Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 14 december 2020

Vorige week vrijdag kon eindelijk weer boven het 50 d. MA worden afgesloten zodat de kansen op een blijvende doorbraak stegen. Echter één zwaluw maakt nog geen zomer dus was voorzichtigheid geboden, er moest nog een degelijke opvolging van die doorbraak volgen. Afgelopen maandag werd daarom met belangstelling bekeken, de opening was iets hoger waarna de beren de koers terug duwden beneden het MA en probeerden die ook hier te houden. Dat lukte gelukkig niet, aan het eind van de dag prijkte er een zwarte candle in de grafiek met een mooi hoger slot. De tweede zwaluw was daarmee een feit.

Na deze mooie maandag werd er op dinsdag een verdere stap omhoog verwacht maar dat viel zwaar tegen. Nadat de zilverkoers even boven de $25 ging kijken viel deze terug en werd er zelfs negatief afgesloten.

Dat de voortzetting op dinsdag stokte was een grote teleurstelling en zorgde er voor dat de twijfel bij de stieren toesloeg. Dit gaf de beren op woensdag de kans om weer eens flink uit te kunnen halen. Het volume liep op en de zilverprijs werd met enige kracht teruggedrongen beneden het 50 d. MA waarmee de uitbraak werd teruggedraaid en de stieren weer terug bij af waren.

Dat het 50 d. MA een belangrijke en mogelijk zelfs beslissende rol speelt in de koersontwikkeling bleek op de donderdag en de vrijdag. De aanvallen van zowel de stieren als de beren werden steeds gepareerd rond dit niveau waarbij de beren op dit moment de heersende partij zijn. Na de terugslag van woensdag hebben zij de zilverprijs beneden het MA weten te houden zodat alle krachten van de stieren naar volgende week verschoven moeten worden.

Aanstaande week zullen de stieren de strijd om het MA hervatten en hopelijk dan wel voor een doorbraak kunnen zorgen.

Vorige week konden we al constateren dat het beeld in de € dag-grafiek er wat minder goed uitzag dan in de $ grafiek. Het 50 d. MA bleef vorige week buiten schot zodat gehoopt werd op een beter beeld voor de afgelopen week.

De week begon zeker niet verkeerd aangezien het MA op maandag even werd doorbroken en er pal tegenaan werd afgesloten. Op dinsdag leek dan eindelijk de gehoopte doorbraak te gebeuren, de koers werd boven het MA geduwd maar direct daarna werd de terugtocht aanvaard en de koers in de dagen daarna verder omlaag geduwd. Met de candle op vrijdag is de afstand tot het MA uiteindelijk praktisch hetzelfde gebleven zodat er weinig is veranderd. De ogen kunnen dus weer op aanstaande week gericht worden met nieuwe hoop op een doorbraak.

In de langere termijn grafiek zagen we vorige week dat de zilverprijs zich had weten op te werken tot boven de stijgende magenta lijn en de weerstandslijn weer binnen schootsafstand was gekomen. De verwachting was dan ook dat de weerstandslijn kon worden aangevallen. Die verwachting werd direct op maandag ingelost toen de zilverkoers steeg tot aan de weerstandslijn op $25. Ook op dinsdag werd de weerstandslijn aangevallen waarbij een hoogste koersstand werd genoteerd van $25.01. Helaas kon het niveau echter niet worden vastgehouden en viel de zilverprijs vanaf hier terug tot op de stijgende magenta lijn.

De conclusie nu is dat de weerstandslijn werd getest en te sterk werd bevonden zodat de stieren de terugtocht moesten aanvaarden. De magenta lijn heeft nu (voorlopig?) als steunlijn gefungeerd en dat schept misschien wat vertrouwen en kansen voor aanstaande week. De magenta lijn is stijgend zodat deze potentiële steunlijn steeds dichter bij de weerstandslijn zal komen te liggen. Dit betekent dat deze lijn de zilverprijs uiteindelijk door de weerstandslijn heen zou kunnen duwen, mits deze lijn uiteraard als steun zijn werk blijft doen.

De technische gesteldheid van de grafiek is wel iets verslechterd sinds vorige week maar niet dramatisch zodat de stieren er nog steeds hun voordeel mee kunnen doen:

 • De RSI is iets teruggevallen tot nipt beneden de 50 maar een positieve maandag zou volstaan voor een nieuwe doorbraak omhoog
 • De Verkoopkracht blijft boven de koopkracht liggen zodat vanuit hier nog geen positieve impulsen te verwachten zijn
 • De MACD is wat verder geklommen en tikt nu vrijwel de 0 lijn aan, een paar positieve dagen zorgen voor een doorbraak naar positief trendgebied.
 • De Geldinstroom is boven de magenta lijnen geklommen maar heeft moeite met de 50
 • Het Sentiment/Momentum blijft zeer positief

Aanstaande week zal belangrijk worden voor het restant van 2020, lukt het de stieren om door de $25 te breken of niet?

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week aangegeven dat de stieren hun aandacht moesten gaan richten op het bereiken van de bovenste band nadat vorige week de midden-band was heroverd.

De grafiek laat zien dat er weliswaar een poging werd ondernomen maar dat deze een stuk voor het bereiken van de band werd afgebroken waarna een nieuwe daling volgde naar de midden-band. In de 2 laatste dagen van de week concentreerde zich de strijd rond deze midden-band. Net als het

50 d. MA in de dag-grafiek is de midden-band de belangrijkste band in deze grafiek. Aanstaande week krijgen de stieren een nieuwe mogelijkheid om de band achter zich te laten.

 

Ook in de slotstandengrafiek is een poging ondernomen om het niveau dat vorige week werd aangehaald, de weerstandslijn, te breken. Zoals in de grafiek te zien is lukte dat meteen aan het begin van de week maar kon die winst niet worden vastgehouden.

Dat de zone niet makkelijk te veroveren zal zijn werd al verwacht zodat deze eerste mislukte poging geen drama is. Het stapje terug naar de $24 zou daarmee een aanloop kunnen vormen voor een nieuwe poging die direct aan het begin van komende week gestalte zal moeten krijgen.

 

In de weekgrafiek werd de mooie zwarte candle van vorige week gezien als een potentiële draai in de trend maar dan zou deze wel nog moeten worden opgevolgd door een nieuwe zwarte candle.

Zoals de grafiek laat zien is er van een zwarte candle helaas geen sprake. Er staat een rode candle in de grafiek met een relatief lange upper shadow. Deze upper shadow reikt bijna tot aan het 17 w. MA dat blijkbaar als waarschuwingssignaal voor de beren dienst heeft gedaan. Vanaf het MA is de koers aan een terugtocht begonnen die ervoor heeft gezorgd dat er een lager slot tot stand kwam dan vorige week. De rode candle is een teleurstellend vervolg en het afketsen van het 17 w. MA is ook niet rustgevend.

De technische gesteldheid van de grafiek heeft er weliswaar niet al te veel onder te lijden gehad maar het wordt tijd voor wat krachtigere signalen

 • De RSI is slechts minimaal teruggevallen sinds vorige week en staat nog steeds boven de 50
 • De MACD blijft verder dalen waarbij de dalingshoek nog steeds lijkt af te nemen
 • De Geldinstroom heeft steun gevonden op het 50 niveau en is vanaf daar opgeveerd tot iets boven de 60

Aanstaande week krijgen de stieren een nieuwe kans om een zwarte candle te produceren.

 

Ook in de € weekgrafiek is een rode candle te zien waar op een zwarte werd gehoopt. De plaatsing van de candle wijkt af van die in de $ grafiek, althans voor wat betreft het bereikte niveau.

Hert hoogste punt van deze candle (de upper shadow) is nog steeds een heel stuk verwijderd van het 17 w. MA al is de daling in deze grafiek wel iets kleiner dan in de $ grafiek, er is dus wat van de achterstand afgesnoept. In de $ grafiek daalde de koers met 0.66% en hier is het 0.57 %, geen groot verschil maar toch een klein voordeeltje.

Voor de rest is er ook in deze grafiek vrij weinig veranderd aan de technische staat en de verwachte vooruitzichten, de stieren zullen aanstaande week moeten zorgen voor een zwarte cande.

 

In de tegendraadse $-€ grafiek is ook deze week niet veel gebeurd. Er werd verwacht dat afgelopen week of de komende week een verdere daling zou volgen richting de volgende steunlijn. Die daling kwam er de afgelopen week duidelijk niet er werd zelfs een zwarte candle geproduceerd waardoor de verwachting op losse schroeven lijkt te komen staan.

De zwarte candle is echter maar zeer klein en lijkt daarom meer op een kleine adempauze in de neerwaartse trend dan op het begin van een bodempoging. De verwachting blijft dan ook dat een verdere daling meer voor de hand ligt dan een herstel.

Gezien de technische gesteldheid van de grafiek zijn de kansen op een herstel slechts zeer minimaal aanwezig:

 • De RSI is wel iets geklommen maar staat nog steeds zeer ruim in negatief trendgebied
 • De MACD is wat verder weggezakt ten opzichte van vorige week en blijft beneden de signaal lijn in negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is naar een nog extremer negatief niveau gezakt en nadert daarmee zelfs het 0 niveau.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Roy MartensTechnische analyse Zilver