Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 7 december 2020

De vooruitzichten voor afgelopen week zagen er niet al te best uit met het laagste slot sinds 22 juli dit jaar van afgelopen vrijdag. De opening van de handelsdag op maandag werd dan ook met argusogen bekeken, konden de stieren weerstand bieden of volgde er een (totale) overgave? De opening op maandag vond boven het slot van vrijdag plaats en het leek erop dat de stieren het welletjes vonden. De positieve opening ebde echter al snel weer weg en de beren namen de handel over.

Snel werd de zilverprijs weer naar beneden gedrukt waarbij deze zelfs beneden de $22 terecht kwam op $21.96. Toen het leek alsof de overgave van de stieren een feit was vond er een verrassend herstel plaats. De stieren wisten zich op te richten en de zilverprijs terug te tillen boven de $22 tot aan het slot van vrijdag, er werd weliswaar nog negatief gesloten maar dat was maar zeer nipt.   

Het verrassende herstel van maandag bleek een stoot aan zelfvertrouwen te geven aangezien de koers op dinsdag als een duveltje uit een doosje omhoog schoot. Er werd licht hoger geopend waarna de stieren met grote stappen afstand wisten te scheppen. Het nieuw gevonden vertrouwen bracht de zilverprijs met een grote klap terug tot aan het 50 d. MA waar uiteindelijk ook kon worden afgesloten. Het verloren terrein van de vorige week werd zo met een grote stap teniet gedaan. De strijd om het belangrijke 50 d. MA kon nu weer worden hervat.

De candles van de volgende dagen tonen aan dat het 50 d. MA het niveau is dat met verve wordt verdedigd (door de beren) en wordt aangevallen (door de stieren). Op woensdag, donderdag en vrijdag vond de handel rond dit MA plaats waarbij zowel boven als beneden het MA wordt gekeken. Op woensdag en donderdag lukte het de stieren niet om boven het MA te sluiten maar op vrijdag lukte het eindelijk wel om een klein deel van de intraday winst vast te houden. Na een hoogste koers van $24.59 kon worden afgesloten op $24.25 boven het MA dat we op $24.19 terugvinden.

Is hiermee de doorbraak gerealiseerd en de druk van de ketel voor de stieren? Nee, dat nog niet, het is slechts een eerste stapje. Deze nipte doorbraak zal aanstaande maandag en/of dinsdag een (zeer) krachtig vervolg moeten krijgen om daadwerkelijk effect te hebben voor de wat langere termijn. Het begin van aanstaande week zal daarmee met grote belangstelling gevolgd worden.

Net als in de $ grafiek vond er in de € dag-grafiek een wonderbaarlijk herstel plaats nadat er op maandag een forse klap omlaag werd gegeven door de beren. Het laagste niveau van de dag reikte bijna tot aan het 200 d. MA voordat de ommekeer plaatsvond, de maandag-candle werd zelfs zwart van kleur. Het stevige vervolg op dinsdag zorgde er hier echter niet voor dat het 50 d. MA weer werd bereikt. Ook de dagen daarna bleef het 50 d. MA buiten het schootsveld zodat de € grafiek er minder goed voor staat dan zijn tegenhanger in $.

In de langere termijn grafiek van vorige week werd aangegeven dat de stieren het deze afgelopen week zwaar zouden krijgen maar werd wel de hoop geopperd dat ze misschien voor een verrassing konden zorgen. Op maandag bleek direct dat de stieren een zware taak voor zich hadden liggen toen de zilverkoers direct na de opening verder in de min dook. De daling op maandag bereikte bijna de volgende steun voordat de ommekeer werd ingezet. De stijging vanaf het diepste punt bleef nog steeds beneden de steun rond de $23 zodat er een tweede slot ontstond onder deze lijn. De kans dat de lijn definitief doorbroken is stijgt aanzienlijk bij een derde slot beneden de lijn.

Het mooie herstel op maandag en het mogelijk voorkomen van een derde dagslot beneden de lijn spoorden de stieren op dinsdag aan tot een ware krachtsinspanning. Na de opening werd zilver door de $23 lijn geduwd waarbij de koers vervolgens ook weer terugkeerde boven de magenta lijn en het 50 d. MA. Deze stijging was eigenlijk niet verwacht zodat het best verbazingwekkend is om te zien.

Door het mooie verloop van de afgelopen week is de technische staat van de grafiek weer wat opgekrabbeld en ziet deze er een stuk minder negatief uit:

 • De RSI vond steun op de dalende magenta lijn en is opgeveerd tot nipt boven het 50 niveau
 • De Verkoopkracht heeft een topje gemaakt en zwakt nu wat af al blijft deze wel nog steeds boven de Koopkracht liggen
 • De MACD is door de signaallijn gebroken en lijkt nu op weg te willen gaan naar de 0 lijn
 • De Geldinstroom is op een belangrijk punt aangekomen, de kruising van de beide magenta lijnen net beneden het 50 niveau. Een doorbraak daarvan betekent een koopsignaal
 • Het Sentiment/Momentum is opgeklommen tot boven de 50 naar positief trendgebied

Begin aanstaande week zou een mooie gelegenheid zijn om de weerstandslijn aan te vallen en hopelijk te doorbreken.

