Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 18 januari 2021

We zijn alweer in de 2-de week van het nieuwe jaar aanbeland nadat de eerste week voor het nodige vuurwerk zorgde. Na die enerverende week of eigenlijk de slotdag, vrijdag, werd het volgende opgemerkt: ‘Het slot van vrijdag vond nipt beneden het 50 d .MA plaats en gezien de belangrijkheid van dit niveau en de forse daling van vrijdag mag er op maandag een tegenreactie worden verwacht. Een positief slot boven het MA en de $25 zou minimaal verwacht mogen worden.’  

Het begin van de week zou dus zeer spannend worden en we werden dan ook niet teleurgesteld.

De opening vond zoals verwacht inderdaad een stuk hoger plaats dan het slot van vrijdag (boven de $25) Na de opening nam de neerwaartse druk direct weer toe waardoor een niveau werd bereikt van $24,36. Vanaf hier wisten de stieren uiteindelijk toch weer op te krabbelen en het gehoopte slot te realiseren boven het MA en de $25, op $25.28.

Na deze herstelmaandag volgden er nog een paar positieve dagen voor de stieren, stapje voor stapje werd getracht het verlies van de vrijdag deels te herstellen zodat op dinsdag, woensdag en donderdag stappen omhoog konden worden gezet. Op donderdag werd daarbij zelfs weer bijna de $26 bereikt met een hoogste stand van $25.99. Het slot kwam iets lager tot stand op $25.80 maar betekende toch een aanzienlijke opleving vanaf de low op maandag.

Het positieve gevoel van de donderdag bleek op vrijdag (net als vorige week) plotsklaps geheel te zijn verdwenen. De opening vond lager plaats en na een kleine herstelpoging namen de beren het heft weer in handen. Net als vorige week nam het volume toe en werd de zilverprijs opnieuw omlaag geduwd tot een laagste stand van $24,61. Het slot vond daar wel iets boven plaats op $24.87 maar weer werd de zilverprijs voor de 2-de vrijdag op rij weggezet beneden de $25 en het 50 d. MA.

Voor aanstaande maandag zal voor de stieren dezelfde opgave gelden als afgelopen maandag, het heroveren van het 50 d. MA en de $25 grens. Die taak zal nu waarschijnlijk wat moeilijker worden aangezien de beren nu beter voorbereid het strijdperk zullen betreden.

Het beeld in de € dag-grafiek verschilt niet veel van dat in $$. De opgave voor de stieren was hier wat zwaarder omdat het slot van vorige week wat verder beneden het 50 d. MA lag. Toch wisten de stieren ook hier de koers gedurende 4 dagen boven het MA te tillen en te houden tot op de vrijdag.

Ook hier is het slot van deze week opnieuw beneden het MA tot stand gekomen en zullen de stieren aanstaande maandag weer vol aan de bak moeten om dit te herstellen.

 

In de langere termijn grafiek werd vorige week aangegeven dat er op basis van de goede gesteldheid een verdere daling zou moeten volgen echter de forse daling van vrijdag schreeuwde om een reactie.

Die reactie kwam er dus inderdaad op maandag al ging het niet van een leien dakje. De beren wilden het gewonnen terrein niet zomaar opgeven temeer daar het $25 niveau een belangrijke steunlijn is. Er werd wel degelijk getracht om de daling voort te zetten maar gelukkig wisten de stieren nu wel stand te houden en de koers terug te tillen boven de $25 steunlijn. Behalve die blauwe steunlijn treffen we rond hier ook de dalende magenta lijn aan die voor extra steun (of weerstand) kan zorgen.

Zoals de grafiek laat zien was het speelveld deze week beperkt tot het gebied tussen de $25 steunlijn en de $26 weerstandslijn. Toen de weerstandslijn op donderdag niet kon worden doorbroken zagen de beren hun kansen draaien en werd op vrijdag weer gas gegeven. Het slot van vrijdag kwam niet alleen terecht beneden het 50 d. MA en de $25 steunlijn maar ook beneden de dalende magenta lijn zodat er nu sprake is van een potentiële driedubbele weerstand.

Ook nu geldt dat door de daling op vrijdag aanstaande maandag met bijzondere interesse zal worden bekeken. Zoals hierboven al aangeven wordt de opgave voor de stieren er niet makkelijker op, zeker niet omdat de technische gesteldheid nog steeds een verdere daling lijkt te prefereren:

 • De RSI probeerde terug te keren in positief trendgebied boven de 50 maar is hierop afgeketst
 • De verkoopkracht blijft de bovenliggende partij en lijkt zelfs weer te willen aantrekken
 • De MACD daalt steeds verder richting de 0 lijn al neemt de dalingshoek wel iets af
 • De Geldinstroom probeerde van beneden de 50 opnieuw door te breken naar positief trendgebied maar het is niet gelukt om boven het 50 niveau te geraken
 • Het Sentiment/Momentum was opgeveerd vanaf het 20 niveau maar draait nu weer naar het zuiden in negatief trendgebied

Aanstaande maandag zullen de stieren het zwaar krijgen, zij zullen het weekend moeten gebruiken om een goed strijdplan uit de hoge hoed te toveren.

In de Bollinger Banden grafiek werd het mooie positieve plaatje vorige week vrijdag vakkundig om zeep geholpen. De opdracht deze week voor de stieren was om te proberen zo snel mogelijk terug te keren boven de midden-band om een daling naar de onderste band te voorkomen.

Zoals in de grafiek te zien is lukte het de stieren niet om de midden-band te heroveren. De candles bleven beneden de midden-band maar door de stijgende lijn van de candles steeg de onderste band mee. Met de vrijdag candle is de onderste band nu alsnog bereikt zodat de vraag is of deze wellicht als springplank zou kunnen dienen voor het opveren naar de midden-band.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week de blauwe steunlijn bereikt rond de $24.60. Aangegeven werd dat deze lijn de daling zou moeten stoppen om een verdere stap richting de steunzone te kunnen voorkomen.

De lijn deed inderdaad zijn werk, een verdere daling werd tegengehouden en de koers kon opveren tot boven de eerste weerstandslijn. Vanaf daar is echter een nieuwe daling ingezet die nu steun vindt op de dalende magenta lijn. Indien deze geen steun kan bieden is een daling naar de blauwe lijn weer aan de orde. Die krijgt dan opnieuw de (nu wat moeilijkere) taak om zijn werk te doen.

 

In de weekgrafiek verscheen vorige week een zeer lange rode candle die het positieve scenario danig in de war schopte. Die candle stopte vrijwel exact op het 17 w. MA dat daarmee voor deze week een zeer belangrijke opdracht meekreeg. Het 17 w. MA moest de daling proberen een halt toe te roepen om verkoopsignalen in de technische gesteldheid te voorkomen, m.a.w. er moest een zwarte candle worden geproduceerd.

Het 17 w. MA had het in het begin van de week (op maandag) even zwaar maar het lukte de stieren inderdaad om de zilverkoers boven het MA te houden en een zwarte candle te laten verschijnen. De candle is weliswaar zwart maar deze loopt niet over van zelfvertrouwen. De hoogste weekkoers was $25.99 terwijl het slot uitkomt op $24.87 maar een klein beetje boven het 17 w. MA. De kou is dus waarschijnlijk nog niet uit de lucht, er is maar weinig nodig om alsnog beneden het MA te duiken.

De technische staat van de grafiek is dan ook niet verbeterd maar zelfs iets verder verslechterd:

 • De RSI is ten opzichte van vorige week slechts marginaal verbeterd van 53.89 naar 54.52
 • De MACD is wat verder weggezakt al staat deze wel nog steeds boven de 0 lijn
 • De Geldinstroom is door de 50 gezakt in negatief trendgebied, een verkoopsignaal

De taak voor de stieren voor aanstaande week is onveranderd, zorgen dat het 17 w. MA niet wordt doorbroken en er een zwarte candle wordt geproduceerd, het liefst met een behoorlijke stijging.

De Stieren in de € weekgrafiek hadden een moeilijkere taak dan in de $ weekgrafiek, het 17 w. MA was hier immers al doorbroken en het 34 w. MA was bijna bereikt.

Ondanks deze zware opdracht slaagden de stieren er toch in om het 17 w. MA ter heroveren en er ook boven af te sluiten, ook al was het maar zeer nipt. Wat opvalt is dat de stijging in deze grafiek neerkomt op 2,14% waar die in de $ grafiek slechts 0.93% is. De valutaverhouding heeft blijkbaar een versterkend effect gehad en heeft de stieren hier de helpende hand geboden.

De vooruitgang van 2,14 % heeft een licht positief effect op de technische gesteldheid:

 • De RSI is iets opgeveerd sinds vorige week en blijft boven de 50
 • De MACD is na de daling van vorige week nu zijwaarts afgebogen
 • Het Sentiment/Momentum is wel iets gezakt maar blijft slechts een fractie verwijderd van het 50 niveau zodat een doorbraak snel gerealiseerd kan worden

Ook hier geldt voor de stieren, standhouden en zorgen dat er een nieuwe zwarte candle kan worden toegevoegd aan de grafiek.

 

In de $-€ grafiek werd vorige week een zwart candle geproduceerd waarmee de consolidatie oftewel bodemvorming gestalte leek te krijgen. Een verdere daling was door de stieren voorkomen maar ze waren er nog lang niet, een nieuwe zwarte candle was nodig voor een positieve impuls.

De grafiek laat zien dat er inderdaad bodemvorming heeft plaatsgevonden. De zwarte candle is er gekomen en ook nog eens met een gap vanaf de steunlijn. Dit zou een break away gap kunnen zijn/worden, een gap dat niet meer wordt gevuld. Met zo’n gap zou de bodemvorming een feit zijn en zullen we komende week de aandacht moeten kunnen richten op de eerste weerstandslijn.

Althans dat zou de normale technische gang van zaken moeten zijn maar we weten ook dat deze grafiek vaak genoeg net het tegengestelde doet van de verwachtingen. We zullen ons laten verrassen maar zoals het er nu uit ziet zou de komende tijd in het voordeel van de $ moeten uitvallen.

Deze veronderstelling/verwachting lijkt ook steun te krijgen van de indicatoren:

 • De RSI begint na de positieve divergentie te stijgen richting de 50
 • De MACD lijkt na positieve divergentie de bodem te maken en de signaallijn te gaan kruisen
 • Het Sentiment/Momentum lijkt de weg naar boven eveneens te zijn ingeslagen

Als het beeld niet bedriegt zullen we ook aanstaande week een zwart candle moeten kunnen zien.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver