Columns & Artikelen

GOUD BREEKT DOOR $2.000

by Nico Pantelis on 5 augustus 2020

Het is eindelijk zover.

Een magisch moment in onze carrière: goud brak door de symbolische muur van $2.000!

Echt, hier hebben we zo lang naar uitgekeken. Het is immers de technische maar ook strategische doorbraak van goud, naar veel hogere koersen.

De kracht van de uitbraak wordt duidelijk op de grafiek.

Goud schoot meteen 20 dollar hoger.

Een geweldig feest voor goudbeleggers.

Tenminste, dat zou je denken, maar van euforie is maar weinig te merken in de goudmarkt. We kregen zelfs geen mails binnen over goud: het ging over alles… Behalve over goud.

Héél gek.

Dit hadden we niet zien aankomen. We waren er immers van overtuigd dat beleggers op tafel zouden staan springen, eens de kaap van 2.000 zou sneuvelen.

De feesttafel bleef echter leeg.

Dit viel ons nog meer op, dan de historische doorbraak van goud. En dat wil wat zeggen. We volgen de goudmarkt bijna twee decennia van nabij op. En als we iets niet verwacht hadden, dan was het wel de afwezigheid van beleggers.

Het zette ons aan het denken.

‘Als er zo weinig interesse in goud is aan 2K, wat is er dan wel nodig voor de interesse aan te wakkeren’… ‘Dit is toch wel het ultieme signaal dat de grote massa beleggers niet in goud zit’… ‘We moeten ons koersdoel voor goud toch echt eens grondig onder de loep nemen’.

U ziet het, ons hoofd draaide op hol. We kregen er maar geen vat op.

Ons koersdoel van $5.000/ounce kon wel eens schromelijk te laag zijn. Want het ongeloof in goud is torenhoog, blijkbaar. Zo hoog, dat een prijs van $2.500 of zelfs $3.000 onvoldoende kan blijken om de ‘animal spirits’ onder beleggers aan te wakkeren.

Terug naar de tekentafel voor goud.

Om te beginnen, is het goed om uit te leggen hoe we ons koersdoel van $5.000 eerder bepaald hadden.

Zoals gezegd, dit koersdoel dateert nog van de periode van 2007, van de beginfase van de vorige bull market. We baseerden ons koersdoel op de Dow/Goud ratio: het verschil tussen de Dow Jones Industrial index en de dollarprijs van goud.

Hierboven ziet u het verloop van de ratio sinds de eeuwwisseling.

We gaven destijds aan dat de dalende trend in de Dow/Goud ratio zou doorzetten naar de historische bodem. Die bodem lag rond 2x.

Op dat moment noteerde de Dow/Goud ratio nog boven 20x.

We gingen er tevens vanuit dat het een woelige periode op de beurs zou gaan worden, maar dat per saldo de aandelenmarkt niet zwaar zouden dalen.

Toen 2008 voorbij kwam, was het natuurlijk even slikken, want een correctie van 55% hadden we niet voorzien, maar de Dow/Goud ratio bleef wel doen wat we ervan verwachten: dalen!

In de jaren na de crash herstelden de aandelenkoersen snel, en klom de Dow Jones weer pijlsnel op naar het niveau van voor de correctie, richting 15.000 punten. Dus ook hier zaten we niet ver van onze oorspronkelijke visie.

Echter, de daling van de Dow/Goud ratio bereikte nooit het streefdoel van 2x. Bij 5,7x hield de daling abrupt halt, en keerde de trend heel snel om. Daar knelde het schoentje.

Want ons koersdoel was gebasseerd op een koers voor de Dow Jones van 15.000 gedeeld door een ratio van 3x (we zijn altijd voorzichtig) om zo $5.000 voor goud te bekomen.

De rally bleef echter steken op $1.912.

Nu is goud dus zonder veel bombarie door $2.000 geknald, en denken we dat ons koersdoel van $5.000 te ‘licht’ is.

Laat ons eens kijken… De Dow/Goud ratio noteert momenteel aan 13x.

Eerder bereikte de ratio nog een top op 22x. De Dow/Goud ratio zit dus opnieuw in een dalende trend, die ditmaal begonnen is vanaf een veel lager niveau.

Vergeet niet: de vorige daling begon op de top boven 40x rond de eeuwwisseling.

Ditmaal zou een daling naar de historische bodem wel gerealiseerd kunnen worden. De Dow Jones staat vandaag dubbel zo hoog als tien jaar geleden. Vandaag noteert de Dow Jones op bijna 27.000 punten.

Gaat de Dow vandaag veel punten inleveren terwijl de Dow/Goud ratio in elkaar klapt? We denken wederom van niet. Er zitten simpelweg te veel liquiditeiten in het systeem. En iedere klap wordt weer opgevangen door de centrale banken.

Maar goed, ga er maar even vanuit dat de Dow Jones breakeven blijft handelen rondom het niveau van 25.000 punten. Als de Dow/Goud ratio terug naar 2x daalt, dan impliceert dit een goudprijs van $12.500.

Echter, u kent ons en u weet dat we altijd voorzichtig zijn met toekomstige aannames.

Vandaar dat we liever teruggrijpen naar 3x, wat resulteert in een Dow/Goud ratio van $8.333. Afgerond is een koersdoel van $8.000 wellicht de betere opzet voor deze bull market in goud.

Proost!

>>> ACTIVEER UW BESTE GOUD KOOPTIPS

Met vriendelijke groeten,

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

 

Nico PantelisGOUD BREEKT DOOR $2.000