Columns & Artikelen

Beweeglijkheid binnen Goud

by Nico Pantelis on 13 december 2020

Beweeglijkheid binnen een Goud Bull Market is heel normaal

Tijdens de voorbijgaande weken was er sprake van grote beweeglijkheid binnen de goud- en zilvermarkt. Vanaf de top van deze zomer gerekend zijn de meeste goud- en zilvermijnaandelen stevig in waarde gedaald. Toch is een dergelijke volatiliteit binnen een goud Bull Market vrij normaal te noemen.

Beleggers die al wat langer meelopen zullen bevestigen dat er ook binnen een Bull Market grote neerwaartse bewegingen kunnen plaatsvinden. Wat dat betreft is een goud Bull Market niet anders. Opvallend genoeg lijkt een groot deel van de beleggers wel onder de indruk te zijn van de prijsdaling waarmee de edelmetalen tijdens de voorbijgaande maanden geconfronteerd werden.

Goudbeleggers hebben geen reden om in paniek te raken

Vooralsnog lijkt de prijscorrectie binnen de goud- en zilvermarkt niet meer dan een normale correctie te betreffen. Zeker indien beleggers zich realiseren dat tijdens het eerste halfjaar de goud- en zilvermijnaandelen exponentieel in waarde wisten te stijgen. Wat dat betreft lijkt een adempauze voor de stieren niet meer dan verdiend te zijn.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat ook binnen een goud Bull Market beweeglijkheid vrij normaal is. Zo is op de bovenstaande grafiek de goud Bull Market van de periode 2001-2011 in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat het gele edelmetaal tijdens die periode meermaals geconfronteerd werd met een prijscorrectie van meer dan 15%. In sommige gevallen liep de daling zelfs op tot 30%. Wat dat betreft lijkt er op dit moment nog geen reden voor paniek te zijn.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

Goudmijnaandelen

De juiste goudmijnaandelen kopen op het juiste moment is hetzelfde als de lotto winnen. Je hebt een jackpot te pakken. Alleen heb je meer slaagkansen bij goudmijnaandelen.

Goudmijnaandelen gaan door cyclussen, van depressie tot manie en omgekeerd. Dalingen van +70% worden gevolgd door stijgingen tot 1.300% voor een gemiddeld goudmijnaandeel.

Individuele aandelen kunnen met andere woorden nog een veelvoud hiervan stijgen.

De laatste depressie van de goudmijnaandelen dateert van 2011 – 2015. Die depressie eindigde vorig jaar maar bij de huidige stijging is er nog lang geen sprake van een manie. De stijging die we begin 2016 hebben gezien, is dus nog maar het begin.

Nu de goudprijs de barrière van $1.300 heeft doorbroken, ziet het er weer goed uit voor de sector.

Toen goud van $1.050 naar $1.350 schoot in 2016 – een stijging van bijna 30% — realiseerde de HUI-index (mandje met goudmijnaandelen) een stijging van maar liefst >200%!

U begrijpt vast wel dat een bijkomende stijging van circa 20% voor goud, nog eens voor waanzinnige koersstijgingen in de sectoren kan gaan zorgen.

Advertentie Eindejaarsactie (t/m 22 december!)

Met vriendelijke groeten,

Slim Beleggen

PS: Het regent mooie overnames dit jaar, en nu is het opnieuw de beurt aan een Junior Goudmijnaandeel in de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport, nadat een grote Major in de sector een bod uitbracht in cash en aandelen.

>>> DOWNLOAD ALERT

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisBeweeglijkheid binnen Goud