Columns & Artikelen

Pas op de plaats voor goudmijners

by Gastauteur on 18 augustus 2020
De afgelopen weken kregen wij van beleggers een hoop vragen naar aanleiding van de teruggevallen goudprijs. Is de bull market in goud nu ten einde of is dit juist het moment om te kopen?

 

Een andere interessante vraag die we binnenkregen, is waarom goudmijners toch nog niet zo hard bewegen als de goudprijs zelf.

Want goudmijners zouden toch juist met een hefboom moeten kunnen profiteren van de stijgende goudprijs?

Goudmijnen blijven tot nu toe inderdaad wat achter bij de stijging van de fysieke goudprijs.

Er zijn grofweg twee punten die hier aan bijdragen:

1. Beleggers verkiezen simpelweg (fysiek) goud
2. Niemand houdt rekening met de huidige goudprijs voor waarderingsmodellen

Laten we beginnen met punt 1.

Als belegger kan je op de beurs zowel de goudmijnaandelen kopen, als een ETF die de goudprijs volgt. En tot op heden is er veel meer interesse in de goudETFs.

 

De wekelijkse instromen voor fysieke goud-ETF’s varieerden in juli namelijk van grofweg 0,5 miljard USD en 1,5 miljard USD. Serieuze bedragen. Dat terwijl de instroom in goudmijn-ETF’s veel – maar dan ook veel – beperkter bleef.

Je kunt dat ook goed terugzien in onderstaande grafiek. In 2020, zeker na de rally van goud vanaf maart, zien we eigenlijk heel weinig instroom in de goudmijn ETFs.

Ook is het trouwens zo dat de hogere goudprijzen natuurlijk niet direct worden meegenomen in de rekenmodellen van de mijners.

Daar komt nog bij dat veel mijners geen goede tweedekwartaalcijfers konden voorleggen. Voor het derde kwartaal verwachten we echter dat het plaatje er heel anders uit gaat zien.

Verder moet je ook niet vergeten dat de goudmijnsector de afgelopen jaren geen fraaie rendementen heeft opgeleverd voor beleggers.

De sector is dus ondanks een mooi herstel de afgelopen maanden, nog altijd relatief ongeliefd. Zeker bij de grotere institutionele partijen.

Maar, als je het ons vraagt is het herstel van de afgelopen maanden nog maar het begin.
Wij blijven het dan ook zeggen: op de langere termijn zijn wij enorm bullish op goudmijners en andere mijners van edelmetalen.
Dat betekent echter niet dat we denken dat we in een rechte lijn omhoog gaan.

Daarom zijn dips nog steeds aangewezen momenten om de posities uit te breiden.

Want dat is natuurlijk óók beleggen.

Niet alleen kopen wanneer anderen kopen en daarmee achter de feiten aanlopen. Maar anticiperen en instappen wanneer anderen juist in grote getale aandelen van de hand doen.

Wij hopen dan ook op zo’n moment en blijven in afwachting daarvan nu dus even aan de zijlijn alvorens we nieuwe aankopen gaan doen.

Maar dat de toekomst voor goudmijners er goed uitziet, daar twijfelen wij niet aan.

Er spelen momenteel simpelweg teveel zaken in de kaarten van goud! Het is dus slechts een kwestie van tijd tot dit ook tot uiting komt in de koersen van mijners.

Advertentie: Kooplijstje

In de tussentijd hebben wij ons kooplijstje natuurlijk al klaar liggen!

Benieuwd welke aandelen wij op ons kooplijstje hebben? Abonneer je dan vandaag nog op ons Edelmetalen Ebook.

Ons Edelmetalen Ebook kost slechts 249 euro en is voorzien van een lifetime garantie.

Je betaalt dus eenmalig en krijgt levenslang alle updates er gratis van ons bij!

Met vriendelijke groeten,
Team BeursBrink

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

GastauteurPas op de plaats voor goudmijners