Columns & Artikelen

Overzicht 2020 – Edelmetalen – Indices – ETF’s

by Wilge on 02/01/2021

Een gezond en voorspoedig  2021 toegewenst!

2020 is voorbij. En wat voor een jaar. Goed voor de edelmetalen en de crypto’s maar verder…. brrrr.

Mijn maandelijkse overzicht is nu het jaaroverzicht van 2020. Met uitzonderlijke resultaten. Zeer uitzonderlijk zelfs. Het hele lijstje dat we op edelmetaal-info volgen staat in het groen. Alleen de Dow Jones moest het voor eurobezitters verpesten.

De edelmetalen

Als we het hebben in de volksmond over edelmetalen, dan weten de meeste mensen wel goud en zilver te noemen en als het meezit komen daar platina en soms ook palladium nog bij. Maar van Rhodium, Iridium en Ruthenium hebben nog weinigen gehoord en behoren tot de Platinum Group Metals (PGM). De laatste 2 volg ik eigenlijk ook niet, maar gezien de prijzen is dat onterecht. Wel is het heel lastig om in Iridium en Ruthenium te beleggen. Rhodium wordt nog wel fysiek aangeboden en er is zelfs een ETF-achtige  Leveranciers van fysiek rhodium hanteren diverse prijzen. De genoemde 17050 in het staatje is zeg maar een gemiddelde van de prijzen die momentele genoemd worden.

Deze grafiek is van de db Physical Rhodium ETC. Deze steeg dit jaar van $490 naar 1385

Iridium verdubbelde dit jaar bijna in prijs: van $1500 naar $2600 en Ruthenium steeg nauwelijks: van $250 naar $270.

 

 

Platina en Palladium

Deze edelmetalen hebben een wilde rit achter de rug. Ze begonnen met een forse dip in maart en werkten toen langzaam naar een herstel toe, dat uitmondde voor platina (platinum) in een prijs die in dollars 10% hoger ligt, maar in euro’s slechts 1% :

Palladium liet zich van een nog wildere kant zien met een top van $2800 en een dieptepunt van $1550, maar het herstel en het eindresultaat in 2020 was aanzienlijk beter dan dat van platina met een dollar stijging van 20%. Het edelmetaal is nogal gewild in oa de auto industrie.

Goud en Zilver

Eindelijk! Eindelijk schittert zilver met een stijging van bijna 50%. Deze stijging wordt ‘ons al jaren beloofd’. En de nieuwe volgende ‘high’s’ worden dan ook al genoemd: 30, 50 100 150 in dollars, het kan allemaal, maar wanneer? Aanvankelijk zag het er na de eerste 3 maanden voor zilver helemaal niet zo rooskleurig uit: het zakte naar $12! Echter voorlopig heeft zilver nu wel het momentum en is in de high-tech industrie ook hard nodig.

De goudprijs zakte in maart ook weg, maar begon toen aan een opmerkelijke opmars, namelijk naar z’n All Time High die hij rond 1 augustus bereikte: 2072 in dollars en 1749 in euro’s. Uiteraard waren de voorspellingen toen ook niet van de lucht. Goud zou direct doorgaan naar een verdubbeling en nog  (veel) hoger. Maar – en je ziet het op de grafiek – goud zakt langzaam weer weg. Nog wel is de prijs hoger dan het begin van 2020, een mooie 25% stijging in dollars. En mogelijk is de stijging vanaf begin december een mooie nieuwe ‘bullmarkt’ in wording, want de grote trendlijn lijkt nog steeds bullish.

De mijnbouwers

Absoluut gezien, deden de mijnbouwers het goed. Wie is er niet blij met een resultaat van tussen de 20 en 30% (in dollar), maar de  – wederom beloofde – hefboom bleef uit. Ik weet niet of dit mijn gevoel is, maar die blijft al jaren uit. Niet dat er geen mijnbouwers zijn die lekker scoren, kijk de edelmetaalcompetitie resultaten er maar op na. Boven de 100% was geen uitzondering! Maar toch. Met een goudprijs boven de All Time High verwacht ik ook een HUI boven zijn All Time High van bijna 600 dollar, hij staat nu net op de helft! Zie de grafiek van de HUI over de jaren heen:

Crypto’s

Wie begin dit jaar BTC had gekocht of ETH of menig andere cryptomunt, was spekkoper aan het eind van 2020. Wat een jaar en vooral wat een laatste maand. Desastreus voor Ripple, euforie voor Bitcoin.

In 2018 bereikte Bitcoin zijn hoogste koers ooit, net geen $20.000 nu eindigt 2020 voor Bitcoin op bijna $30.000. Duidelijk te zien in de grafiek:

De REMX

Deze ETF – VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF  – die de kritische, strategische metalen volgt heeft een mooi jaar achter de rug, een ruime 60% stijging:

 

Dat mag ook wel want sinds de introductie van deze veelbelovende ETF is ‘daling’ eigenlijk het enige gepaste woord en degene die deze ETF kochten eind 2010 (zoals ondergetekende) moeten nog waarschijnlijk lang wachten voor ze hun inleg terug hebben (of hebben eerder afscheid genomen van deze ETF). De grafiek van de REMX over de jaren heen spreekt boekdelen:

Main-indices

Dan de ‘gewone’ mainindices. ‘Tech’ doet het goed, en die bedrijven zorgden voor een mooi resultaat voor de NASDAQ, of de S&P500 zonder de tech-bedrijven het ook zo goed zou doen en of de index dan in het groen zou eindigen, ik heb daar mijn twijfels over, maar heb daar verder geen onderzoek naar gedaan. Maar de DOW en AEX wisten niet echt te imponeren, zoals de andere indices dat deden. Op zich vind ik het verbazingwekkend dat de mainindices überhaupt nog in het groen eindigen. Aan de andere kant, geld op de bank levert niks op, dus misschien toch niet zo verbazingwekkend, al dat in de markt gepompte geld moet toch ergens heen… maar eindigen op je All Time High met een dergelijke crisis , doet toch vreemd aan. (Alleen de AEX heeft geen ATH  gescoord) Hieronder de grafiek van de S&P500 over 2020:

Water ETF’s

Ik volg al jaren 2 water gerelateerde ETF’s. Ik verwacht daar veel van, er is ‘water te kort’ en ‘water te veel’. Dat moet gemanaged worden. Er zit wel een versnelling in het laatste jaar ten opzichte van eerdere jaren, dit is de grafiek van de PHP (Invesco Water Resources ETF)

{Update 3 januari} Tot slot de Euro/Dollar

Je ziet in het resultaten-staatje dat de dollarprijzen zo’n 9% hoger liggen dan de europrijzen. Dus het maakt echt wel wat uit of je in de VS woont of in Euroland.

NB. omdat de slotkoers van 31 december nogal afwijkt van de slotkoers van 1 januari, rezen er vragen of ik wel de juiste slotkoers heb gekozen. Ik gebruik in principe altijd de koersen via Yahoo Finance. Dit zijn de historische slotkoersen van de EUR/USD:

https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD%3DX/history?p=EURUSD%3DX

De slotkoersen van enkele Nederlandstalige sites wijkt nogal af, zie bijvoorbeeld die van het FD:

https://beurs.fd.nl/noteringen/190143785/eur-usd/historie

Mocht hier nog iemand wat op willen zeggen: mail me!

 

Uiteraard geldt dat je pas winst hebt als je gecashed hebt, in welke valuta? Dat is dan wel weer een vraag…. Bitcoin misschien, goud of toch gewoon euro’s. Ik kan bij de supermarkt nog niet bitcoins of goud betalen…. dus…

 

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

WilgeOverzicht 2020 – Edelmetalen – Indices – ETF’s