Columns & Artikelen

Short Squeeze in zilver mogelijk?

by Wilge on 29 januari 2021

{update 29 jan 16.00 uur} Natuurlijk, alles is mogelijk. Als de juiste middelen op de juiste tijd worden ingezet. Kijk maar naar de zilver prijsstijging door de gebroeders Hunt eind jaren 70 van de vorige eeuw. Zilver stond toen op 2 dollar en steeg toen in een paar maanden tijd van 2 naar 10 en van 10 naar net boven de 40 dollar. Wat je dus ook ziet op de grafiek is de snelle ineenstorting van de prijs terug naar 10 dollar om vervolgens weer te stijgen naar 24 dollar.

Iedereen die in de eerste stijging de boot had gemist, ging er vol in, maar het sprookje duurde maar kort. Zilver zakte weer terug tot onder de 6 dollar. Er zijn nu nog heel veel mensen boos die – in de angst te laat te zijn (FOMO) – kochten op het hoogte punt….

Er is heel vaak gespeculeerd dat zilver best weer eens zo’n stijging kan meemaken, de marktkapitalisatie is klein (14 miljard) , dus betaalbaar en er staan vaak veel shortposities open. Behalve wat kleinere plotselinge stijgingen is er niet echt sprake geweest van een shortsqeeuze, hoewel de snelle stijging van $18 naar $45 in 2011 daar wel heel erg veel van weg had.

Nieuwe poging op zilver?

En dan zou er dus nu een nieuwe short squeeze in de maak zijn voor zilver, of de zilveraandelen. Als opvolging van de squeeze op Gamestop, kleine beleggers die een hak willen zetten op de grote hedge fonds die flink short zitten.

Een aantal media meldde de shortsqueeze in Gamestop, maar over de volgende poging hoor je ze niet. Wel de media die bekend zijn met de edelmetalen. Die hebben opgemerkt dat op diverse podia zoals Reddit opgeroepen wordt tot een poging zilverprijs te manipuleren tot grote hoogtes. $1000 wordt zelfs in deze post genoemd:

 

Niet alleen zilver worden genoemd, maar ook Bitcoin, of een farmaceut. Of het totale edelmetalenpakket, of juist een mijnbouwer.

First Majestic steeg gisteren plotsklaps met 45% en zakte later naar 21%. Nou zijn grote uitslagen natuurlijk wel gewoon in de mijnbouwwereld na bijvoorbeeld goed of slecht nieuws. Maar First Majestic was wel verbaasd . Voorbode van de squeeze…..??

Risico’s

Ik heb een aantal artikelen gelezen en mocht je geïnteresseerd zijn om vandaag nog actie te ondernemen, dan is het raadzaam die te lezen en vooral ook de risico’s in te schatten. Wordt het een loterij, koop jij op het hoogtepunt? Of zit je goed met wat speculatief geld dat je niet nodig hebt als je koelkast kapot gaat.

Nederlandstalige posts:

Engelstalige posts:

Dit lijstje is zeker niet compleet, zoek desnoods zelf even op ‘short squeeze zilver / silver’. Op mijn nieuwslinkpagina staan er nog meer.

Gerard Tel, beheerder van de FaceBookgroep “Beleggen in goud & zilver, Bitcoin en andere cryptocurrencies” heeft een interessant stukje geplaatst, met name als je niet goed weet hoe een shortsqueeze werkt of wat het is:

De laatste dagen is er veel te doen geweest rondom “Short Sqeezes” onder andere in de zilvermarkt en in zilvermijn-aandeel First Majestic. Via onderstaande link lees je er alles over met nog meer links onderaan die pagina. Zilver gaat nu inderdaad rap omhoog en ook goud is voorzichtig begonnen te klimmen. Komt dit door de short sqeeze? Waarschijnlijk heeft dit wel een invloed maar het moment is zorgvuldig gekozen. Vlak na een FOMC meeting (zoals afgelopen woensdag) kiezen edelmetalen vaak een nieuwe richting of beginnen uit te breken uit een consolidatie. Nu is die richting omhoog en dat is fijn omdat het vandaag de laatste trading-dag is van de maand is. Als we kijken naar de DSI van Bob Moriarty dan zou je zeggen dat de ruimte omhoog niet zo groot meer is (90% bulls t.o.v. 10% bears). Daar staat echter de commitments of traders data tegenover. Patrick Karim heeft daar een mooi grafiekje over gemaakt en hij ziet genoeg ruimte naar boven voor zilver (zie bijgevoegde foto). Graag wil ik ook nog even uitleggen wat een “Short Squeeze” nu eigenlijk is. Ten eerste hebben we het hier over een bepaalde trading actie in de futures markt. Futures zijn een derivaat (afgeleid product van in dit geval zilver) en geeft een hefboom op zilver omdat je niet in zilver zelf belegd. Dit bestaat in veel markten omdat de onderliggende markt te klein en te weinig liquide is om makkelijk te kunnen handelen. Het mooie van de future markt is dat het twee partijen bijelkaar kan brengen die tegenovergestelde belangen hebben in een bepaalde markt. Zo willen zilver producenten een deel van hun inkomsten graag veilig stellen door short te gaan op zilver zodat een prijsdaling ze dan toch nog wat in komsten geeft en een faillissement uit kan blijven. Andere partijen willen juist graag profiteren van een prijsstijging en gaan dan long. Tegenover elk “long” contract staat een “short” contract. Het aantal contracten wordt uitgedrukt in “open interrest”. Dat producenten short gaan kan ik begrijpen maar er zijn ook veel hedgefondsen die short gaan en dat soms met geleend geld. Dit is link. Als je “short” gaat dan leen je (virtueel) zilver van een ander en verkoopt dit met de bedoeling om dit later terug te kopen tegen een lagere prijs waarna je het geleende zilver weer teruggeeft. Je rekent dus op een daling van de zilverprijs. Nu gaat de prijs niet naar beneden maar hard omhoog. Als dit uit de klauwen loopt en je hebt dat zilver gekocht met geleend geld (margin) dan kom je op een gegeven moment in de problemen en wordt je gedwongen dat zilver terug te kopen omdat je later wellicht te weinig margin over hebt om dit nog te kunnen doen (margin-call) zodat je jou teruggave verplichtingen van het zilver kunt nakomen. Hierdoor ontstaat er dus een gigantische vraag naar zilver en dit drijft de zilverprijs op.

Tot slot nog even de video van Tom Lassing: Hij geeft een mogelijk risico aan als Hedgefunds hun totale portefeuille moeten verkopen omdat een enkel aandeel waarin zij short zaten omhoog ‘gesqueesd’ wordt. Hij nam de video op ten tijde dat het aandeel Gamestop zo rond de 400 dollar noteerde.

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Zilver kopen? Hier kan je terecht:

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

WilgeShort Squeeze in zilver mogelijk?