Columns & Artikelen

Goudreserves

by Tom Lassing on 18 januari 2021

Ons geld is ongedekt geld, ook wel fiat geld genoemd. De euro en de dollar zijn munten die niet gedekt zijn door goud.

Toch hebben de centrale banken over heel de wereld nog een enorme reserve aan goud liggen. Zou dus hun munt mislukken of snel waarde verliezen, dan is er nog altijd goud in reserve aanwezig. Dat goud kan dan eventueel een onderpand vormen voor een nieuwe munt die op dat moment dan uiteraard nog vertrouwen moet gaan wekken bij het volk.

Rusland heeft dat misschien wel het beste begrepen.

Het land had voorheen veel dollarschulden en dollar reserves als onderpand voor haar eigen (zwakke) munt. Maar de relatie tussen Rusland en de VS is niet best. Ondanks dat Rusland haar mannetje vier jaar lang in het Witte Huis had.

Het feit dat de VS enorme hoeveelheden geld creëert om haar economie te steunen, zou iedere vriend toch argwanend moeten maken.

Dus Rusland was slim en verminderde haar belang in de VS munt en kocht goud aan.

Zo veel goud dat de goudreserve van Rusland nu groter is dan de officiële, maar al 50 jaar niet gecontroleerde, goudreserves van de VS.

Zou dus de Russische munt snel waarde verliezen, dan heeft Rusland genoeg goud in bezit om een nieuwe munt wel af te dekken met haar goudreserves. Dat ondanks het feit dat het Westen de Russen al jaren aan het boycotten is.

De Russische economie is niet zo heel groot, maar dankzij de boycot staat ze nu wel grotendeels los van de westerse economie.

Dat is gunstig voor Rusland, want zo sterk zijn die westerse economieën niet. Immers drijven ze op ongedekte geldcreatie om de economie gaande te houden. Dat is zo stevig als drijfzand.

Beter zouden we kijken naar Rusland, dat dus in feite monetair gezien extreem degelijk aan het werk is.

Sterker nog, privé doe ik precies hetzelfde.

Ook ik hou zo min mogelijk euro’s en dollars cash aan. Privé zit mijn spaargeld in goud en zilver, niet in euro’s.

{Advertorial} Royalty aandelen

Wie fysiek goud als speculatie ziet, heeft de rol van goud niet begrepen. Veel beter speculeer je dan in goud ETF’s, maar ook dat is eigenlijk waanzin, want die ETF’s zijn geen goud, maar zijn belofte van een tegenpartij. Gaat die tegenpartij failliet, dan is je ETF waardeloos.

Wil je speculeren in de goudprijs, dan zijn goudmijn aandelen een veel betere plek. Je moet dan echter wel meer weten.

Naast een visie over wat goud gaat doen, moet je dan ook een visie hebben over wat die specifieke goudmijn gaat doen.

Meer werk, maar ook veel meer opbrengst als je dat goed doet.

Daarbij kan je in de goudmijnsector ook weer kiezen tussen grote goudmijnen, kleine goudmijnen en je kan kiezen voor bedrijven die naar goud zoeken. Vooral die laatsten zijn super speculatief. Vinden ze iets, dan kan de koers naar x 1000.

99 van de 100 bedrijven overkomt dat… niet.

U leest vooral over die ene die dat wel deed, maar realiteit is, die had u niet en u bent te laat…

Ik kies daarom voor Royalty bedrijven in de goudsector. Die zijn actief in goudmijnen, maar in feite komt het er op neer dat ze geld verstrekken aan andere goudmijnbedrijven en in ruil daarvoor een deel van de (toekomstige) omzet krijgen. Een beetje royalty bedrijf heeft dus meer dan 100 deelnemingen en ze hoeven alleen maar iedere maand hun hand op te houden.

Gaat er ergens een mijn dicht, dan scheelt het 1% van de omzet. Dat terwijl aandeelhouders in die specifieke mijn de omzet volledig zien verdwijnen.

Daarom bestaat de kern van mijn goud aandelen portefeuille uit royalty aandelen. Ik schreef er dit rapport over

NB. Reactie Edelmetaal-info: Tom schreef ook een interessant rapport over zilvermijnen en eentje over goudmijnen

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

Tom LassingGoudreserves