Columns & Artikelen

Oproep aan de goudmijnsector!

by Nico Pantelis on 22 september 2020

Er borrelt van alles in de goudmijnsector.

Nu de prijs van goud naar nieuwe records is doorgebroken, roeren steeds meer investeerders en andere belanghebbenden zich in de goud- en zilversector.

Een groep investeerders heeft de krachten gebundeld in de Shareholders’s Gold Council.

Deze organisatie moet dienen om de nodige hervormingen en andere veranderingen door te drukken in de sector. De lijst van participanten is indrukwekkend. Enkele namen zijn:

  • Joe Foster, Portfolio Manager, VanEck Funds;
  • Marcelo Kim, Partner, Paulson & Co. Inc.;
  • Shanquan Li, Senior Portfolio Manager, Invesco;
  • John Hathaway, Senior Portfolio Manager, Sprott;
  • Stephen Land, VP/Portfolio Manager, Franklin Templeton;

U snapt het plaatje, dit zijn dé zwaargewichten in de investeringswereld!

 

Via een open brief aan de CEO’s en de overige beleidsmakers in de goudmijnsector, brengen ze hun zorgen nogmaals onder de aandacht.

Nog steeds zit het hen hoog dat de sector een flinke ‘onderprestatie’ laat zien ten opzichte van de goudprijs, mede als gevolg van de lage relatieve instroom van nieuwe investeringskapitaal.

Dit in tegenstelling tot de ETFs en andere investeringsproducten die fysiek edelmetalen bevatten. Deze fondsen zagen de instroom naar nieuwe records evolueren.

De ondertekenaars van de open brief hebben absoluut een punt.

Ook wij hameren al jaren op de onderwaardering van de sector, maar dan eerder vanuit het standpunt van de particuliere belegger die hierdoor (nog steeds) in een unieke positie verkeert om in te stappen, nog vóór het grote kapitaal neerstrijkt in de goudmijnsector.

De volgende grafiek brengt de onderwaardering van de sector nogmaals helder in beeld.

De grafiek laat de prijs versus de NAV (Net Asset Value – nettoboekwaarde) zien sinds 1985. De leverancier van de grafiek is het Canadese Scotiabank, die de grootste coveragelijst van goudmijnaandelen in het universum aanhouden.

Een betere referentie kan je dus niet krijgen…

Sinds de vorige financiële crisis zakte de waardering van de goudmijnsector als een pudding in elkaar. Inmiddels zit de verhouding terug ‘on par’, maar we komen van 2x en meer voor het noodlot toesloeg.

Dit probleem zien de ‘captains of industry’ in de Shareholders’ Gold Council al jaren met lede ogen aan. Ze hebben nogmaals een opsomming gemaakt van ingrepen die de sector in de kijker kan plaatsen van Wall Street.

  • Open je boeken (en andere data) voor de buitenwereld.
  • Stel een duidelijk kader op van ingrepen zoals payoutratio’s voor dividend, inkoopprogramma’s van eigen aandelen en realistische groeiprojecties.
  • Geef inzicht aan de bestedingen van de budgetten.
  • Blijf actief in contact met je aandeelhouders.

Natuurlijk hebben deze heren overschot van gelijk. Jarenlang was de sector doordrongen van wanbeleid. CEO’s hadden enkel oog voor hun eigen compensatie, op kap van de aandeelhouder.

De verwatering was soms hallucinant.

Daar is inmiddels paal en perk aan gesteld. Zoals we eerder al opmerkten: de sector heeft terug religie gekregen.

Maar er is natuurlijk nog veel meer werk aan de winkel dan enkel het waken over het aantal uitstaande aandelen. Er moet een complete ommezwaai van de mindset komen.

We hebben er echter een goede kijk op dat dit gaat gebeuren… of sterker, al bezig is. Want als we de recente kwartaalresultaten uit de sector onder ogen kregen, konden we toch heel wat positieve vinkjes aanbrengen.

Het is nu vooral nog wachten op Wall Street. Als deze grote kapitalen eenmaal hun vizier op de kleinere goud- en zilvermijnsector richten, dan kan waardering heel snel, véél hoger!

Zorg dat jij deze grote instroom van kapitaal voor bent. Jij zit als kleinere belegger in een unieke situatie, want je hoeft je niet te verantwoorden naar een raad van bestuur of andere belanghebbenden.

Jij kan investeren in wat je wil, zonder vragen.

En bovendien hoef je wellicht geen grote sommen aan kapitaal aan het werk zetten, maar kan je rustig de favoriete aandelen in deze sector kopen zonder de koersen zwaar te beïnvloeden.

U zit in een luxepositie!

Maak er gebruik van, zolang het nog kan aan deze prijzen.

 

ONTDEK ONZE GLOEDNIEUWE ZILVER KOOPTIP

 

Met vriendelijke groeten,

Slim Beleggen

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisOproep aan de goudmijnsector!