Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 30 november 2020

Het slot van vorige week opende de deur voor een nieuwe aanval op het 50 d. MA zodat er vanuit werd gegaan dat de strijd om het MA deze week zou worden voortgezet.

Op maandag werd die verwachting echter al meteen de nek omgedraaid. Na de opening werd het MA weliswaar nog even opgezocht maar daarna dook de zilverprijs al snel in de min om uiteindelijk behoorlijk lager af te sluiten. Het slot bracht de zilverprijs weer terug beneden de $24 hetgeen zeer teleurstellend was. De omzet bij deze daling overtrof die van vorige week vrijdag zodat de daling ook nog eens met het nodige enthousiasme werd bewerkstelligd.

Dat de spirit er bij de beren goed in zat bleek op dinsdag toen de daling vrolijk werd voortgezet en de zilverkoers zelfs beneden de $23 werd geduwd. Een slot beneden deze grens konden de stieren nog voorkomen maar wederom werd zilver met een stevig volume lager weggezet, een slecht voorteken.

De doorbraak poging van het $23 was een waarschuwingsschot voor de stieren, er moest actie ondernomen worden. De stieren probeerden op woensdag om tegengas te geven waarmee de daling mogelijk zou kunnen worden gestopt. De echte overtuiging hierin was echter ver te zoeken. Het volume dat zij konden ontwikkelen was vrij pover zodat de beren de zaak aardig onder controle konden houden. Na wat heen en weer geschuif van de koers werd er aan het eind van de dag een doji geproduceerd die in feite de onmacht van de stieren in beeld bracht.

Aangezien op donderdag de handel gesloten was hadden de stieren maar ook de beren voldoende tijd om een strijdplan te ontwikkelen voordat de handel op vrijdag werd hervat. Uit de candle van vrijdag is af te leiden dat de beren hun huiswerk veel beter op orde hadden dan de stieren. Met wederom een bovengemiddelde omzet werd de koers op vrijdag behoorlijk in de min gedrukt waarbij deze keer ook beneden de $23 werd afgesloten. Het laagste punt tijdens de daling vinden we terug op $22.40 zodat verwacht kan worden dat de $23 overtuigend doorbroken is.

Het slot van vrijdag is het laagste slot sinds 22 juli zodat het er niet al te rooskleurig uitziet voor aanstaande week.

Net als in de $ grafiek zien we ook in de € grafiek dat de koers op het laagste punt is gesloten sinds eind juli. Het 50 d. MA is ook hier uit het zicht verdwenen en het 200 d. MA lijkt een mogelijk doelwit te gaan worden voor de beren. Dit zou een daling inhouden richting het € 18 niveau.

 

In de langere termijn dag-grafiek werd vorige week al aangegeven dat er weinig voorkeur te bespeuren was voor de koersverwachting van afgelopen week. Wel werd aangehaald dat de licht negatieve tendens een mogelijkheid inhield dat de stijgende magenta lijn en blauwe steunlijn zouden kunnen worden getest.

Op dinsdag en woensdag kwamen beide lijnen al onder vuur te liggen maar wisten de stieren nog stand te houden maar op vrijdag werd het verzet opgegeven en braken de beren door beide lijnen heen. De doorbraak van de blauwe steunlijn op $23 is zeer negatief. Als de stieren dit niet meteen op maandag of uiterlijk dinsdag weten te repareren zal er een daling beneden de $22 op het programma komen te staan. Deze steunlijn is de laatste verdedigingslinie voor de stieren om een val richting de steunzone rond de $19 te voorkomen.

De stieren zullen aanstaande week een zeer zware taak krijgen om de steunlijn te kunnen houden daar de technische staat van de grafiek aanzienlijk is verzwakt.

 • De RSI is weer omlaag gedoken vanaf het 50 niveau en test nu de dalende magenta lijn als potentiële steun
 • De Verkoopkracht trekt aan en neemt nu weer verder afstand van de koopkracht
 • De MACD buigt omlaag en is weer beneden de signaallijn gevallen waarmee en verkoopsignaal is afgegeven
 • De Geldinstroom is uit de driehoek omlaag uitgebroken en heeft daarmee een fors verkoopsignaal afgegeven
 • Het Sentiment/Momentum is dieper doorgedrongen in extreem negatief gebied en kan zelfs nog wat verder afzakken

Het ziet er niet goed uit voor aanstaande week, de stieren zullen het zwaar krijgen maar misschien kunnen ze voor een verrassing zorgen.

In de Bollinger Bandengrafiek werd voor deze week hetzelfde perspectief geboden als de week ervoor, een doorbraak boven de midden-band. Daarmee werd opnieuw de hoop gevestigd op een heftige beweging omhoog.

Die hoop werd op maandag meteen de grond in geslagen met de candle die de koers weer terug duwde beneden de belangrijke midden-band. De focus voor de potentiële heftige beweging werd daarmee weer neerwaarts gericht hetgeen de rest van de week ook verder werd ingevuld.

De candle van vrijdag prikt niet alleen door de onderste band heen maar het slot valt er zelfs beneden zodat daarmee nu een glijbaan beweging dreigt te ontstaan.

 

Net als in de bovenstaande grafiek werd ook in de slotstandengrafiek de positieve verwachting niet ingevuld. De hoop was gevestigd op een nieuwe aanval op de groene weerstandslijn maar zover kwam het dus niet.

De beweging die vanaf maandag werd ingezet voerde de zilverkoers in rap tempo omlaag en doorbrak de stijgende lijn onder de laatste bodems waarna tevens de steunzone werd bereikt. De handel van vrijdag zorgde er tenslotte voor dat de koers zelfs beneden de steunzone terecht kwam. Op dit moment is dat nog maar zeer nipt maar dat betekent wel dat de stieren nu volop aan de bak moeten om de zone te behouden.

Ondanks de rode candle van vorige week bleven de vooruitzichten in de weekgrafiek positief daar de technische gesteldheid niet veel wijzigde. De lange rode candle van deze week zorgt er nu wel voor dat het beeld toch een fikse deuk heeft opgelopen.

 • Het 17 w. MA begint nu te draaien en lijkt de weg naar beneden te willen gaan inslaan
 • De RSI bevindt zich nu nog maar nipt boven de 50 en kan daar nu aanstaande week beneden zakken, voor het eerst sinds mei van dit jaar
 • De MACD buigt nu sterker omlaag en neemt wat verder afstand van de signaallijn, weliswaar nog steeds in positief trendgebied maar een snelle daling richting de 0 lijn lijkt de verwachting te worden
 • De Geldinstroom heeft nu eveneens het 50 niveau in het vizier gekregen en kan met deze dalingshoek daar aanstaande week al beneden gaan vallen.

De weg lijkt te zijn ingeslagen voor een test van het 34 w. MA, een test die aanstaande week al zal kunnen gaan komen.

Net als in de $ weekgrafiek zien we ook in de € grafiek een aanzienlijke verslechtering ontstaan.

Vorige week werd al aangegeven dat een daling tot beneden de €20 zal gaan leiden tot een test van het 34 w. MA.

De koers dook al snel beneden de € 20 zodat het logische gevolg daarvan aan het einde van de week werd ingelost. De week candle heeft een laagste koers van € 18.70 bereikt terwijl het 34 w. MA op € 18.80 ligt, de test is dus in volle gang aangezien het slot tot stand is gekomen op € 18.90 nog net boven het MA.

De technische staat laat inmiddels al wat meer verkoopsignalen zien:

 • De RSI is nu beneden de 50 terecht gekomen
 • De MACD is sterk naar beneden afgebogen en heeft de afstand tot de signaallijn flink vergroot
 • Het Sentiment/Momentum valt nu fors omlaag en zal richting extreem negatief gebied gaan koersen

De stieren zullen het aanstaande week ook hier zeker niet eenvoudig gaan krijgen om het MA te kunnen houden.

 

In de $-€ grafiek zagen we vorige week eindelijk dat de grafiek een keer deed wat werd verwacht namelijk een daling tot iets beneden de steunlijn. Voor de afgelopen week was de logische verwachting een voortzetting van de daling.

Ook nu zien we dat de koers aan die verwachting voldoet en inderdaad aanzienlijk beneden de steunlijn is gezakt naar het laagste punt sinds de eerste helft van 2018. De koers bevindt zich nu halverwege de ruimte tussen de steunlijn en weerstandslijn en de meest voor de hand liggende stap aanstaande week is een test van de steunlijn.

De technische staat van de grafiek blijft negatief en is nog wat verder verslechterd zodat voor volgende week een test van de steunlijn inderdaad wordt verwacht.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde b

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver