Columns & Artikelen

Goud zit opnieuw in opwaartse trend

by Beurs Brink on 06/10/2020

De goudprijs lijkt weer in trek te zijn bij beleggers en investeerders. Het gele edelmetaal zit nu al enkele weken opnieuw in een opwaartse trend en noteert op het moment van schrijven terug boven de 1.900 dollargrens. De reden voor de stijging heeft te maken met de zwakkere Amerikaanse dollar en de toenemende stimulus van overheden en centrale banken.

Het sentiment op de goudmarkt is opnieuw positief. Sinds de daling eind september lijkt het edelmetaal opnieuw een richting te hebben gekozen, namelijk richting 1.950 dollar per troy ounce. Adrian Ash, onderzoeker bij BullionVault, waarschuwt echter dat beleggers en investeerders op zoek zullen blijven gaan naar rendement ondanks de risico’s op de financiële markten.

Like equities, the gold market seems to think easy money from the [Federal Reserve], plus big deficit spending by government, is going to win out over COVID’s deeply deflationary impact.

Goud kan wel rekenen op de hoop op een nieuw fiscaal stimuleringspakket. Investeerders verwachten dat deze er op korte termijn zal komen, desnoods na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Extra stimulus maakt de dollar zwakker en verhoogt de aantrekkelijkheid van goud omdat het zo waardevast is en immuun is voor inflatieschommelingen.

Voldoende steun

Het gele edelmetaal noteert momenteel aan 1.914 dollar per troy ounce. Dat was eind vorige maand anders, toen nam goud een scherpe duik van 1.960 dollar naar 1.845 dollar op zeer korte tijd. Investeerders en beleggers vreesden dat goud naar zijn steun van 1.750 dollar zou dalen.

Marktkenners en experts benadrukken dat er nog altijd veel risico’s zijn op de financiële markten die de goudprijzen zullen ondersteunen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen, de tweede zware besmettingsgolf door COVID-19, de spanningen tussen de USA en China, etc… De koersdoelen van analisten variëren van 2.000 dollar tot 3.000 dollar per troy ounce.

Bullmarkten

We schreven er vorige week al even over. Want na een hele mooie tijd voor goud, is goud sinds begin augustus weer behoorlijk teruggevallen.

oud staat momenteel rond de 1.900 dollar per ounce, terwijl het begin van het jaar nog zo’n 1.500 dollar waard was.
Maar na een heel forse stijging, lijken beleggers na een relatief bescheiden daling hun interesse in één klap verloren te hebben.

Het is eigenlijk een fenomeen dat we altijd terug zien komen op de beurs: Beleggers kopen het liefst als de prijzen dagen of zelfs weken achter elkaar stijgen, en verkopen wanneer de prijzen al dagen aan het dalen zijn.

Hoe onlogisch ook; het is toch wat beleggers keer op keer weer doen. Wij grijpen dit soort momenten echter juist graag aan om te kopen.

Beleggers die ons al wat langer volgen weten het inmiddels wel; wij zijn heel bullish op goud voor de komende jaren. En daar spelen we op in door posities in te nemen op (goud)mijners.

Wat we zien is dat goudmijners namelijk behoorlijk achterblijven bij de goudprijs. En dat terwijl ze juist vaak heel goed profiteren zodra de goudprijs omhoog gaat.

Veel analisten lijken de hogere goudprijzen ook nog niet zo te geloven. Ze verwerken dit dan ook niet in hun modellen voor de winst- en omzetberekeningen voor goudmijners.

Terwijl goud toch echt (ruim) boven de 1750 dollar per oz handelt, rekenen analisten in veel gevallen nog met een goudprijs van $1600 of zelfs nog lager.Vroeg of laat zullen er dus opwaartse revisies plaatsvinden en goudmijners lopen hier op z’n zachtst gezegd nog helemaal niet op vooruit.En dat terwijl de goudprijs, en de goudmijners dus ook, een hele hoop mooie jaren te wachten staat.

Als we af mogen gaan op de geschiedenis althans…Dit heeft alles te maken met de reacties van centrale banken op COVID-19.Centrale banken doen er dit jaar alles aan om de economieën wereldwijd op gang te houden en pompen daarom voor een recordhoeveelheid aan geld de markt in.In 2008 gebeurde ditzelfde maar eigenlijk in minder sterke maten.

Maar zelfs toen al, waren de gevolgen voor goud niet te versmaden.Goud heeft namelijk historisch gezien de gewoonte om een jarenlange outperformance te vertonen na tijden waarin er door centrale banken massaal gestimuleerd wordt.

Laat dat nu precies zijn wat er dit jaar opnieuw (en in recordhoeveelheden) gebeurt!
Als we mogen afgaan op voorgaande bullmarkten dan moeten de mooiste rendementen voor goud dus nog gaan komen.
Hoewel het nog best even kan duren voordat de bull market echt losbarst, zijn tijden zoals nu juist heel mooi om strategisch posities in te namen.
Want juist als andere beleggers angstig zijn, doen zich vaak de mooiste koopkansen voor!
Natuurlijk niet zomaar bij alles. Selectie blijft enorm belangrijk.

Advertentie: Update Edelmetalen Ebook

Daarom zullen we komende donderdag ook een gloednieuwe update van ons Edelmetalen Ebook presenteren. Met daarin uitgelicht; de koopkansen die we nu zien ontstaan.

Een must-read, gelet op ons track record in de goudsector.

Om deze oproep kracht bij te zetten, tasten we bij BeursBrink zelf diep in de buidel. We geven in de komende twee weken een stevige korting op ons Edelmetalen Ebook.

  • Direct toegang tot het Ebook
  • Levenslang toegang tot updates die wij maken voor dit ebook
  • Als eerste bericht bij een nieuwe kooptip, of winstneming
  • Gericht op juniors, small- en midcaps

Nu met een korting van 100 euro! Kortingscode: GOLDEN

Dan krijgt u direct toegang tot onze Selectielijst. En ontvangt u volgende week onze update, met daarin de nieuwe koopwaardige aandelen.Reserveer uw zitje vandaag met 40% korting. 

Voor slechts (249) 149 euro koopt u ons Edelmetalen Ebook. Met lifetime toegang, tot alle updates.

Dat betekent dat u de rest van uw leven alle updates van de gids van ons krijgt toegestuurd.

Intekenen op het Edelmetalen Ebook
Kortingscode: GOLDEN
Met vriendelijke groeten,
Team BeursBrink

 

P.s. U kunt ook de Library Pass kopen om toegang te krijgen tot het Edelmetalen Ebook. U krijgt dan 12 of 24 maanden jaar lang toegang tot al onze Ebooks!

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Bronnen: Marketwatch

Beurs BrinkGoud zit opnieuw in opwaartse trend