In de Bollinger Bandengrafiek van vorige week werd gevreesd voor een nieuwe glijbaan beweging. Deze beweging leek daadwerkelijk te worden ingezet toen de koers op maandag fors beneden de onderste band terecht kwam maar gelukkig wisten de stieren de koers terug te dringen tot nipt boven de band.

Deze herstelbeweging werd opgevolgd door een nog krachtigere stap waarbij de midden-band werd bereikt. De midden-band werd vervolgens het strijdtoneel van de resterende dagen. Het lukte de stieren niet om er afstand van te nemen tot op vrijdag toen er eindelijk boven kon worden gesloten.

De stieren zullen hun aandacht nu moeten gaan richten op het bereiken van de bovenste band zodat de beide banden weer opwaarts kunnen draaien.

Ook in de slotstandengrafiek zag er het slecht uit toen de koers nipt beneden de steunzone was gevallen. Een daling richting de steunzone ($20 – $19) dreigde het volgende doel te worden.

De opleving van deze week heeft dat beeld veranderd en brengt de weerstandszone terug in beeld. Deze zone zal niet makkelijk te veroveren zijn maar mochten de stieren er wel inslagen dan betekent dat een zeer krachtig koopsignaal voor de rest van december en mogelijk het begin van 2021

 

De vooruitzichten in de weekgrafiek zagen er de afgelopen weken steeds iets minder goed uit zodat voor deze week een negatief gevoel ontstond die tot de volgende opmerking leidde:

‘De weg lijkt te zijn ingeslagen voor een test van het 34 w. MA, een test die aanstaande week al zal kunnen gaan komen’

De verwachte test van het 34 w. MA kwam inderdaad tot stand (direct op maandag) zoals de lower shadow van de week candle laat zien. Het positieve aan de test is dat het MA de test als steun heeft doorstaan en er zelfs voor heeft gezorgd dat de koers vanaf dat punt stevig kon opveren zodat er een zwarte candle is geproduceerd.

Deze zwarte candle omsluit de gehele voorgaande rode candle en het slot is hoger dan de body van zijn voorganger, een positief teken. Na drie rode weken is dit een stevige en zeer welkome draai in de trend. Er zal nu wel nog een bevestiging van die trend-omkeer moeten komen in de vorm van een opvolgende zwarte candle. De technische staat van de grafiek zou die nieuwe zwarte candle ook verwelkomen:

 • De RSI heeft steun gevonden op de 50 en is weer omhoog gedraaid
 • De MACD is nog steeds dalende maar de dalingshoek lijkt nu wat af te nemen
 • De Geldinstroom heeft het 50 niveau bereikt en zal hier nu steun moeten vinden

De € weekgrafiek doet het al weken slechter dan de $ weekgrafiek, vorige week werd het 34 w. MA al bereikt en getest. Voor de stieren werd dan ook een zware week verwacht om het 34 w. MA te kunnen houden.

De candle in de grafiek laat zien dat deze verwachting zonder meer gerechtvaardigd was. Direct op maandag doorbrak de koers het 34 w. MA waarmee het voor de stieren alle hens aan dek werd. De opbouw van de candle laat zien dat de opening van deze week exact op het 34 w. MA tot stand kwam maar dat dit daarna alsnog werd doorbroken.

De candle laat ook zien dat daarna een fors herstel werd ingezet waarbij de zilverkoers werd opgetild richting de € 20 grens. Deze grens even doorbroken maar er kon niet boven worden afgesloten. Wat ook opvalt is dat de zwart candle kleiner is dan die in de $ grafiek althans dat deze niet uitkomt boven zijn rode voorganger hetgeen in de $ weekgrafiek wel het geval is.

Voor wat betreft het verdere verloop geldt hier hetzelfde als in de $ weekgrafiek. Er zal een opvolgende zwarte candle moeten komen om uit de gevarenzone te kunnen klimmen.

 

In De $-€ grafiek werden de vooruitzichten de laatste weken steeds somberder en werd voor afgelopen week een test van de steunlijn op 0.76 verwacht.

Die verwachting werd niet alleen ingevuld maar zelfs overtroffen doordat de koers de lijn niet alleen testte maar er zelfs met een gap beneden dook. De koers sprong met een gap beneden de lijn en sloot er vervolgens een aanzienlijk stuk beneden af. In twee weken tijd is de koers nu vanaf de 0.78 afgedaald naar de 0.75 een forse versnelling van de daling.

Gezien de staat van de grafiek en de snelheid van de daling lijkt het niet meer dan logisch dat komende week of de week daarna de volgende steunlijn zal worden bereikt. In het gebied dat dan volgt mag de nodige steun worden verwacht zodat de koers daar zou kunnen bodemen.

De indicatoren geven aan dat er nog geen draai in de beweging te verwachten is:

 • De RSI zakt steeds verder weg maar heeft nog geen extreem negatief gebied bereikt
 • De MACD is afgelopen week (in negatief trendgebied) beneden de signaallijn gezakt, een vers verkoopsignaal
 • Het Sentiment/Momentum leek iets te willen opkrabbelen maar is toch weer omlaag gedraaid in extreem negatief gebied richting het bodem niveau van enkele maanden geleden

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver