Columns & Artikelen

Wall Street, we hebben een probleem!

by Nico Pantelis on 17/01/2021

Er ligt ons al enkele dagen iets op de maag.

2021 lijkt het jaar waarop de gewone man in de straat, klaar is om de eerste stappen naar de beurs te zetten. Je voelt aan alles dat de wind in de zeilen staat voor de aandelenmarkten.

Je ziet dat aandelen weer volop besproken worden in de journaals en praatprogramma’s op TV.

Voor het eerst sinds 2013 voelen beleggers zich dermate comfortabel op de beurs, dat hun cashpositie ‘onderwogen’ is aan aandelen.

Dit maakt dat bedrijven zich tegenwoordig weer goed voelen om een beursnotering aan te gaan.

In 2020 werd al een nieuw record geboekt voor IPO’s: 480 bedrijven trokken naar de Amerikaanse beurs.

Dat waren er dubbel zo veel als in 2019.

En de versnelling van de trend wordt doorgetrokken naar 2021:

In de eerste dagen van 2021 (t.e.m. 16 januari) werden er al 62 IPO’s geregistreerd op de Amerikaanse beursvloer. Dit waren in dezelfde periode vorig jaar nog maar 4 stuks! 

De markt voor beursintroducties is gloeiend heet.

De meest aparte bedrijfsmodellen trekken weer naar de beurs. Een recent voorbeeld hiervan is Petco. Een wellness- en warenhuisketen voor huisdieren.

Met de ticker WOOF maakte het bedrijf een opzienbarend beursdebut, waarbij de prijs van het aandeel met +65% steeg op de eerste handelsdag.

Voor de ervaren beleggers onder u, zal dit vast en zeker herinneringen oprakelen. Aan de vorige periode toen IPO’s ook een gegeerd goed waren onder beleggers.

De technologiebubbel van 2000!

Ook toen trokken bedrijven zoals Pets.com naar de beurs. Het bedrijf trok met veel bombarie naar de NASDAQ in februari 2000. Een maand later startte de beurscrash.

In november van datzelfde jaar kondigde Pets.com nog haar faillissement aan.

Dit zijn niet de meest interessante signalen voor beleggers.

Er is sprake van een verhitte situatie op de beurs, zonder enige twijfel. Maar de echte vraag is, of de beurs het kookpunt bereikt heeft?

Luister, dit zijn zeker niet de omstandigheden die je zal vinden bij een bodem op de beurs. Maar of dit de ultieme top wordt, daar hebben we onze twijfels bij.

Temeer omdat we tegenwoordig in een compleet ander klimaat zitten voor aandelen.

  • Toen de technologiebubbel in 2000 uit elkaar spatte, stond de rente op 5%.
  • Vandaag staat dezelfde rente op 0%.

Dat maakt een behoorlijk verschil, kunnen we u verzekeren.

 

Waarderingen voor aandelen houden immers rekening met een verdisconteerde cashflow (DCF).

Hoe lager de rente, hoe meer waarde de toekomstige cashflows krijgen, hoe hoger de waardering voor aandelen. Hier zit met een 0% rente in principe geen limiet aan.

Uiteraard, de markt is en blijft de baas over dit spel. Als de markt denkt dat de rente meer moet zijn, dan zal ze dat laten merken. Zoals momenteel het geval is.

Beleggers verwachten dat de gemiddelde rente over de komende 10 jaar in de VS zal uitkomen op 1,1%

Nogmaals, ter verduidelijking, dezelfde markt denkt dat op korte termijn de rente in de VS op 0% blijft hangen.

Kijk maar naar de rente voor de komende 3 maanden.

U krijgt feitelijk geen rendement op Amerikaans staatspapier, u krijgt gewoon uw geld terug.

Maar toch denkt de markt er anders over als we 10 jaar vooruitkijken.

Dit kan natuurlijk niet voor een DCF model. Want als de rente op een langere termijn stijgt, wordt de cashflow minder waard en zakken aandelen in elkaar.

Hier komt de Fed om de hoek kijken.

De Federal Reserve waakt over de staat van de Amerikaanse economie. Die is er slecht aan toe, net zoals de rest van de wereld als gevolg van COVID.

Een beurscrash kan de wereld – en vooral de VS – missen als kiespijn.

De vraag is dus niet of de Fed de rente neerwaarts zal manipuleren (met extra geldcreatie), maar wanneer.

Onze inschatting is dat eens de 10-jaarsrente over de 1,5% gaat, alle alarmbellen gaan rinkelen. Uiteraard, een rente van 1,5% is ook zand in de motor van de aandelenmarkt.

Samengevat verwachten we dat 2021 opnieuw een erg volatiel beursjaar kan worden. Een correctie van 15% tot 20% ergens in de loop van het jaar, staat bijna in de sterren geschreven.

Dat kan ook moeilijk anders met bijna 30% winst in 2019 en nog eens 16% in 2020 voor de S&P 500.

Dan moet er soms eens even wat gas teruggenomen worden.

Een gezonde afkoeling is welkom.

De goudmarkt

Maar wat doe je ermee als belegger?

Wel, het blijft ons opvallen: beleggers hebben altijd maar oog hebben voor één deel van de markt.

De rest negeren ze.

Zoals de goudmarkt. Niemand kijkt nog naar goud, maar ondertussen is het gele edelmetaal niet ver verwijderd van haar historische uitbraak boven $2.000 per ounce.

Sterker nog, als je naar de bovenstaande grafiek kijkt dan zie je duidelijk dat de afkoelingsfase voor goud inmiddels al zo goed als achter de rug is.

De onderkant van het stijgende trendkanaal komt in zicht, waardoor goud zich opmaakt voor de volgende grote beweging omhoog.

Hierbij moet je denken aan richtprijzen van $2.500 en meer voor een ounce goud.

Onmogelijk? Niet in onze wereld.

We kijken nog steeds uit naar $5.000 en meer in deze cyclus voor goud. De historische uitbraak is immers een feit. De rest volgt nu vanzelf.

U gelooft ons niet? Geen nood, dat is heel normaal.

Dat was eerder ook zo met technologie, crypto, groeimarkten, … en ondertussen staan al die segmenten in vuur en vlam.

Het moment van goud is nu ook aangebroken. U kan er maar beter een positie in hebben.

Daarvoor hoef je niet meteen naar een goudwinkel te rennen. Je kan goud ook op de beurs kopen, via de beste goudmijnaandelen.

Goudmijnen bieden immers een geweldige blootstelling aan de goudprijs. Ze bewegen namelijk met een factor 3x tot 5x versus goud. Wat wil je nog meer, in een stijgende goudmarkt?

Kijk, we kunnen je hier van alles gaan vertellen over goudmijnaandelen, maar waarom niet de beste informatie over deze sector inwinnen bij de specialisten die jaar na jaar, de ene klepper na de andere scoren met goudmijnaandelen.

Dan hebben we het over de specialisten van het Goud & Zilver Rapport van Slim Beleggen.

Ze rijgen de hits letterlijk aan elkaar. Dat doen ze door een unieke Selectielijst aan goud- en zilvermijnaandelen te verzamelen in hun Goud & Zilver Rapport.

Gelooft u ons maar, hier krijg je enkel het A-label van de goudsector te zien. Op een presenteerblaadje aangeboden!

Maandag krijgen de abonnees van het Goud & Zilver Rapport weer een editie op de digitaal mat geworpen waar je duimen en vingers bij kan aflikken.

We weten waarover we spreken, want we hebben de preview al kunnen inzien. Ronkende namen, van juniors tot majors, stuk voor stuk kanjers!

Zorg gewoonweg dat je een handvol van deze aandelen in je portefeuille hebt voor de komende maanden en jaren. Niet je volledige portefeuille, maar gewoon een deel ervan.

Je gaat het je niet beklagen. Belooft! U weet inmiddels wat dit betekent, als we dat roepen.

 

DOWNLOAD BESTE GOUDMIJNAANDELEN

 

Slim beleggen

 

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisWall Street, we hebben een probleem!