Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 16 november 2020

Na het positieve slot van vorige week leek het erop dat het 50 d. MA heroverd was, de stieren hadden nu alleen nog de taak om snel verder afstand te nemen van het MA.

Direct op maandag bleek dat die opgave niet zo eenvoudig was als hij misschien leek. Er werd nog wel hoger geopend dan het slot van vrijdag en ook werd de koers nog wat verder opgedreven maar toen kwam toch plotseling de klad erin.

De beren ging vol in de tegenaanval, het volume vloog omhoog en de zilverprijs werd met een klap omlaag geslingerd. Op het laagste punt van de dag ($23.60) bedroeg het verlies 8%, het slot was niet veel beter op $23.70 zodat bijna 8% lager werd afgesloten.

Na zo’n fors verlies is het te verwachten dat de dag daarna een klein herstel optreedt hetgeen dan ook op dinsdag gebeurde. De stieren likten hun wonden en wisten de zilverprijs weer terug te zetten boven de $24, slechts een klein stapje t.o.v. de dreun op maandag. Het minieme herstel bleek op woensdag voldoende motivatie te bieden voor de beren om een nieuwe aanval te starten voor een daling. Gaandeweg de handelsdag werd er steeds meer druk ontwikkeld en werd de koers weer beneden de $24 gezet naar een laagste stand van $23.81. Nu konden de stieren wel wat tegengas geven zodat beduidend boven het laagste punt kon worden afgesloten al viel er wel nog steeds een verlies te noteren ten opzichte van de dag ervoor.

Net als vorige week moesten de ogen nu gericht worden op de laatste 2 handelsdagen om te kunnen zien hoe het weekend zou worden ingegaan. De donderdag werd een dag met weinig beweging en dito omzet. De koers en het volume bleven beiden dicht bij huis al kon er wel licht positief worden afgesloten. De positieve noot voor het weekend moest dus opnieuw op de vrijdag worden gezet.

Op vrijdag gingen de stieren voorzichtig van start maar gedurende de dag werd er wat meer vertrouwen getankt en kon de zilverprijs toch wat verder oprukken om zelfs opnieuw het 50 d. MA aan te vallen. Het MA werd even doorbroken maar kon op slotbasis niet opnieuw heroverd worden.

Het slot op vrijdag biedt de stieren een nieuwe mogelijkheid om boven het 50 d. MA te geraken, dan zullen ze op maandag wel goed beslagen ten ijs moeten komen.

Het verloop in de € dag-grafiek is uiteraard identiek aan dat van de $ grafiek. Ook hier een forse daling op maandag die slechts gedeeltelijk kon worden gerepareerd met het laatste zetje op vrijdag.

Ook voor de € zilverbeleggers is het slot van vrijdag nipt beneden het 50 d. MA tot stand gekomen, het lukte hier dus niet om er alvast even boven te kunnen kijken.

 

De positieve actie van vorige week leek het technische plaatje veel goed te doen zodat de navolgende uitspraak werd gedaan: “Op basis van de gesteldheid zou een doorbraak van de weerstand en de dalende lijn een logische vervolgstap moeten zijn van de huidige beweging “

De grafiek laat zien dat de weerstandslijn inderdaad even werd doorbroken maar daar bleef het dan ook meteen bij. Na de doorbraak kwam de daling op gang, een daling die de koers terug dwong tot beneden de onderste lijn van de weerstandszone, de stieren waren terug bij af. De beweging van vrijdag heeft ervoor gezorgd dat de stieren nog niet helemaal kansloos zijn geworden. Het slot tegen de groene lijn en het 50 d. MA opent zoals al aangegeven wat perspectief voor aanstaande week. Echter dan zullen de stieren nu dus wel meteen moeten gaan aanpakken en daarna ook doorpakken om meteen afstand te gaan scheppen tot het MA.

Of dit zal lukken is de grote vraag aangezien het technische plaatje toch een behoorlijke knauw heeft gekregen van de afgelopen week. De seinen staan niet echter niet allemaal negatief:

  • De RSI heeft steun weten te vinden op de dalende magenta lijn en probeert nu terug te keren boven het 50 niveau
  • De verkoopkracht heeft een koopsignaal weten te voorkomen en ligt nu weer wat ruimer boven de koopkracht
  • De MACD is ten opzichte van vorige week weer iets teruggezakt maar blijft wel boven de signaallijn
  • De Geldinstroom is afgeketst op de dalende lijn maar lijkt nu een nieuwe doorbraakpoging te kunnen gaan ondernemen hetgeen dan meteen een doorbraak van de 50 betekent
  • Het Sentiment/Momentum was teruggezakt beneden de 50 maar na een bodempje er toch weer boven weten te komen

In de Bollinger Banden grafiek was de tijd rijp voor een heftigere beweging en aangezien de koers zich tegen de bovenste band bevond was de verwachting dat deze omhoog gericht zou worden.

Het pakte helaas heel anders uit, de beren wisten de heftige beweging (8%) binnen de banden te houden door deze naar beneden te laten uitslaan. De midden-band wist het herstel vervolgens gedurende 3 dagen tegen te houden zodat de koers in negatief gebied bleef hangen. Pas op vrijdag lukte het de stieren weer om boven de midden-band te sluiten.

Dankzij de vrijdag ontstaat er ook hier mogelijk wat perspectief. Of het voldoende is voor een nieuwe aanval op de bovenste band zullen we aanstaande week gaan zien.

 

Ook in de slotstandengrafiek was een voortzetting van de stijging verwacht waarbij een aanval op de $26 grens voor de hand leek te liggen. Dat schijn helaas vaker bedriegt blijkt uit de grafiek.

Met een ferme klap werd de koers teruggeworpen waarna een vrij moeizaam herstel is gestart. Dit herstel heeft de eerste weerstandlijn bereikt en zelfs lichtjes gebroken maar er zal meer overtuiging nodig zijn om de eerdere stijging te kunnen herhalen.

 

In de weekgrafiek werd vorige week het 17 w. MA heroverd en de verwachting was dan ook dat er een mooie opvolgende zwarte candle zou kunnen worden geproduceerd om meer afstand te nemen van het MA.

Ondanks de mooie vooruitzichten voor afgelopen week kwam die zwarte candle er niet maar ontstond er een rode candle die de koers terugwierp beneden het MA. Bekijken we de candle echter wat beter dan hoeven de stieren niet te wanhopen. De candle heeft een vrij lange lower shadow hetgeen een positief element is aan deze candle. Het 17 w. MA ligt bovendien niet al te ver weg zodat het zeker opnieuw mogelijk is om het MA te veroveren.

De technische staat van de grafiek ligt er nog steeds goed bij, de indicatoren bevinden zich nog altijd overwegend in positief trendgebied. Daarnaast schept de gelijkenis met de candle van 2 weken geleden wat hoop voor aanstaande week.

 

Net als in de $ grafiek is ook de verwachting in de € weekgrafiek niet uitgekomen, eveneens geen zwarte candle maar een rode is wat we in de grafiek te zien krijgen.

Het weekverlies in de € grafiek is iets kleiner dan in de $ weekgrafiek hetgeen komt doordat de $ wat terrein heeft gewonnen ten opzichte van de €. Dit zorgt ervoor dat het verlies dat vorige week werd opgelopen toen de zilvergrafiek in $ harder steeg dan in € een klein beetje wordt goedgemaakt.

De vorm van de candle is ook hier identiek aan die van 2 weken geleden zodat de hoop gevestigd is op een gelijke candle die daarna volgde, een lange zwarte candle die de koers weer opnieuw terugzet boven het 17 w. MA.

 

In de $-€ grafiek is eveneens weer eens tegengesteld geacteerd dan de uitgesproken verwachting, waar een rode candle werd verwacht zien we een zwarte, ook al is die niet al te groot.

De doorbraak van de steunlijn zou eigenlijk moeten leiden tot een verdere val richting de volgende steunlijn maar de stieren toonden tegen de verwachting in toch veerkracht. Ze wisten de steunlijn te heroveren en er ook weer boven af te sluiten zodat de steunlijn alsnog zijn taak kon verrichten.

De beweging in de zwarte candle is echter niet al te groot en de candle vertoont tevens een verhoudingsgewijs lange upper shadow. Een teken dat de hoogste stand niet kon worden vastgehouden zodat een groot deel van de winst weer werd ingeleverd.

Op basis van deze candle en de nog steeds negatieve gesteldheid in de grafiek liggen de grootste kansen nog aan de onderkant zodat een nieuwe daling tot beneden de steunlijn tot de mogelijkheden behoort.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver