Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 4 januari 2021

Zoals vorige week aangegeven hadden de stieren een lang (Kerst)weekend voor de boeg om een strijdplan te bedenken zodat de $26 grens opnieuw gebroken zou kunnen worden. De stieren maakten gebruik van het lange weekend en kwamen maandag goed beslagen ten ijs. De opening werd boven de $26 grens gecreëerd en na een korte terug-test werd de stijging in gang gezet waarbij op een haar na de $27 werd bereikt. Deze flinke stap hoger kon niet helemaal worden vastgehouden maar ze slaagden er wel in om ruim boven de $26 af te sluiten op het hoogste niveau sinds medio september.

Nu deze stap was gezet moest het gewonnen terrein wel nog worden verdedigd en beter dan bij de vorige doorbraak van verleden week. De handelsdagen die daarna volgden werden een periode van stuivertje wisselen. Op dinsdag was het de beurt aan de beren om te proberen de koers terug te dringen beneden de $26. Het niveau werd wel benaderd maar de stieren wisten de daling boven de $26 te stoppen en daar ook te eindigen.

De woensdag werd een prooi voor de stieren. Het verlies van de dinsdag werd goed gemaakt en er werd weer geprobeerd om de $27 te bereiken. Ook nu lukte dat niet, het topniveau van maandag kon niet worden bereikt al kon er wel hoger worden afgesloten op $26.57. Inmiddels dag 3 op rij boven de $26 grens.

Op de laatste dag van het jaar is de handel meestal vrij dun om dat veel beleggers de boeken al gesloten hebben. Daardoor is met een geringe inspanning een forse koersuitslag mogelijk, het werd dus oppassen voor de stieren. De stieren probeerden de beren voor te zijn door een stuk hoger te openen op $26.84 om daarna te proberen door te stoten naar de $27. Dit laatste mislukte opnieuw waarna de beren de overhand kregen en de koers toch omlaag wisten te drukken. Na een laagste stand van $26.34 werd uiteindelijk afgesloten op $26.41, voor de vierde dag boven de $26 grens.

Het heeft er alle schijn van dat de $26 grens gebroken is en dat de stieren omhoog kunnen kijken. Of dit daadwerkelijk zo zal zijn zullen we snel weten. Indien de stieren goed gemutst uit het weekend komen dan zou de $27 al op maandag kunnen sneuvelen.

Het koers verloop in de € dag-grafiek is niet anders dan in de $ grafiek, met de kanttekening dat de belangrijke grens in deze grafiek, die gevormd wordt door de €22, wel nog steeds intact is.

De stieren zullen hier aanstaande maandag eerst moeten proberen om deze weerstand alsnog te slechten.

In de langere termijngrafiek werd aangegeven dat het verloop van afgelopen week zal bepalen hoe we het nieuwe jaar zullen gaan starten. Zodat de volgende opmerking werd meegegeven:

“Maandag zullen de stieren direct het voortouw moeten nemen om de beren te ontmoedigen en een nieuwe aanval richting de$28 op poten te zetten.”

Gelukkig wisten de stieren het belang van de laatste handelsdagen van het jaar goed in te schatten en begonnen ze inderdaad voortvarend aan de laatste week. De opening vond plaats boven de $26 weerstand en de gehele week werd de zilverprijs hierboven gehouden. Hier lijken zowel de magenta lijn als de weerstandslijn definitief te zijn overwonnen. Lijken, want het ziet er nog steeds zeer fragiel uit. Aanstaande maandag zou de volgende stap gezet moeten worden, een stap die leidt tot aan (liefst tot boven) de $27 zodat gedurende de week de aanval op de $28 kan worden ingezet.

De technische gesteldheid van de grafiek is nog steeds positief:

 • De RSI is iets verder gestegen zodat deze wat meer afstand heeft genomen van het 50 niveau
 • Ook de Koopkracht heeft een wat hoger niveau bereikt al is de trend zijwaarts gericht
 • De MACD is door gestegen en staan nu wat ruimer boven de 0 lijn in positief trendgebied
 • De Geldinstroom viel vorige week iets terug maar lijkt nu, na een bodem te hebben gemaakt boven de 50, weer te gaan stijgen
 • Het Sentiment/Momentum heeft inderdaad steun gevonden rond het 50 niveau en is vanaf daar weer opgeveerd in positief trendgebied

Op basis van het doorbreken van de weerstand lijn en de goede interne gesteldheid zoude we aanstaande week een verdere stijging moeten gaan zien.

 

In de Bollinger Bandengrafiek was er sprake van een pauze omdat de spike buiten de banden teveel van het goede was. Zolang de koers echter boven de midden-band bleef konden er nieuwe krachten worden verzameld voor de volgende stap omhoog.

Die stap omhoog is op dit moment in werking gezet waarbij de koers op dit mooi beneden de bovenste blijft en deze gebruikt als geleide voor de weg omhoog. Net als bij de stijging van juli tot begin augustus vorig jaar kan de bovenste band lang worden gevolgd voordat een nieuwe correctie zijn intrede doet. De midden-band vertoont een stijgingshoek van zo’n 45 graden hetgeen een mooie up-trend zou weer geven.

In de slotstandengrafiek ziet het allemaal wat gematigder uit omdat de intraday actie niet wordt meegenomen. Het lijkt daarom net alsof er bijna nauwelijks iets gebeurt maar niets is minder waar.

De koersontwikkeling van afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat de zilverprijs terecht is gekomen boven de weerstandszone.

De stieren hebben daarmee voldaan aan hun opdracht, opnieuw sluiten boven de weerstandszone om de $27.50 in het vizier te kunnen houden. Het is nu zaak om deze nieuwe doorbraak in klinkende munt te gaan omzetten door de aanval op d $27.50 vorm te gaan geven.

In de weekgrafiek viel de rode candle van vorige week vies tegen, er werd een verdere stijging verwacht en geen super grote doji/twijfelcandle. De afgelopen week was daarmee de laatste kans voor de stieren om het jaar 2020 op een positieve noot te eindigen en een mooie start-opzet te creëren voor het nieuwe jaar.

Het positieve slot van het jaar kon gelukkig worden geproduceerd met een slot boven de $26 lijkt deze weerstand ook in de weekgrafiek te zijn doorbroken. Omdat het hier echter pas het eerste slot boven deze grens is, is er voorzichtigheid geboden. De beren zullen op het vinkentouw zitten om de uitbraak terug te draaien en zullen aanstaande week zeker een poging gaan wagen.

De interne gesteldheid van de grafiek geeft het voordeel nog steeds aan de stieren:

 • De RSI beweegt ogenschijnlijk zijwaarts maar ook lichtjes omhoog in positief trendgebied
 • De MACD klimt iets verder en heeft de signaallijn bijna bereikt, een doorbraak leidt tot een nieuw koopsignaal
 • De Geldinstroom is iets gedaald maar bevindt zich wel nog in positief trendgebied

Op basis van de grafiek en het huidige sentiment lijkt een zwarte candle voor aanstaande week meer in de lijn der verwachtingen te liggen

 

In de € weekgrafiek werd er, in tegenstelling tot de $ grafiek, vorige week wel een zwarte candle geproduceerd, hetgeen te danken was aan de positieve valutaverhouding voor de € zilverbeleggers.

De zwarte candle van deze week is daarop een welkome aanvulling ook al blijft de €22 nog steeds als weerstand liggen. Deze € 22 grens zou misschien aanstaande week kunnen sneuvelen als de stieren hun beste pootje voor zetten.

Aan de interne gesteldheid van de grafiek zal het in elk geval niet liggen als het niet lukt:

 • De RSI lijkt de weg omhoog weer te hebben gevonden al is het voorlopig nog zeer langzaam
 • De MACD beweegt u zijwaarts in positief trendgebied zodat de afstand tot de signaallijn intact is gebleven
 • Het Sentiment/Momentum heeft inmiddels de 50 niet alleen weten te bereiken maar heeft deze ook al licht doorbroken zodat deze weer terug is in positief trendgebied.

Ook hier ligt een verdere stijging meer voor de hand dan een daling.

 

De $-€ grafiek vertoont al weken een slecht beeld en de recente zwarte candle van vorige week werd daarom ook slechts gezien als een consolidatiepoging niets meer.

Ook voor de afgelopen week werd niet veel bijzonders verwacht, een verdere consolidatie leek het hoogst haalbare te zijn. De ontwikkeling van afgelopen week heeft daarin dan ook niet teleurgesteld.

De rode candle van deze week heeft zelfs meer gebracht dan gedacht, van een verdere consolidatie is eigenlijk weinig sprake daar de koers is teruggezakt tot op de steunlijn.

De low van afgelopen week heeft zelfs de low van 2 weken geleden geëvenaard zodat het alle hens aan dek zal zijn voor de stieren aanstaande week aangezien een doorbraak van de steunlijn dreigt.

De interne gesteldheid van de grafiek vertoonde tekenen van positieve divergentie maar die is voorlopig terzijde geschoven:

 • Der RSI is teruggezakt en dreigt de potentiële positieve divergentie nu teniet te doen op weg naar extreem negatief gebied
 • De MACD bevindt zich nog op hetzelfde niveau als vorige week zodat hier de kans op positieve divergentie blijft bestaan
 • Het Sentiment/Momentum lijkt weer neerwaarts te willen gaan draaien waarmee de positieve divergentie op losse schroeven komt te staan

De stieren hebben aanstaande week een zware storm voor de boeg, zij zullen zeer voorzichtig moeten laveren om hier doorheen te komen.

Ik wens iedereen nog een gelukkig, voorspoedig maar vooral gezond 2021!

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver