Columns & Artikelen

Maandelijkse overzicht indices/edelmetalen

by Wilge on 01/09/2020

Die AEX toch. Bungelt onder aan het lijstje. De tech gedreven indices hebben een aardig groeispurt meegemaakt. De ‘grote vier’ leggen ook wat koersen betreft hun wil op aan de markt. De bredere Dow laat zien dat het dus niet met alle aandelen zo goed gaat. Een index vol met aandelen van bedrijven die getroffen zijn door het Corona virus zal ongetwijfeld zeer negatief zijn.

De edelmetalen

De rhodiumprijs is een voorzichtige schatting. Vanmorgen zal ik prijzen van 9700 tot 12500 per troy ounce. Bovendien is beleggen in rhodium ook niet echt gemeen goed. De tracker die ik ken, kent ook niet zo’n spectaculaire stijging als het fysieke rhodium.

Dan kun je beter beleggen of traden of speculeren in zilver. Daar is fysiek voor handen, maar ook allerlei producten waarmee je geld kan verdienen (en verliezen). De prijs van zilver heeft in ieder geval een reuze sprong gemaakt en loopt dik voor op de goudprijs. Die laatste lijkt goed stand te houden boven zijn vorige ATH van $1920. Ook de platinaprijs krabbelt langzaam op, maar is wat betreft de edelmetalen toch wel het kneusje dit jaar. Nog maar een paar jaar geleden stond de platinaprijs boven de goud- en palladiumprijs. Het kan verkeren.

De mijnbouwers

De voortdurend beloofde hefboomwerking van de mijnbouwaandelen is nog niet echt voortvarend, maar de stijging is wel groter dan de edelmetalen zelf. Als die edelmetalen deze prijzen blijven laten zien, zal dat ook z’n weerslag gaan krijgen in de mijnbouwkoersen. Hoewel corona en milieu-eisen ook hier en nu een negatieve invloed hebben op de mijnbouwkoersen.

Dan heeft de ‘index’ van de edelmetaalcompetitie toch een beter record: een stijging van rond de 110%, al hoe wel gezegd moet worden dat deze pas vanaf 1 maart loopt!

De euro

Die euro heeft ook grote invloed op bovenstaand lijstje. Of liever gezegd de dollar. Die daalt nogal fors ten opzicht van de euro. Daarom zijn we natuurlijk ook niet echt blij met onze eigen AEX die in euro’s flink heeft ingeboet sinds 1 januari 9,3% eraf…. Beter dus in edelmetalen kunnen beleggen.

Tot slot nog even de goud- en zilverprijs dit jaar in de diverse valuta:

tot volgend overzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeMaandelijkse overzicht indices/edelmetalen