Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 14 september 2020

De afgelopen week kende maar 4 handelsdagen waarin de stieren het verschil moesten/konden maken na de 3 rode candles op rij van de week ervoor. Omdat de maandag een vrije dag was konden de stieren een dag langer aan hun strijdplan werken om goed voorbereid aan de dinsdag te beginnen. In eerste instantie leek het erop dat het kwartje de kant van de stieren op zou vallen, de opening werd hoger tot stand gebracht en de eerste aanzet daarna was eveneens omhoog.

Het sentiment sloeg echter om en de beren kregen weer de overhand Ze wisten de zilverprijs opnieuw omlaag te drukken waarbij zelfs even, zij het zeer minimaal, de $26 grens werd doorbroken.

 

Blijkbaar is de $26 de streep in het zand waar de stieren niet doorheen willen vallen want vanaf dat moment begon de koers weer aan een opmars en sloot de zilverprijs een $1 hoger dan die streep. De omzet van dinsdag was een stukje hoger dan de dagen ervoor zodat hier een positief signaal vanuit ging. Dit positieve signaal kreeg navolging op woensdag en donderdag waarop de stieren hun opmars probeerden voort te zetten. Er werd een hoogste koers bereikt op $27.75 (donderdag) maar die kon niet worden vastgehouden. De omzet op beide positieve dagen was aan de lage kant, een teken dat de echte overtuiging bij de stieren ontbrak.

Op vrijdag zakte het animo nog wat verder in, de omzet werd de laagste van de week. De handelsdag werd een prooi voor de beren met een koers die licht negatief sloot, net beneden de $27 op $26.86.

Net als vorige week bleef de koers ook deze week zijwaarts bewegen tussen de $26 en de $28. Dit gaf het 50 d. MA opnieuw de gelegenheid verder op te rukken. Het is wachten totdat één van de beide grenzen wordt doorbroken.

In de € grafiek zie we dezelfde zijwaartse beweging als in de $ grafiek. Ook hier zijn de, vorige week, aangehaalde grenzen (€22 en € 24) intact gebleven.

De afstand van het 50 d. MA tot de zilverkoers is in deze grafiek tot beneden de € 2 gedaald zodat de kans op het einde van de consolidatieperiode langzaam begint toe te nemen.

Het wat langere termijnplaatje biedt een wat beter beeld op de mogelijke verwachtingen voor de komende tijd. Vorige week werd aangegeven dat:

“Als de stieren ervoor zorgen dat de lijnen van de driehoek als steun kunnen worden aangewend kan de stijging zo maar weer worden opgepakt”

De lijnen in de driehoek van vorige week zijn nu wat uitgebreid, er is een nieuwe lijn toegevoegd aan de bovenkant die de driehoek wat groter maakt. In de grafiek zien we dat de zilverprijs de langere onderste lijn heeft aangetikt die op dat punt tevens de $26 steunlijn kruiste. De onderste lijn heeft nu 3 raakpunten en de afstand tussen de bovenste en onderste lijn wordt steeds kleiner. Dit houdt in dat de zilverkoers binnenkort (mogelijk al aanstaande week) een doorbraak zal moeten laten zien, hetzij naar boven dan wel beneden.

 

Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat de uitbraak naar boven zal zijn aangezien een driehoek een voortzettingspatroon is en de voorgaande beweging opwaarts gericht was. Werpen we een blik op de technische gesteldheid van de grafiek dan zien we dat die niet onverdeeld negatief is.

 • De RSI heeft zich nog steeds boven de 50 in positief trendgebied weten te handhaven
 • De Koopkracht is wel iets verder gedaald maar blijft nog steeds boven de Verkoopkracht
 • De MACD heeft de daling doorgezet maar ook die bevindt zich nog altijd in positief trendgebied
 • De Geldinstroom die door de 50 was gebroken heeft een lagere bodem gemaakt en is weer naar boven gedraaid richting de 50
 • Het Sentiment/Momentum heeft een bodem gemaakt boven de extreem negatieve zone en is zelfs door de signaallijn gebroken waarmee een voorzichtig koopsignaaltje wordt afgegeven

Al met al lijkt het erop dat de stieren nog steeds een flinke vinger aan de polis hebben. Indien zij de koers door de bovenste (dalende) driehoeklijn weten te duwen ontstaat er een koopsignaal die de stijging een nieuwe impuls kan geven.

In de Bollinger Banden grafiek werd vorige week opgemerkt dat de daling beneden de midden-band logischerwijs tot een test van de onderste band zou kunnen/moeten leiden. Er werd daarbij gevreesd voor een doorbraak van de $26 grens die de stieren moesten proberen te voorkomen.

Dit scenario vond afgelopen dinsdag inderdaad plaats. De test van de onderste band werd uitgevoerd met een laagste koers van $25.99 waarna de stieren in actie kwamen om de band en de $26 grens te verdedigen. Ze probeerden de koers weer terug te duwen boven de midden-band maar slaagden daarin slechts even, met de rode candle van vrijdag dook de koers er toch weer beneden.

De Banden zijn inmiddels wat verder versmald zodat er weer een heftigere beweging in voorbereiding is. Het is noodzaak voor de stieren om de midden-band snel te heroveren.

 

Ook in de slotstandengrafiek gebeurde min of meer wat al werd verwacht.

Vorige week werd al opgemerkt dat de steunzone zijn nieuw verworven status zou moeten gaan tonen omdat de beren een aanval zouden gaan uitvoeren. Die aanval liet even op zich wachten maar is dan afgelopen vrijdag toch van start gegaan.

Aan het begin van komende week zullen de beren ongetwijfeld de aanval willen voorzetten zodat het alle hens aan dek wordt voor de stieren. De zone zal verdedigd moeren worden.

In de weekgrafiek werd vorige week al aangeven dat de kans op een positieve week vrij groot was en er staat inderdaad een zwarte candle in de grafiek. De vorm van de candle voedt echter niet een sterke positieve verwachting.

De candle die we zien is een doji, of te wel twijfel-candle, een wapenstilstand tussen de vechtende partijen met een licht voordeel voor de stieren. Nu past een doji wel bij een zijwaarts beeld of een consolidatie periode, een tijd van rust voor de volgende storm. Wat eveneens past bij een pauze en/of consolidatie is het dalende volume dat nu alweer 4 weken op rij afneemt.

Wat echter nog steeds niet geruststelt is de afstand tot het 34 w. MA, die is nog steeds te groot en kan een rem gooien op een verdere stijging of zelfs leiden tot een daling om de koers en het MA dichter bij elkaar te brengen.

 

Ook in de € weekgrafiek is de zijwaartse beweging nu goed waarneembaar.

De koers vindt in de week candles steun op de €22 die er steeds weer voor zorgt dat de koers vanaf daar opveert. Dit niveau wordt daarmee het referentiepunt voor een eventuele dreigende daling. Wordt dit niveau gebroken dan worden de kansen op een daling ineens zeer reëel!!

Net als in de $ weekgrafiek blijven de indicatoren er zeer goed bij liggen:

 • De RSI blijft tegen de extreem positieve zone geplakt
 • De MACD bereikt nog steeds hogere niveaus ook al lijkt deze nu wel langzaam te draaien
 • Het Sentiment/Momentum blijft net als de RSI net beneden de extreme positieve zone bivakkeren

Op dit moment zijn er dus nog geen echte signalen dat een (forse) daling aanstaande zou kunnen zijn.

In de $-€ grafiek is het bodemproces nog in volle gang. Na de zwarte candle van vorige week waren de stieren in staat om een nieuwe zwarte candle te produceren waarmee weer enigszins afstand kon worden genomen van de steunlijn.

Nu de signalen voor een bodem lijken toe te nemen kunnen de ogen en aandacht mogelijk wat beter gericht worden op de weerstandlijn op 0.80. Dit zal een niveau zijn waar behoorlijke weerstand te verwachten zal zijn aangezien de beren dit niveau niet zo maar zullen willen opgeven.

Het bodemproces in de koers zien we ook terug in de technische gesteldheid:

 • De RSI begint langzaam te stijgen vanaf het 30 niveau
 • De MACD begint langzaam zijwaarts te bewegen richting de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum is weer iets verder opgeklommen al bevindt het zich wel nog steeds in extreem negatief gebied.

Aanstaande week zou er een nieuwe zwarte candle moeten ontstaan om de bodem nog meer body te kunnen geven.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver