Columns & Artikelen

Beleggen in Rhodium?

by Tom Lassing on 29 oktober 2020

Rhodium (Rh 45) is een platina-achtig metaal. Het hoort tot de platina groep. Het voordeel van bijvoorbeeld een rhodium (plated) sieraad is dat het niet donkerder wordt of oxideert, zoals zilver dat wel doet. Daarbij heeft het een hoger smeltpunt. De dichtheid van rhodium is lager dan die van platina.

Soms zie je op sieraden staan dat ze rhodium plated zijn. Er is dan een heel dun laagje rhodium over bijvoorbeeld het zilver aangebracht. Het voordeel is minder krasgevoeligheid, geen verkleuringen en meer glans. Je hoeft dat soort sieraden niet te poetsen. Het geeft zilveren sieraden dus een meerwaarde.

Maar… rhodium zelf is heel giftig en kankerverwekkend. Je moet dus niet in de buurt van de losse deeltjes komen. In stofvorm is het ook heel brandbaar. Zelf met onbewerkt rhodium aan het werk gaan, is dus af te raden.

Het metaal wordt gebruikt in katalysatoren. Het is daar een onmisbaar onderdeel van vanwege de hoge smeltwaarde en de hardheid, maar vooral het feit dat het niet kan oxideren. Dat is in de industrie enorm belangrijk. Het is ook in de uitlaten van auto’s met een verbrandingsmotor onderdeel van de katalysator.

Ook in kerncentrales is het onmisbaar omdat het als neutronen detector dient. De voornaamste reden om het te winnen is dus de (auto)industrie en de kernenergie sector.

Het wordt overigens gewonnen bij de winning van andere metalen en vanuit verwerkt uranium. Dat laatste kan wel, maar is moeilijk en duur. Het verrijkte uranium moet dan 10 jaar gekoeld zijn voor het verder bewerkt kan worden. Er is op de wereld nog geen grootschalige winning vanuit verrijkt uranium opgezet.

Valt er in te beleggen?

Ja. Je kan bij sommige aanbieders ook in fysiek rhodium beleggen, net zoals je dat kan in zilver en goud.
Er zijn zo ver mij bekend geen exclusieve mijnen die alleen rhodium mijnen. Het is een metaal dat net als zilver vaak als bijproduct meekomt.

Rhodium is duur. Het kost per gram enkele keren meer dan goud. Met de opkomst van elektrisch rijden en op waterstof rijden zal de vraag vanuit de auto industrie op termijn gaan afnemen. Er is echter weinig productie en de industriële vraag zal wel blijven bestaan. Ik verwacht daarom geen koersval vanwege een unieke vraaguitval voor alleen rhodium.

Wat beleggingen in Rhodium betreft kun je ook in deze tracker beleggen:

https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000TWNX

https://finance.yahoo.com/quote/XRH0.L?p=XRH0.L

Oa via binck verkrijgbaar in NL.

(red edelmetaal-info: Xtrackers Physical Rhodium ETC is a UCITS eligible, Exchange Traded Commodity incorporated in Jersey. The ETC is 100% backed by physical rhodium and is designed to track the USD spot price less fees. Other rhodium exposure ie derivatives etc is not allowed.)

De prijs van rhodium is enorm bewegelijk. Eind 2013 was de prijs $1000 per troy ounce. Eind 2015 was het $750 en oktober 2020 was het 14.500 dollar per ounce. Dat wat ik dus al jaren over goud aangeef, heeft zich al voorgedaan in rhodium. Daar is de koers al wel ontploft.

Dit geeft extra aandacht en ik vrees dat we nu de overdrijvingsfase in gaan.
Ik zat zelf enkele jaren geleden van 900 tot 1600 in het metaal en dacht dat de winst wel binnen was. Dat had ik dus mis. Ik zie nu geen reden om op de huidige extreem hoge koers opnieuw in te stappen.

Tom Lassing – Beursbox

Redactie edelmetaal-info: Uiteraard kun je fysiek goud kopen bij een van de adverteerders op deze site. Maar mijnbouwaandelen van zilver- of goudmijnen zijn ook zeer interessant zoals Tom Lassing in deze onderstaande advertorial laat zien:

Mijnbouw is kapitaalintensief

De meeste goud- en zilvermijn bedrijven hebben enorme schulden. Het openen en exploiteren van een mijn kost veel investering en vaak is dat geld geleend. Dat heeft een voordeel, want bij dat geleende geld hoef je niet in de winst te delen.
De andere kant van de medaille is wel dat je onderneming gevaarlijker wordt, want bij wat tegenslagen loop je de kans dat je niet tijdig kan aflossen en via die weg kan je je onderneming ook verliezen.
Ieder voordeel heb ze nadeel…
Mijn voorkeur heeft het als een mijnbedrijf betrekkelijk lage schulden heeft. De kans op een faillissement door een cashtekort is dan immers veel kleiner.
Eén zo’n ‘rijk’ bedrijf is Silvercorp Metals Inc. Het bedrijf heeft 174 miljoen aandelen uitstaan, geen schulden en een kaspositie van 141 miljoen dollar.
Boven de $7,60 is het aandeel technisch interessant. Moet u eens raden op welke koers het aandeel gisteren gesloten is…

Daarom het zilverrapport!

Eén van de aandelen die ik heb opgenomen in zowel het Goudrapport als het Royalty rapport is nu op een all time high gekomen. Het bedrijf is nu 9 miljard dollar waard.
Enkele maanden geleden was de koers van het aandeel na een eerdere all time high echt maandenlang gestaag gedaald. Ik bleef echter kopen. Toen kwam daar de Corona beurscrash. Het aandeel verloor toen 40% van de waarde. Ik heb op dat moment aangegeven dat het een prachtige kans was om goedkoop bij te kopen.

De vraag die ik van enkele beleggers kreeg, was of ze de strategie in de crisis nog wel moeten blijven volgen.
Mijn reactie was daarop dat juist dán kopen de kracht van de strategie was. Sinds het dieptepunt van half maart is de koers nu 100% gestegen!

Wat leren we van dit verhaal?
Kies een strategie, zoals pensioensparen dat ik beschreven heb in het rapport daarover.
Neem dan kwaliteitsaandelen, zoals de aandelen van het royaltyrapport en hou de strategie vol.
Het is dan mogelijk om met 200 euro per maand over 25 jaar een miljoen euro te hebben. Zo goed werkt die strategie. Die strategie werkte niet alleen de laatste 25 jaar, maar ze werkt al heel veel jaar de laatste 25 jaar.

Dit is het moment: “Komende Nieuwe Bull Markt in Goudaandelen”

De eerdere daling van de goudprijs bracht goudaandelen koersen technisch tot op steunniveaus terug. Nu komt het herstel!

Het gaat nu even niet om kapitaalbescherming in en via goud, het gaat ook pertinent niet om bescherming van uw vermogen tegen inflatie. Goudmijnaandelen gaan werkelijk enorme winsten maken en de goudmijnaandelenbezitters profiteren er straks vol van.
De vraag is, kijkt u er zoals bijvoorbeeld in februari 2016 weer passief naar, of profiteert u deze ronde in 2020 wel mee van stijgingen van de koers van goudaandelen die gemiddeld wel eens boven de 100% kunnen gaan komen? Het is op technische gronden in mijn ogen nu -de- tijd om te kiezen voor een belegging in goud aandelen.

Lees hier verder wat de meerwaarde is van het goudrapport!

Het goudrapport kost u slechts 39 euro!

 

Waarom is zilver zo interessant geworden?

  • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.
  • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.
  • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.
  • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.

In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

Lees hier wat de meerwaarde is van het zilverrapport!

Het zilverrapport kost u slechts 27,49 euro!

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Tom LassingBeleggen in Rhodium?