Columns & Artikelen

De Goud – Bitcoin correlatie

by Gastauteur on 05/10/2020

Als gevolg van de aanhoudende coronaviruspandemie hebben we dit jaar de meest volatiele financiële markt gezien sinds de laatste recessie in 2009. In maart van dit jaar stortte de aandelenmarkt zich in een bearmarkt , schijnbaar van de ene op de andere dag, en de belangrijkste indices bereikten het laagste niveau in de recente herinnering. Maar slechts een paar maanden later stonden de S&P 500 en de NASDAQ allebei

Afbeeldingsbron: Shutterstock

op recordhoogten. Het was de snelste bear-to-bullmarkt in de geschiedenis, waarbij het voor beleggers voelde alsof ze door een tsunami waren gegrepen.

De turbulentie die beleggers het afgelopen jaar hebben gevoeld, heeft ervoor gezorgd dat velen van hen op zijn minst een aanzienlijk deel van hun portefeuilles heeft verplaatst naar veilige havens zoals goud of andere edelmetalen, die weliswaar geen rente of dividend opbrengst kennen, of het groeipotentieel hebben van een bedrijf als Tesla of Apple, maar die ook wat minder volatiel zijn en meer zekerheid bieden in deze onzekere tijden. En aan die onzekerheid en turbulentie lijkt voorlopig nog geen einde te komen.

 

De opkomst van Bitcoin

Maar goud is niet de enige hedge die investeerders gebruiken tegen de onzekerheid aan de horizon. Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben verrassend veel grip gekregen, zowel bij particuliere beleggers als bij grote banken en financiële instellingen over de hele wereld en dat is terug te zien in de Bitcoin koers. In het verleden werden cryptocurrencies nauwelijks als een veilige investering beschouwd, vooral niet onder traditionele beleggers die voornamelijk met aandelen en obligaties te maken hadden.

Er zijn verschillende factoren waarom Bitcoin een steeds breder erkende investering is geworden, in plaats van een voorbijgaande rage. Onlangs heeft ‘the Office of the Comptroller of the Currency (OCC)’, dat onderdeel is van het ministerie van financiën in de Verenigde Staten, een brief uitgegeven waarin staat dat grote banken clementie moeten toepassen en hun klanten moeten helpen met de opslag van cryptocurrency. Erkenning ontvangen van een officieel bureau van de Amerikaanse regering is een ongelooflijke stap voorwaarts voor cryptocurrencies en soortgelijke berichten zijn er ook m.b.t. andere regeringen verspreid over de wereld.

De toegankelijkheid van cryptocurrencies is ook iets dat is toegenomen en veel hiervan is te wijten aan het feit dat investeren in het algemeen een bijna volledige verschuiving heeft ondergaan naar online handelen. Digitale munten zoals Bitcoin worden ook online verhandeld, en met de enorme populariteit van laagdrempelige digitale beleggingsplatforms, zoals bijvoorbeeld Robinhood in de VS, hebben veel jongere beleggers het verhandelen van aandelen in verband gebracht met Bitcoin trading en het verhandelen van andere cryptocurrencies.

De ontwikkeling van de goudprijs in 2020

Dit wil uiteraard niet zeggen dat goud in deze onzekere tijden niet nog steeds een trouwe aanhang heeft. In augustus van dit jaar is meer dan $ 60 miljard naar op goud gebaseerde ETF’s gesluisd, omdat beleggers zich tot het edelmetaal wenden als een manier om zichzelf te beschermen tegen volatiliteit en inflatie. We mogen niet vergeten dat een grote meerderheid van de beleggers extreem risicomijdend is, vooral degenen die niet de luxe hebben van een lange beleggingshorizon.

Dit soort beleggers willen part nog deel van de marktvolatiliteit en zoeken daarom de schuilplaats die goud wordt verondersteld te bieden. Als gevolg hiervan is goud de afgelopen tijd gestegen tot historisch hoge prijzen per ounce en handelde het voor het eerst in de geschiedenis ruim boven $ 2000. De $ 60 miljard die dit jaar in goud ETF’s is gestroomd vertegenwoordigt ook een waarde die meer dan 50% hoger dan het bedrag dat tijdens de financiële crisis van 2009 in goud werd geïnvesteerd. Beleggers hebben blijkbaar een goed geheugen en het verschuiven van hun investeringen van aandelen naar de goudmarkt helpt hen gemoedsrust te geven wanneer ze worden herinnerd aan de gevolgen van de kredietcrisis van 2009.

De toenemende correlatie tussen de goudprijs en de Bitcoin koers

Nu, in 2020, hebben goud en Bitcoin officieel een wederzijdse relatie met elkaar gevormd die gecorreleerd is met de hoeveelheid onzekerheid op de financiële markten en de mate waarin men zich wil indekken tegen inflatie. De correlatie bereikte toevallig een recordhoogte in maart, toen de gevolgen van de COVID-19-pandemie de plotselinge wereldwijde crisis veroorzaakten die de aandelenmarkten teisterden. Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat de relatie tussen goud en Bitcoin sindsdien steeds sterker is geworden en eind september een geheel nieuwe correlatiesterkte bereikte.

Veel hiervan heeft te maken met het feit dat investeerders en banken op de hoogte zijn van het feit dat wereldwijde valuta’s worden gedevalueerd naarmate er steeds meer geld wordt gedrukt om de wereldeconomie draaiende te houden. Dit geldt met name in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve liquiditeit in de markten is blijven injecteren, wat een positieve impact heeft gehad op de aandelenkoersen, maar een extreem negatieve impact op de greenback. Goud beweegt over het algemeen omgekeerd ten opzichte van de dollar en het lijkt erop dat Bitcoin nu ook op weg is om dit te doen. Dit betekent niet alleen dat beleggers waarschijnlijk kunnen verwachten dat de prijs van Bitcoin in de nabije toekomst minimaal op deze huidige niveaus zal blijven, maar het betekent ook dat het zijn reputatie kan vestigen als een legitiem wereldwijd activum dat waardevaster is dan fiat-valuta’s.

Toekomstverwachting voor goud en Bitcoin

Nu we de laatste maanden van 2020 ingaan en onze prognose voor 2021 beginnen te formuleren, wordt het steeds duidelijker dat elke hoop op stabiliteit op de wereldmarkt de succesvolle ontwikkeling van een COVID-19-vaccin vereist. Aangezien veel grote economische centra zich schrap zetten voor de tweede of zelfs derde golf van het virus, zullen de belangrijkste aandelenindices kunstmatig worden ondersteund door geldinjecties. Ander monetair beleid, zoals lage rentetarieven en financiële steun voor burgers, zal de liquiditeit op de markten vergroten, terwijl als gevolg hiervan de waarde van fiatvaluta’s blijft dalen.

Wat betekent dit voor de toekomst van de goudprijs en de Bitcoin koers? Als de twee net zo gecorreleerd blijven als ze in de laatste tijd zijn geweest, kunnen we verwachten dat beide activa hun huidige niveaus tot ver in 2021 zullen behouden of zelfs nog mooie koersstijgingen kunnen laten zien. Sommige Bitcoin-stieren hebben het al over prijzen die tegen het einde van het jaar het niveau van $ 20.000 benaderen, maar dat lijkt enigszins overdreven gezien de huidige koers. De federale verkiezingen in de Verenigde Staten kunnen ook effect hebben op de wereldeconomie, met verschillende gevolgen, afhankelijk van wie er wint. Maar totdat het virus is aangepakt en de economische stabiliteit terugkeert in de wereld, zullen de prijzen van goud en Bitcoin aan elkaar gekoppeld blijven als een hedge tegen inflatie en een veilige haven tegen de turbulentie die de financiële markten nu doormaken. Maar ook op de langere termijn zijn de vooruitzichten voor zowel goud als Bitcoin goed, aangezien onder alle Corona ellende een verrot financieel systeem verborgen gaat met een torenhoge en inmiddels onbetaalbare schuldenberg die doet denken aan de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen bracht de Tweede Wereldoorlog en de daarmee gepaard gaande hoge inflatie “verlichting”. We gaan interessante, maar ook onzekere tijden tegemoet.

Dit blog is geschreven door een externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurDe Goud – Bitcoin correlatie