Columns & Artikelen

Overzicht na 3 kwartalen 2020

by Wilge on 01/10/2020

We hebben er 3 kwartalen in 2020 op zitten. Het maandelijkse overzicht spreekt weer boekdelen.

De edelmetalen

Die staan er nog steeds goed voor van uit het perspectief van beleggers. Behalve platina dan. Weliswaar zijn ze bijna allemaal gezakt, maar dat lijkt niet meer dan een gezonde correctie. De zilverprijs doet het nog steeds beter dan de goudprijs, maar de goud/zilverratio laat zien dat er nog voldoende ruimt eis voor zilver om te groeien tov goud. (Het omgekeerde kan ook: de goudprijs kan zakken ten opzichte van zilver, maar daar denken goldbugs liever niet aan). Rhodiumprijzen fluctueren heel sterk en gaan nog steeds de hoogte in. Wat de echte prijs is die betaald moet worden dat weet alleen degene die het fysieke spul daadwerkelijk koopt. Koersinformatie van rhodium is soms erg tegenstrijdig op de verschillende sites.

Techaandelen

Deze stuwen de Nasdaq nog steeds naar een ruime plus, De techaandelen zorgen in de S&P dat deze in dollars een plus maakt, maar voor de eurobelegger is het nog geen feest.

Voor zowel de dollarbeleggers en de eurobeleggers zijn de Dow Jones en AEX ook geen feestje. Als het zo door gaat dan eindigen die dit jaar flink in de min. Deze beleggers hadden er beter aan gedaan in het begin van het jaar wat bitcoins te kopen. De bitcoin weet nog steeds – ook na wat uitstapjes onder de 10000 – naar een 40-50% rendement toe te gaan.

De mijnbouwaandelen

Een koerswinst van rond de 30% is schitterend. Toch rekenen beleggers in deze aandelen op meer. Immers de echte hefboomwerking die van mijnbouwaandelen uit moet gaan is nog ver te zoeken. Echter, het gaat hier om indices en etf’s. Als je daadwerkelijk de goede te pakken hebt, dan kun je honderden procenten maken. Dat laten de deelnemers in de edelmetaalcompetitie wel zien. Ik hoop voor hen dat ze allen ook in de gekozen aandelen zitten. Een gemiddeld rendement van rond de 90% in 8 maanden tijd is natuurlijk niet verkeerd. 5 deelnemers zitten zelfs boven de 200% en opvallend: geen elke deelnemer zit in de min.

Tot slot

De water-etf’s PHO en CGW doen het ook niet echt zoals ik het zou verwachten, met zoveel waterproblemen in de wereld zou je zeggen: die hadden allang verdubbeld moeten zijn. Dat zelfde denk ik ook bij de REMX, de ETF voor kritische en strategische metalen zoals REE’s, Lithium en zeg maar de ‘batterij metalen’. Kennelijk zijn de voorraden groot.

tot volgend overzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Ben je al geabonneerd op de wekelijkse  gratis nieuwsbrief?

Gouden advertorials deel 2:

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeOverzicht na 3 kwartalen 2020