Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 21 december 2020

Aan het eind van vorige week concentreerde zich de strijd in de dag-grafiek rond het 50 d. MA, een waarde die door beide partijen, beren en stieren, als cruciaal wordt ervaren. Voor afgelopen maandag stond er daarom een hervatting van de strijd op het programma. Na de twee kleine candles van vorige week, waarbij de zilverprijs beneden het MA werd gehouden, bleek ook op maandag dat de beren nog steeds voldoende tegengas konden geven om het MA te verdedigen.

Er werd wel even boven het niveau gekeken maar het slot werd er toch beneden tot stand gebracht.  Het was daarom des te verrassender dat de stieren op dinsdag een doorbraak van het MA wisten te forceren zonder een enorme stijging van het volume teweeg te brengen.

Er werd dinsdag iets lager geopend maar vanaf de opening ging het gas erop en klom de zilverprijs tot ruim boven het MA om daar uiteindelijk ook af te sluiten, iets lager dan de hoogste dagkoers.

Eindelijk werd een doorbraak gerealiseerd en nu was het afwachten en kijken hoe het vervolg zou uitpakken. Dat vervolg op woensdag begon met een goede opening waarna de koers omhoog spoot tot ruim boven de $25 waarbij het volume fors aantrok. De stijging bleek echter iets te voortvarend te zijn verlopen aangezien deze niet kon worden vastgehouden. De koers zakte in stapjes terug maar er kon gelukkig wel nog boven de $25 worden afgesloten, tevens werd zo het 2-de slot boven het 50 d. MA geproduceerd.

De relatief forse terugval op woensdag kon mogelijk een rem op de stijging gooien zodat de stieren gewaarschuwd waren voor de donderdag. Deze waarschuwing werd duidelijk ter harte genomen want de opening op donderdag kwam een stuk hoger tot stand dan het slot van woensdag. Na de opening vloog het volume weer omhoog en daarmee ook de koers. De $26 werd niet alleen bereikt en gebroken maar er werd ook boven afgesloten. Het eerste slot boven de $26 sinds midden/eind september. In 3 stappen werd de zilverprijs van rond de $24 opgetild naar de $26 zodat het niet mag verbazen dat er een kleine adempauze zou kunnen volgen. Die adempauze of pas op de plaats werd op vrijdag gemaakt. Het volume viel terug en de zilverprijs hobbelde wat rond de $26 waarbij de stieren er uiteindelijk toch in slaagden om de $26 te houden.

Volgende week gaat de strijd verder en zullen de stieren na deze adempauze opnieuw de weg omhoog moeten vinden.

Net als in de $ grafiek wisten de stieren ook in de € dag-grafiek eindelijk boven het 50 d. MA te geraken en te sluiten. De € 21.50 zal de nieuwe horde worden waarna de volgende wacht op €22.

In de vorige update van de langere termijn grafiek werd afgesloten met de opmerking:

“Aanstaande week zal belangrijk worden voor het restant van 2020, lukt het de stieren om door de $25 te breken of niet?”

Eén blik op de grafiek laat zien dat het de stieren inderdaad is gelukt om de $25 weerstand te doorbreken. Na deze doorbraak is de zilverprijs verder gestegen tot aan de bovenste weerstandslijn waarbij onderweg ook de dalende magenta lijn is doorbroken. Op dit moment zorgt de bovenste weerstandslijn voor wat oponthoud waarbij nu die dalende magentalijn als steunlijn zou kunnen fungeren. Weten de stieren aanstaande week (maandag/dinsdag?) door de $26 grens te breken dan zou het volgende koersdoel rond de $28 kunnen liggen.

Met de doorbraak van de $25 is er in elk geval een belangrijke (eerste) stap gezet naar een hervatting van de uptrend die leidde tot de top op $30 van begin augustus. De technische staat van de grafiek is aanzienlijk verbeterd en kan een mooie ondersteuning bieden aan de stieren.

 • De RSI is na de doorbraak van de 50 verder opgeklommen in positief trendgebied
 • De Koopkracht is afgelopen week voor het eerst sinds medio september teruggekeerd boven de verkoopkracht, een koopsignaal
 • De MACD is eveneens sinds september teruggekeerd boven de 0 lijn en vertoont weer een stijgende lijn in positief trendgebied
 • De Geldinstroom die veel moeite had met het 50 niveau is er eindelijk doorheen gebroken en heeft in een rechte streep extreem positief gebied bereikt, het ziet er sterk uit
 • Het Sentiment/Momentum dat al positief was heeft na een kleine terugslag opnieuw de weg naar boven gevonden en bevindt zich nu weer in extreem positief trendgebied

De aanstaande week zullen de stieren hun aandacht gaan richten op het $26 niveau. De beren zullen uiteraard proberen een doorbraak te verijdelen. Gezien de staat van de grafiek lijkt een doorbraak voor de hand te liggen.

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week aangehaald dat de stieren de afgelopen week een nieuwe kans zouden krijgen om de midden-band achter zich te laten en die kans hebben ze met beide handen gegrepen. Na de doorbraak van en het slot boven de midden-band is de zilverprijs opgestoomd tot aan de bovenste band waardoor deze door de koersontwikkeling omhoog is geduwd. De candle van donderdag is zelfs een flink stuk boven de band gesloten zodat de rode candle van vrijdag een logisch gevolg was. De band moest de kans krijgen om te kunnen bijsluiten.

Nu de bovenste band weer is aangesloten zou een verdere stijging in gang kunnen worden gezet.

 

In de slotstandengrafiek werd het stapje terug vanaf de $24 weerstandslijn gezien als een potentieel aanloopje voor een tweede poging en die veronderstelling bleek gelukkig juist te zijn.

De zilverkoers is ook hier door de dalende magenta lijn gebroken en heeft de volgende weerstand rond de $26 bereikt. Gezien de doorbraak van de dalende magentalijn wordt eigenlijk verwacht dat de weerstandzone snel veroverd wordt zodat de ogen gericht kunnen worden op de lijn rond het $27.50 niveau.

 

De weekgrafiek laat zien wat werd gehoopt, een nieuwe zwarte candle, de stieren hebben hun kans gegrepen.

Er werd vorige week al aangegeven dat het tijd zou worden voor wat krachtigere signalen en dat is precies wat de stieren nu tot stand hebben gebracht. De zwarte candle met een mooie lange body heeft het 17 w. MA doorbroken en is op het hoogste niveau van de afgelopen maanden gesloten.

Het bereikte niveau ($26) zal enige weerstand trachten te bieden aangezien hier de bodems te vinden zijn van de maand augustus.

De interne gesteldheid van de grafiek geeft aan dat het mogelijkheid van een doorbraak van de $26 vrij groot is:

 • De RSI lijkt de weg omhoog weer in geslagen te hebben
 • De MACD is aan een draaiende beweging begonnen zodat een bodem in de maak lijkt ruim boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom laat het wel iets afweten en heeft een topje gemaakt. Deze staat nu wat lager dan vorige week al is het wel nog steeds ruim boven het 50 niveau

Al met al wordt aanstaande week een verdere stijging verwacht.

 

In de € weekgrafiek zagen we vorige week dat deze het iets beter deed dan zijn tegenhanger in $, de daling viel hier wat kleiner uit.

Deze week is het de $ grafiek die verhoudingsgewijs weer beter presteert en niet zo’n beetje ook. De stijging in de $ grafiek was maar liefst 8,06% terwijl die in de € grafiek ‘slechts’ 6,73% is. De zwarte candle die in de grafiek wordt geprojecteerd is kleiner van stuk en sluit ook wel boven het 17 w. MA maar dat is maar zeer nipt. De volgende weerstand (€22) is nog wat verwijderd zodat er meer nodig is om deze te doorbreken.

Er is overigens ook hier ondersteuning ter verwachten vanuit de technische staat van de grafiek;

 • De RSI heeft wat meer afstand weten te nemen tot de 50
 • De MACD is ook hier aan een draaiende beweging begonnen boven de 0 lijn waardoor een beweging richting de signaallijn op het programma komt
 • Het Sentiment/ Momentum heeft een bodem gevormd op extreem negatief gebied en heeft een draai omhoog gemaakt

 

De $-€ grafiek vertoonde vorige week een dermate zwak herstel dat het vormen van een bodem niet aan de orde was, de zwarte candle werd dan ook eerder gezien als een pauze in de daling.

Die aanname werd deze week bevestigd. Het oponthoud was inderdaad maar van zeer tijdelijke aard en daarmee een adempauze. Met een gap werd de nieuwe candle tot stand gebracht waarbij deze niet alleen de volgende steunlijn opzocht maar daar ook op afsloot.

De steunzone die nu is bereikt is een vrij stevige en hier zou de koers dus eigenlijk moeten kunnen bodemen. Vanaf het huidige niveau van 0.73 tot de 0.72 is het gebied waar een duidelijke bodem in de koers zou moeten volgen. Dit kan enige tijd in beslag gaan nemen aangezien de technische staat van de grafiek aangeeft dat er nog wat negatieve ruimte over is.

 • De RSI bevindt zich nog niet in extreem negatief gebied maar houdt nog steeds stand boven de 30
 • De MACD is nog dalende en heeft het dal van eerder dit jaar nog niet bereikt
 • Het Sentiment/Momentum heeft wel al bodem niveau bereikt en is zelf iets gestegen ten opzichte van vorige week al is het wel slechts minimaal.

Voor volgende week wordt een min of meer stabilisatie rond het huidige niveau verwacht tot een licht verdere daling.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver