Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 05/10/2020

Na de forse dreun die vorige week werd uitgedeeld leek er op donderdag en vrijdag een bodempoging te zijn opgezet wat leidde tot de volgende opmerking:

“Indien er sprake is van een bodemcandle zou er aanstaande maandag een stap omhoog moeten worden gemaakt “  

Met veel belangstelling werd dus uitgekeken naar de bewegingen die op maandag zouden volgen. In eerste instantie leek dat wederom tegen te vallen toen de beren direct na de opening de zilverprijs weer omlaag probeerden te dirigeren. Plots kwamen dan eindelijk toch de stieren weer op het toneel en wisten de daling om te zetten in een stijging zodat hoger kon worden afgesloten. 

Ook op dinsdag wisten de stieren voet bij stuk te houden en kon zelfs een hoogste punt worden aangetikt van $24.55 waarna maar nipt daar beneden werd geëindigd. De 2 positieve dagen op rij waren nodig om de bodem candles te bevestigen en wat rust terug te brengen. Dat deze 2 positieve dagen nodig waren om uit de bodem range te komen bleek op woensdag toen de beren weer de touwtjes in handen probeerden te nemen. Er werd licht hoger geopend maar meteen daarna gingen de beren in de tegenaanval om de zilverprijs weer aan een daling te onderwerpen. Het volume liep daarbij omhoog en kwam hoger uit dan op de stijgingsdagen waardoor de koers een daling maakte.

Met die tegenaanval van de beren dreigde de daling toch weer een vervolg te krijgen maar daar wisten de stieren, gesterkt door de maandag en dinsdag, een stokje voor te steken. De handschoen werd opgepakt en op donderdag werd de zilverprijs weer teruggezet boven de $24. De stieren waren nu beter voorbereid dan vorige week.

De laatste dag van de week is altijd spannend om te zien hoe het weekend wordt ingegaan. Beide partijen willen dan nog een stempeltje proberen erop te drukken. Ook de afgelopen week was dat niet anders. Er werd, ondanks het vrij lage volume, een interessante strijd gevoerd waarbij de zilverprijs omhoog en omlaag werd gestuurd. Uiteindelijk werd er afgesloten met een doji, twijfel-candle, maar haalden de beren toch een licht voordeeltje omdat de candle rood van kleur werd.

De afgelopen week werd een stuk rustiger dan vorige week maar de stieren zijn er zeker nog niet. Zij zullen nog veel meer moeten doen om het vertrouwen terug te brengen. Het eerste doel daarbij zal het heroveren van het 50 d. MA zijn dat nu rond de $26 beweegt.

In de € grafiek zien we dezelfde bewegingen terug als in de $ grafiek. Ook hier geldt dat een nieuwe dalingsgolf lijkt te zijn afgewend maar er is nog veel werk aan de winkel om het vertrouwen te herstellen. De afstand tot het belangrijke 50 d. MA is ook hier zo’n 10% en die zal nog heroverd moeten worden.

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week opgemerkt dat de stieren geen tijd hadden om hun wonden te likken. Er moest direct actie worden ondernomen om de angel uit de daling te halen.

De grafiek laat zien dat de stieren zich (voorlopig) goed van hun taak hebben gekweten en wat rust hebben weten terug te brengen in het koersverloop. Op dit moment bevindt de koers zich tussen een steun en weerstandsniveau waarbij de weerstand dichter binnen handbereik ligt. De stieren zijn er dus nog lang niet, de beren zullen ongetwijfeld een nieuwe poging ondernemen om het steunniveau te bereiken en aan te vallen. Het is daarom van cruciaal belang dat de stieren de beren de wind uit de zeilen nemen door de koers terug te brengen boven de weerstandslijn. Indien ze hierin slagen zal dat betekenen dat tevens een terugkeer boven het 14 d. MA is gerealiseerd dat zich thans rond de $24.81 bevindt.

Gezien de technische gesteldheid van de grafiek is de taak van de stieren zeker niet gemakkelijk:

 • De RSI is wel iets opgeveerd maar staat nog steeds beneden de 50 in negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht is wat gedaald maar staat nog altijd boven de Koopkracht
 • De MACD bevindt zich nog beneden de 0 lijn in negatief gebied al lijkt er zich nu wel een draai aan te kondigen
 • De Geldinstroom is het niet gelukt om terug te keren tot het 50 niveau er zou zich zelfs een dubbel topje kunnen aftekenen
 • Het Sentiment/Momentum is weliswaar opgeveerd vanuit extreem negatief gebied maar is weer beneden de signaallijn teruggevallen

De stieren zullen maandag opnieuw in de aanval moeten om de technische staat van de grafiek te verbeteren. Dit is noodzakelijk om een aanval op de weerstandlijn te kunnen uitvoeren.

In de Bollinger Bandengrafiek zagen we een ouderwetse ‘glijbaanbeweging’ de revue passeren. De beweging zou pas stoppen als de zilverprijs zich los wist te maken van die onderste band, vandaar de opmerking: “Indien het de stieren maandag niet lukt om zich los te maken van de band zal de glijbaan worden voortgezet”  

Op maandag en dinsdag wisten de stieren de koers los te weken van de band zodat de glijbaan werd afgebroken. De eerste stap is daarmee gezet, de tweede stap zal een stuk lastiger worden. De stieren zullen de zilverkoers nu moeten zien terug te brengen naar de belangrijke midden-band en deze ook doorbreken. Beneden de band blijft de dreiging van een verdere daling bestaan.

 

In de slotstandengrafiek zien we dat de stieren het haperingspunt dat vorige week werd vermeld inderdaad hebben weten aan te grijpen als steunniveau. Wat frappant is, is het gegeven dat de eerdere potentiële steun nu (wel) dienst heeft gedaan als weerstand.

De stieren zullen dit niveau aanstaande week niet alleen opnieuw moeten gaan opzoeken maar nu ook doorbreken om daarna te kunnen terugkeren naar niveaus die de driehoek hebben gevormd.

De weekgrafiek liet vorige week een vrij dramatische candle zien die door het 17 w. MA priemde maar er gelukkig wel nog boven kon afsluiten. De hoop was erop gevestigd dat dit MA als steun zou kunnen dienen voor de stieren.

De candle van deze week opende beneden het MA en leek er vervolgens beneden weg te zakken. De stieren wisten echter bijtijds de schouders eronder te zetten en de zilverprijs omhoog te duwen. Hiermee lijkt het MA inderdaad de nodige steun te kunnen verschaffen al is het nog zeer prematuur.

De stieren hebben nog een zeer lange weg te gaan totdat de niveaus van voor de daling zijn bereikt en de weg daar naar toe zal vol hindernissen en valkuilen zijn. Puur technisch bekeken past de daling en het herstel van deze week in een natuurlijk plaatje van een gezonde correctie.

Vanaf de bodem op $11.64 heeft er een stijging plaatsgevonden van maar liefst $18.28 oftewel 157% tot aan $29.92. Het is daarom logisch dat er een terugslag te verwachten zou zijn. Tot nu toe heeft die terugslag een bereik van $8,11, zo’n 43% van de stijging. Dit zou de correctie al geweest kunnen zijn maar die zou ook nog iets verder kunnen reiken en langer kunnen duren. Het 50 % niveau ligt rond de $20.78 waar dan tevens het 34 w. MA te vinden zou kunnen zijn.

Het zal aan de kracht en de vastberadenheid van de stieren liggen of het 17 w. MA voldoende steun kan bieden of dat toch een beweging richting het 34 w. MA nodig zal zijn.

Net als in de $ weekgrafiek zien we dat in de € weekgrafiek het 17 w. MA is aangegrepen als potentieel steunniveau voor de daling. Ook hier heeft de candle van afgelopen week het MA even doorbroken maar is er vervolgens toch ruim boven afgesloten.

Ook hier geldt dat de daling nog wat verder zou kunnen doorzakken richting het 34 w. MA zodat dit belangrijke MA getest kan gaan worden. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren zal afwachten zijn maar de correctie is technisch bekeken nog in volle gang.

 • De RSI is richting de 50 gezakt maar lijkt een bodem te willen produceren boven dit niveau
 • De MACD staat nu op het punt om de signaallijn te doorbreken en daarmee de correctie-modus in te gaan
 • Het Sentiment/Momentum is wat verder weggezakt richting de 50 en zal dit niveau zeer waarschijnlijk aanstaande week gaan bereiken

De stieren zullen hun beste hoefje moeten voor zetten om een verdere (correctieve) daling te voorkomen, het strijdperk zal zich komende week rond het 17 w. MA gaan concentreren.

 

In de $-€ grafiek was er vorige week een grote verrassing te noteren. Er ontstond een zwarte candle   geproduceerd met een gap die de koers boven de weerstand, nu steunlijn, katapulteerde. En passant werd daarbij tevens boven het 14 w. MA afgesloten hetgeen een extra koopsignaaltje opleverde.

De volgende taak van de stieren was nu om direct door te pakken om zo afstand te nemen van de nieuwe steunlijn zodat er meer vertrouwen in een verdere stijging zou ontstaan. Helaas bleek deze opgave nog een brug te ver te zijn voor de stieren. De rode candle van deze week laat de koers toch weer terugvallen tot net boven de steunlijn die daarmee op de proef gaat worden gesteld. Ook is door de terugval beneden het 14 w. MA het gerealiseerd koopsignaaltje teruggedraaid.

 

Aanstaande week zal nu in het teken staan van het verdedigen van de steunlijn daar anders sprake is van een valse uitbraak en die ontaarden meestal in een beweging de andere kant op.

Door de rode candle is de zwaluw van vorige week mogelijk de nek omgedraaid:

 • De RSI lijkt de stijging richting het 50 niveau te willen afbreken
 • De MACD doorkruist de signaallijn voor een potentieel koopsignaaltje
 • Het Sentiment/Momentum is wat verder opgeklommen uit extreem negatief gebied maar zal nu wel de stijging moeten voortzetten

Aanstaande week zal een belangrijke worden voor de stieren.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver