet duidelijk vanaf waar deze zijn intrede zal gaan doen. Het kan vanaf het huidige niveau zijn maar het kan net zo goed ook vanaf een nog (fors) hoger niveau zijn.

 

Ook in de € weekgrafiek zien we eenzelfde zeer positieve ontwikkeling, wel is de stap opnieuw wat kleiner dan in de $ grafiek. Hier een stijging van 4,88 % en in de $ grafiek een stijging van 5,98 %.

 

De lange upper shadow van de week-candle heeft hier het € 22 niveau doorboord waarna het slot wel nog boven de € 20,- tot stand is gekomen. Net als in de $ grafiek geeft die lange upper shadow een waarschuwingsschot af, een indicatie van een mogelijke top maar geen ‘zekerheid’.

De technische staat van de grafiek geeft ook hier aan dat het zelfs nog hoger zou kunnen gaan (zowel intra-day als op slotbasis).

 • De RSI staat nu weliswaar boven de 70 maar heeft nog niet de standen bereikt van 2019, het kan dus nog wat extremer
 • De MACD heeft wel de hoogste stand in jaren bereikt maar maakt nog geen aanstalten van een draaiende beweging
 • Het Sentiment/Momentum staat op zeer hoog niveau in extreem gebied maar kan zich hier wel langere tijd ophouden

Er kan dus mogelijk nog wat meer stijging in het verschiet liggen.

De $-€ grafiek verkeert de laatste weken in een soort van vrije val en ook voor afgelopen week werd de kans op een verdere daling levensgroot geacht. Die veronderstelling werd opnieuw bewaarheid.

De daling van de $ ten opzichte van de € werd inderdaad voortgezet en wat weinig geruststellend is voor de stieren, is het gegeven dat dit opnieuw gepaard is gegaan met een gap. Vorige week werd de 2-de steunlijn (nu weerstandlijn) met een gap bereikt en doorbroken en nu zien we hetzelfde met de 3-de steunlijn (straks eveneens weer weerstandlijn) gebeuren. De koers is nu beneden de 0.80 lijn gezakt en heeft zelfs bijna de 0.78 al aangetikt.

In 4 weken tijd heeft de $ een forse daling ondergaan en zoals zo vaak voelt het dan alsof er geen einde aan lijkt te komen, of misschien toch wel ? De vorm van de candle geeft aan dat de koers lager is geweest maar dat dat stieren toch wat van het verlies konden afknabbelen (lange lower shadow). Dit zou het startsein kunnen vormen voor een potentieel herstel richting de 0.80 en misschien zelfs hoger.

De technische staat is zwaar negatief maar wellicht al negatief genoeg voor een opleving.

 • De RSI nadert het 30 niveau waar extreem negatief gebied begint zodat een mogelijke bounce dichterbij komt
 • De MACD daalt verder maar heeft wel nog een lange weg te gaan voordat voormalige bodemniveaus worden bereikt uit 2017 en 2018
 • Het Sentiment/Momentum duikt steeds verder in extreem negatief gebied en nadert langzaam het 0 niveau.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver