Columns & Artikelen

Bitcoin is helemaal niets waard

by Diederik Schmull on 4 januari 2021

BITCOIN is helemaal geen ‘coin’, oftewel een betaalmiddel, dat je in je hand kunt vasthouden. Het is helemaal niet goudgekleurd en wordt ook helemaal niet, met bloed, zweet en tranen, uit de grond of uit het slib van een rivier gehaald, zoals Goud. Bitcoin is niet tastbaar, heeft geen intrinsieke waarde en is niet onvernietigbaar zoals Goud. Het is gewoon een stuk software, een reeks van zo’n 34 getallen, die opgeslagen zijn op een computer, die kan worden gehackt.

Het is allesbehalve veilig, ook al is het gedecentraliseerd. Miljarden zijn reeds verloren gegaan bij de verschillende cryptobeurzen. Bewaren op een USB-stick? Niet aan te raden, want, na verloop van tijd, mankeert daar altijd wat aan. Het is een gedeeld grootboek (‘distributed ledger’), dat, tegelijk met je adres en je transacties, doorgaans openbaar is. Daarom kon het Amerikaanse Ministerie van Justitie onlangs nog beslag leggen op Bitcoins ter waarde van $ 1 miljard, die enige tijd geleden waren gestolen:

https://www.justice.gov/usao-ndca/pr/united-states-files-civil-action-forfeit-cryptocurrency-valued-over-one-billion-us

(BLOOMBERG): ZIJN CRYPTOS DE GROOTSTE MANIE EN ZWENDEL ALLER TIJDEN? 


(CHART INSIGHTS)(27 Dec. 2020): DE ACHTBAAN VAN BITCOIN IN DE AFGELOPEN 2 JAAR. IS HET NIET OPWINDEND? NET EEN COMPUTERSPEL!

Bitcoin bestaat nu 12 jaar, de herkomst is onduidelijk (CIA?) en het wist in die afgelopen jaren, ondanks enorme fluctuaties van soms wel 80% of meer, te stijgen van $ 0.003 naar $ 33.739. Een gemiddelde stijging van 250% per jaar. Nee, niet gefeliciteerd. Want dit is te mooi om waar te zijn en de geurtest (‘smell test’) ervan is verdacht. Dit is niet de toekomst van universeel geld! Het heeft veel weg van de bubbel in waardeloze mijnaandelen en kettingbrieven tijdens de jaren ’70 en de verlieslijdende technologie-aandelen van het jaar 2000. Die bleken grotendeels een kat in de zak, een miskoop, hadden gigantische verliezen tot gevolg en lieten legers van beleggers berooid achter.


(COINBASE)(2020 -2021): DE RAKET IS SUCCESVOL GELANCEERD. WAT NU?

Maar is de markt van cryptos nu niet te groot om te falen? Met een marktwaarde van zo’n $ 1000 miljard zijn cryptos toch niet meer weg te denken als financiële activa? Vergeet het maar. Die activa zijn niets anders dan een lege huls. Gebakken lucht, echt waar! Als dit misgaat en leidt tot de onvermijdelijke ondergang van deze sekte, dan zal dat de wereld financieel niet onberoerd laten. Centrale Banken zullen echter geen hand uitsteken. Die hebben al eerder hun vingers gebrand aan de redding van het speculatieve bankwezen in 2009.

Maar zijn Centrale Banken niet druk bezig met hun eigen digitale valuta’s (Central Bank Digital Currencies – CBDC’s)? Inderdaad, maar de toekomst daarvan blijft uiterst onzeker. Plotseling is dan het laatste beetje privacy verdwenen (‘Big Brother is watching you’). Bovendien staat het bankwezen vervolgens op losse schroeven, want dat is overbodig. Ziet u de kredietpiramide al wankelen?

Het moderne geld is niets anders dan kredietgeld, dat door het bankwezen tevoorschijn wordt getoverd via leningen. 95% van de geldschepping is te danken aan het bankwezen, niet aan de Centrale Banken. Dit systeem wordt overeind gehouden door het geldmonopolie van de club van Centrale Bankiers. Vertrouwen in die Centrale Bankiers en in de overheid, die daarachter staan, is onontbeerlijk. Mocht dat geldmonopolie ooit worden bedreigd, dan zal de overheid moeten ingrijpen.

Daarom is de val van de Amerikaanse Dollar, de enige echte wereldvaluta, helemaal niet aan de orde. Integendeel! Bij elke crisis is er weer een vlucht in de Dollar, de enige echte ‘veilige haven’. Want 80% van de wereldschuld luidt in Dollars en 88% van alle transacties vinden in Dollars plaats. De vraag naar Dollars blijft daardoor gegarandeerd stijgen zover het oog reikt. Amerika heeft de allergrootste en meest liquide kapitaalmarkt ter wereld, zonder kapitaalcontroles zoals bijvoorbeeld in China, terwijl het een en ander onder toezicht staat van een onafhankelijke rechtsstaat. Bitcoin kan hier helemaal niet aan tippen. Wie vertrouwt nou die schimmige wereld van cryptos om geld op te potten (‘store of value’)?

Bitcoin heeft een limiet van 21 miljoen stuks, waarvan er 18.5 miljoen zijn ‘gemined’. Maar er hebben enkele splitsingen (‘hard forks’) plaatsgevonden, zoals Bitcoin Cash en Bitcoin SV, met elk nog eens 19 miljoen stuks. Verder zijn er ook nog eens 28 cryptos, van de overige 8,000 ‘altcoins’, met een marktwaarde van meer dan $ 1 miljard. Dus keuze genoeg! Sommige cryptos hebben het veel beter gedaan dan Bitcoin. Schaars? Ja hoor, dat had je gedroomd!

Slechts 2% van alle Bitcoinhouders (‘walvissen’) bezit maar liefst 95% van de marktwaarde van Bitcoin (Flipside Crypto). 70% van de Bitcoinhouders heeft minder dan 0.01 Bitcoins in bezit (BitInfoCharts). Een schoolvoorbeeld van manipulatie! Men koopt en verkoopt gewoon aan elkaar en doet alsof er een echte, gereguleerde markt bestaat van vraag en aanbod. Het oudste spel in de geschiedenis! Het is niets anders dan ‘Pomp & Dump’ (‘Pump & Dump’). Enkele promoters, meelopers, clowns, kwakzalvers, criminelen en zeer dubieuze figuren voorspellen $ 100,000, $ 500,000 en $ 1 miljoen voor Bitcoin. Waarom niet $ 1 miljard? Ja, waarom niet?

De huidige waardestijging is te danken aan het feit, dat het nu stijgt (‘fear of missing out’ – FOMO) in het kader van de bubbel in alles (‘everything bubble’) met speciale dank aan het uiterst soepele monetair beleid van de club van Centrale Bankiers. Natuurlijk zijn er ook enkele institutionele beleggers, die een graantje willen meepikken. Maar er is weinig ruimte. Een achterstand van 100,000 Bitcointransacties is niet ongewoon. Bitcoin verwerkt 4.6 transacties per seconde tegenover 1,700 transacties per seconde bij VISA.

Maar elke opgeblazen parabolische bubbel barst, om welke reden dan ook. Dan zal blijken, dat Bitcoin en alle andere cryptos een waarde hebben van uitgerekend NUL. De muziek stopt, zodra er geen tegenpartij in velden of wegen te bekennen is. Die tegenpartij moet bereid zijn om je Bitcoin te kopen, anders komt er geen transactie tot stand. En dan al die beleggingsfondsen in Cryptos! Die lijken op Hotel California: men zou wel eens tevergeefs kunnen proberen om eruit te stappen.

https://coinlib.io/coin/BTC/Bitcoin

Alles is gebaseerd op vertrouwen. Als dat ooit wegvalt, dan is het afgelopen, over en uit. Er staat geen overheid achter, zoals bij modern ‘fiat’-geld. Het wordt niet gedekt door een compensatieregeling van de financiële autoriteiten. Een rechtsstaat staat hiervoor niet garant. Bij de Tulpenmanie van heel vroeger (1636 – 1637), had men, na de abrupte instorting, tenminste meestal nog een tulp over, tenzij men de wilde pret toen had gefinancierd.

MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor hier nadere gegevens onderaan het Blog in de voettekst.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2022 of later. Een epidemie duurt meestal 2 of 3 jaar, ondanks eventuele en al of niet gedwongen massa-vaccinatie en rekening houdend met gevaarlijke virusmutaties.

Aan een ieder een Voorspoedig 2021 toegewenst, in goede gezondheid!

DIEDERIK SCHMULL 3 Januari, 2021 Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

Disclaimer
Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Diederik SchmullBitcoin is helemaal niets waard