Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 12 oktober 2020

Na de forse klap omlaag van 2 weken geleden was vorige week de tijd voor een herstelpoging van de stieren waarbij de actie zich vooral leek te richten op het $24 niveau. Ook deze week leek het $ 24 niveau het punt te worden waar de strijd zich zou gaan afspelen.

Op maandag probeerden de stieren de twijfel-candle van de vrijdag ervoor in hun voordeel te laten draaien. Ze begonnen iets hoger aan de handelsdag en een terugval werd snel opgevangen waarna de zilverprijs langzaam hoger werd geduwd, naar een koers van $24.67. Het slot van de dag volgde niet veel lager.

De stieren probeerden met de positieve maandag de toon te zetten voor de rest van de week maar daar trapten de beren duidelijk niet in. Op dinsdag werd nog aardig geopend maar vervolgens gingen de valluiken open. De beren probeerden de koers net als 2 weken geleden met geweld omlaag te rammen en met succes aangezien de $22.97 werd aangetikt. Deze keer waren de stieren hierop voorbereid. Na de dip beneden de $23 werden de koppen bij elkaar gestoken en de koers weer snel richting de $24 geduwd waar uiteindelijk ook werd afgesloten. De beren verloren deze slag.

Dat het de beren toch wel menens was bleek uit de opening op woensdag. Na het herstel op dinsdag wisten zij de opening aanzienlijk lager tot stand te brengen en de zilverkoers opnieuw richting de $23 te drukken. Net boven de $23 verschenen de stieren weer op het toneel en gingen net als op dinsdag in de tegenaanval. De koers werd teruggebracht richting de $24 al kon dat niveau op slotbasis niet helemaal worden gehaald. Na deze mislukte pogingen van de beren vond er op donderdag zeer weinig beweging plaats, het werd min of meer een rustdag met het laagste volume van de week. De beren konden uit deze dag wel nog een miniem voordeeltje halen.

Na een zwarte maandag en vervolgens drie rode dagen op rij was alle aandacht gevestigd op vrijdag. De opening vond net beneden de $24 plaats maar direct daarna namen de stieren het heft in handen en wisten de koers onder een stijgend volume omhoog te stuwen. De $25 werd doorbroken met een hoogste koers van $25.33 voor de dag. Het slot kwam tot stand op $25.11 waarmee duidelijk afstand werd genomen van het strijdperk rond de $24.

De stap op vrijdag van de stieren kan een belangrijke zijn. Het 50 d. MA is nu dichterbij gekomen en indien de stieren deze flow kunnen vasthouden zou het MA aanstaande week onder vuur genomen kunnen worden.

Net als in de $ grafiek is er ook in de € grafiek van een positieve ontwikkeling sprake. De candle van vrijdag veegt ook hier alle voorgaande dag-candles terzijde en zorgt voor een slot boven de € 21. Het 50 d. MA vinden we hier terug op € 22.10 zodat ook dit MA binnen schootsafstand is gekomen.

In de update van vorige week werd aangegeven dat de stieren op maandag opnieuw in de aanval dienden te gaan om de technische staat van de grafiek te verbeteren, wat noodzakelijk was voor een aanval op de weerstandslijn.

De stieren deden precies wat werd verwacht en gehoopt. De aanval werd op maandag gezocht en er werd hoger afgesloten. De stijging vond plaats tot aan het 14 d. MA waarboven de weerstandslijn ligt. Het 14 d. MA werd het punt waar de beren tegengas gaven, vooral toen op dinsdag de opening boven het MA tot stand kwam. In de dagen na maandag concentreerden de beren zich op het verdedigen van het 14 d. MA en ze leken daarin te slagen tot op vrijdag.

De opening op vrijdag vond plaats boven het MA en vervolgens ging de koers los om af te sluiten boven de $25 waarmee de 1-ste weerstandslijn werd aangevallen en doorbroken. Het slot boven de weerstandslijn is positief en de eerste stap naar een serieuzer herstel richting de 2-de weerstandslijn en het 50 d. MA.

Door de stijging op vrijdag is de technische staat van de grafiek aan het verbeteren, wat welkom is voor aanstaande week.

 • De RSI Is inmiddels weer opgeklommen en piekt net boven het 50 niveau uit
 • De Koopkracht is aangetrokken en zou bij een positief begin van aanstaande week boven de verkoopkracht kunnen kruisen
 • De MACD is boven de signaallijn geklommen, een voorzichtig koopsignaal in negatief trendgebied
 • De Geldinstroom is naar boven gedraaid en koerst richting de 50
 • Het Sentiment/Momentum is boven de 50 gebroken naar positief trendgebied

Een positief begin van aanstaande week kan vele signalen op groen zetten.

 

In de Bollinger Bandengrafiek hadden de stieren een lastige taak voor zich liggen. Na het losweken van de koers van de onderste band was de opgave om terug te keren naar de belangrijke midden-band en deze ook te doorbreken.

Het bereiken van de midden-band leek een brugje te ver te zijn totdat de vrijdag aanbrak. Op vrijdag wisten de stieren zich eindelijk van hun taak te kwijten, de midden-band werd opgezocht en op slotbasis doorbroken. Nu is het zaak om de midden-band te gaan verdedigen tegen de beren.

 

Ook in de slotstandengrafiek stonden de stieren voor een lastige opgave. De opgave was om de weerstandslijn niet alleen opnieuw op te zoeken maar nu ook te doorbreken. De eerste poging op maandag faalde waarna de koers weer terugviel. De terugval bleef echter binnen de perken zodat er een hogere bodem ontstond die genoeg vertrouwen vormde voor een nieuwe aanval. Die aanval volgde op vrijdag en nu werd de lijn wel doorbroken.

Nu zullen de stieren ballen moeten tonen en een opmars starten richting de $26 weerstandslijn.

 

In de weekgrafiek werd vorige afgesloten met de zinsnede:

“Het zal aan de kracht en de vastberadenheid van de stieren liggen of het 17 w. MA voldoende steun kan bieden of dat toch een beweging richting het 34 w. MA nodig zal zijn”.

Het bleek dat de bodem op het 17 w. MA de stieren voldoende vertrouwen had gegeven om op voort te kunnen borduren. Het MA werd gedurende de week wel nog stevig aan de tand gevoeld door de beren maar de stieren wisten het op het eind toch uit het slop te trekken en opnieuw ruim boven het MA af te sluiten. De lange lower shadow van de candle is in dit geval als positief te beoordelen aangezien het een teken is dat de stieren de tegenaanval hebben weten op te vangen. Wat wel een beetje reden tot zorg is, is het lage volume van afgelopen week. Het volume is lager dan vorige week en bij een herstel zie je toch het liefst een stijgend volume! Waakzaamheid lijkt hier dan ook op de plaats te zijn, de stieren hebben het zeker nog niet in hun voordeel beslist

De technische staat blijft overwegend positief zodat het nog steeds de kant van de stieren op wijst.

 • De RSI Is na een dipje weer opgeklommen tot nipt boven de 60
 • De MACD bevindt zich nog steeds ruim in positief trendgebied al heeft deze nu wel de signaallijn neerwaarts gekruist
 • De Geldinstroom lijkt weer naar boven te draaien en verkeert ruim in positief trendgebied

Ook in de € weekgrafiek was het 17 w. MA het niveau waar de strijd gestreden zou moeten worden.

Het MA is de eerste steun die door de stieren verdedigd en gehouden moest worden om verder afglijden te voorkomen.

Zoals in de grafiek te zien is ging het ook hier niet van een leien dakje, de strijd was stevig. De lange lower shadow aan de onderzijde van de candle is daarvan het bewijs. He slot van de candle toont dan wel weer de veerkracht en vastberadenheid die de stieren afgelopen week ten toon spreidden. Er staan nu 2 zwarte candles op rij maar deze bevinden zich nog steeds niet halverwege de lange rode candle van 2 weken geleden, er is dus steeds veel werk te verrichtten.

 

In de $-€ grafiek stond een belangrijke week voor de boeg. Na de zwarte candle die met een gap boven de weerstand(steun)lijn sprong en de rode candle die voor een terugslag tot op deze lijn zorgde was het spannend wat deze week zou gaan brengen.

Voor de stieren draaide de afgelopen week uit op een ware deceptie. De steunlijn kon niet worden verdedigd, sterker nog, deze kwam niet eens in beeld gedurende de afgelopen week. De opening van de week vond met een gap plaats beneden de steunlijn waarna de koers alleen maar verder terugviel

Het patroon dat we nu zien schept weinig vertrouwen voor de toekomst. De 2 vorige candles staan geheel los van de andere candles en vormen als het ware een eilandje boven de weerstand/steunlijn.

Dit patroon wordt ook wel een ‘Island reversal’ genoemd en wordt veelal gevolgd door een voortzetting van de laatst ingeslagen richting, in dit geval dus omlaag.

Als het patroon klopt dan zouden we aanstaande week een test van de onderste steunlijn tegemoet kunnen zien, tenzij de stieren opnieuw een konijn uit de hoge hoed weten te toveren.

De technische vooruitzichten blijven onveranderd negatief:

 • De RSI is verder teruggevallen vanaf het geproduceerde topje
 • De MACD beweegt nu zijwaarts en maakt aldus een topje in negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is wel iets verder geklommen in negatief trendgebied maar de afstand tot de signaallijn is kleiner geworden

Aanstaande week lijkt een aanval op de onderste steunlijn op het programma te staan.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver