Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 11 januari 2021

De slotopmerking in de update van vorige week was: “Het heeft er alle schijn van dat de $26 grens gebroken is en dat de stieren omhoog kunnen kijken. Of dit daadwerkelijk zo zal zijn zullen we snel weten. Indien de stieren goed gemutst uit het weekend komen dan zou de $27 al op maandag kunnen sneuvelen“          .


Op maandag bleken de stieren inderdaad zeer goed gemutst uit het weekend te komen en werd de $27 niet alleen aangevallen maar ook gebroken. De zilverprijs stoomde zelfs op richting de $28 maar kon deze niet bereiken. Het slot vond wel plaats boven de $27 zodat de volgende stap werd gezet.

De positieve flow van maandag werd dinsdag voortgezet en weer koerste de prijs richting de $28 die nu op een haar na werd bereikt. Het slot vond hoger plaats dan op maandag zodat er weer een zwarte candle in de grafiek kon worden bijgeschreven. Ook op woensdag was het positieve gevoel nog niet uitgewerkt en opende de zilverprijs hoger. Het lukte nu wel om de $28 grens te breken, de zilverprijs bereikte een hoogste stand van $28.10. Plotseling was de koek echter op en begon de zilverprijs te zakken. De daling versterkte gedurende de dag en de koers werd teruggeworpen tot beneden de $27 al kon er wel nog net boven worden afgesloten.

Deze daling was een waarschuwing voor de stieren en maakte duidelijk dat ze waakzaam moesten blijven. Omdat de $27 grens belangrijk is openden de stieren op donderdag hoger en werd geprobeerd het verlies van woensdag weg te werken. Dat lukte helaas niet echt, mede doordat de omzet van op die dag flink achter bleef, een teken dat de echte overtuiging ontbrak. Er werd weliswaar positief afgesloten maar slechts minimaal hoger dan het slot van de woensdag.

Nu duidelijk werd dat de overtuiging bij de stieren ontbrak roken de beren hun kans en gingen ze op vrijdag vol in de tegenaanval. Direct na de opening, die nog boven de $27 tot stand kwam, werden de luiken geopend en ging het in rap tempo bergaf met de koers. Niet alleen de $27 werd gebroken maar ook de $26 en zelfs het $25 niveau sneuvelde zodat de dag werd afgesloten op $24,64. Een daling van maar liefst 9,63%, de beren hadden goed huisgehouden.

Het slot van vrijdag vond nipt beneden het 50 d .MA plaats en gezien de belangrijkheid van dit niveau en de forse daling van vrijdag mag er op maandag een tegenreactie worden verwacht. Een positief slot boven het MA en de $25 zou minimaal verwacht mogen worden.

Net als in de $ grafiek heeft ook de € dag-grafiek een enorme tik opgelopen. Ook hier een zeer forse daling op vrijdag die de koers heeft teruggeworpen tot in de buurt van de € 20, wat ruimer beneden het 50 d. MA. De taak voor de stieren op aanstaande maandag is hier identiek, het bewerkstelligen van een herstel tot boven het 50 d. MA.

In de langere termijn grafiek werd vorige week aangegeven dat er op basis van de goede gesteldheid een verdere stijging in het vat zou moeten zitten aan het begin van afgelopen week.

Deze veronderstelling bleek inderdaad juist te zijn. Op maandag, dinsdag en woensdag werd de weerstand net beneden de $28 onder vuur genomen en ook dagelijks doorbroken, echter een slot er boven kon niet tot stand worden gebracht. Toen de derde poging (op woensdag) mislukte werd de hoop opgegeven en zakte de koers terug vanaf de weerstandslijn. Op vrijdag volgde vervolgens een (tijdelijke) overgave van de stieren en kregen de beren vrij spel. De koers sloot uiteindelijk beneden de weerstandslijn rond de $25 en het 50 d. MA zodat de stieren weer helemaal terug bij af zijn.

De knal op vrijdag heeft de technische staat van de grafiek geen goed gedaan, in een forse klap is veel veranderd:

 • De RSI is beneden de 50 gevallen naar negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht is boven de Koopkracht geklommen en heeft daarmee een nieuw verkoopsignaal afgegeven
 • De MACD staat nog wel in positief trendgebied maar heeft nu wel de signaallijn neerwaarts gekruist, eveneens een verkoopsignaaltje
 • De Geldinstroom is na een lagere top teruggevallen tot beneden het 50 niveau waarmee ook hier sprake is van negatief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum heeft het 50 niveau bereikt en is daar nu nipt beneden gevallen zodat ook hier negatief gebied is aangeboord

Op basis van de gesteldheid zou een verdere daling moeten volgen echter de daling van vrijdag is dermate fors dat deze logischerwijs schreeuwt om een tegenreactie. Een positieve maandag (en dinsdag) zou(den) de negatieve signalen kunnen terugdraaien.

In de Bollinger Bandengrafiek zag het er allemaal mooi en solide uit. De koers zou in staat moeten zijn om langs de bovenste band de weg omhoog te vervolgen totdat een nieuwe correctie zijn intrede zou maken.

De weg omhoog werd inderdaad gevolgd en de koers zat vastgeplakt tegen de bovenste band tot op de woensdag. Op die dag raakte de koers los van de bovenste band en dat kon op donderdag niet meer worden hersteld zodat de correctie (veel eerder dan verwacht) werd gestart. De grote val op vrijdag liet de koers dalen tot beneden de midden-band hetgeen zeer negatief is. Een snel herstel tot boven deze band is nu nodig om een vervolg van de daling richting de onderste band te voorkomen.

 

In de slotstandengrafiek hadden de stieren vorige week de eerste stap gezet om verder omhoog te kunnen kijken. Een aanval op de $27.50 zou de opvolgende stap moeten worden.

Zoals in de grafiek te zien is kwam die opvolgende stap er afgelopen week. De $27.50 weerstandslijn werd niet alleen aangevallen maar zelfs even doorbroken met het slot op dinsdag. Helaas sloegen de beren de dag daarna al meteen terug, de koers werd weer teruggeworpen. Het vervolg daarna was dramatisch, een forse daling tot op de blauwe steunlijn rond de $24.60. Deze lijn zal de daling moeten stoppen om een volgende stap omlaag naar de steunzone te voorkomen.

In de weekgrafiek werd, op basis van de grafiek en het sentiment, voor afgelopen week een zwarte candle verwacht. Aan het begin van deze week zag deze verwachting er nog goed uit maar het sentiment sloeg op de laatste dag van de week drastisch om zodat de grafiek nu een lange rode candle voor de kiezen krijgt.

Met de rode candle is de koers teruggevallen tot op het 17 w. MA en heeft de grafiek een tikje opgelopen. De omzet die gepaard gaat met deze daling is omhoog gesprongen hetgeen geen goede voorbode is voor een snel herstel. De stieren zullen alles uit de kast moeten halen om deze flinke slag te kunnen verwerken, hopelijk kan het 17 w. MA daarbij wat steun bieden. De technische staat is nog wel positief maar er beginnen nu wat haarscheurtjes in het patroon te ontstaan.

 • De RSI is weer afgebogen naar het 50 niveau en zal deze waarschijnlijk komende week kunnen gaan testen
 • De MACD staat nog steeds boven de 0 lijn maar lijkt nu af te buigen van de signaallijn waardoor een verdere daling mogelijk zal zijn
 • De Geldinstroom is nog wat verder gedaald richting de 50 en zal deze aanstaande week kunnen bereiken

Het 17 w. MA zal de koers moeten gaan ondersteunen omdat een nieuwe rode candle voor verkoopsignalen in de technische staat zal gaan zorgen,

Ook in de € weekgrafiek is een rode candle zichtbaar die de grafiek een fikse dreun verkoopt. Het

17 w. MA is hier al doorbroken en de afstand tot het 34 w. MA is ook niet maar al te groot.

Net als in de $ grafiek is het hier voor de stieren de aanstaande week alle hens aan dek. Het 34 w. MA mag niet worden doorbroken om de positieve trend in leven te houden. Hetzelfde geldt voor de technische gesteldheid van de grafiek, ook hiervoor is een zwart candle noodzakelijk:

 • De RSI heeft de 50 bijna bereikt en zal bij een nieuwe rode candle er doorheen vallen naar negatief trendgebied
 • De MACD buigt naar beneden af en lijkt de weg richting de 0 lijn te gaan vervolgen
 • Het Sentiment/Momentum botst op het 50 niveau en lijkt hier top te gaan maken voor een nieuwe daling in negatief trendgebied

 

In de $-€ grafiek hadden de stieren afgelopen week een zeer zware opgave om voorzichtig te laveren met als doel het houden van de steunlijn.

Het ging de stieren beter af dan verwacht, ze wisten de steunlijn inderdaad te houden en de koers er boven te houden ook al was deze er tijdens de week even beneden gevallen. Het valt nu steeds meer op dat de snelheid uit de daling aan het slippen is zodat er sprake wordt van een mogelijke consolidatie op het huidige niveau. Deze consolidatie kan dan vervolgens leiden tot een opleving richting de eerste groene weerstandlijn. De technische staat van de grafiek begint langzaam te hinten in de richting van zo’n consolidatie of zelfs opleving:

 • De RSI houdt vast aan de positieve divergentie en probeert deze langzaam uit te bouwen
 • De MACD vertoont eveneens nog steeds positieve divergentie en lijkt een hogere bodem te willen produceren
 • Het Sentiment/Momentum is wat gestegen zodat de hogere bodem (positieve divergentie) alsnog vorm begint te krijgen

De stieren hebben de daling voorkomen maar zijn er nog niet. Een nieuwe zwarte candle zou het beeld een positieve impuls kunnen geven.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver