Columns & Artikelen

1e overzicht 2021 over januari

by Wilge on 01/02/2021

Het eerste overzicht is daar. Januari, een roerige maand. Maatschappelijk, economisch, politiek, er was veel druk en gedoe. Een hogere goudprijs leek logisch. Het werd wederom rhodium in de edelmetalen op de voet gevolgd door zilver. Crypto’s stijgen de pan uit en tech aandelen blijven ook overeind.

Er is veel gebeurd en hoe ziet dan het staatje er uit:

Mijnaandelen

Het meest opvallende zijn – wat mij betreft – de rode cijfers van de mijnbouwaandelen, maar ook het groene cijfer bij de REMX. Ik heb altijd het idee dat de hefboomwerking van mijnbouwaandelen tov de fysieke grondstoffen harder telt als het fysiek daalt, dan andersom. Ook nu zien we een HUI met 5,3% verlies tov een goudprijs van -2,6% daarbij dan ook nog bedenkend dat in de HUI ook nog wat mijnbouwers zitten die zilver delven als bijvangst.

Het groene cijfer van de REMX is hoopgevend, maar verkijk je er niet op, deze index is al heel hard gedaald, kopers boven de 200$ zullen nog steeds de blaren voelen:

De top10 holdings in deze etf maakte mooie sprongen en blijken allemaal mijnbouwers te zijn in oa molybdenum, cobalt, Rare Earth Elements, tungsten en lithium.

 

Crypto’s

Zeer volatiel in januari en ze maakten grote uitslagen per dag. Ripple nog uitgekotst, zakkend naar 0,20$ deze maand, stijgt vandaag zelfs tot boven de 0,60$. Het kan verkeren. Bitcoin consolideert al een maand boven de 30.000$

Edelmetalen

Opvallend verlies bij palladium. Maar ook het verlies bij goud vind ik in deze tijden opvallend. Ik kan me bedenken dat veel geld dat naar goud zou gaan, nu voor een deel naar de crypto’s gaat.

Zilver heeft zeker de laatste paar dagen even een extra lift gehad van mogelijk aanstaande short squeeze. Vanmorgen zie je dat zilver ruim boven de 7% staat. Platina werd al getipt afgelopen januari als een potentiële stijger, daar heeft het dan een klein beginnetje meegemaakt, terwijl broertje Rhodium een veel grotere sprong heeft gemaakt.

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. Maar het jaar is nog lang!

Zilver gaat goud outperformen?

Op dit moment dus wel, zilver in het groen, goud in het rood. Daar kan een vermeende silversqueeze dus wel aan mee gaan helpen. Maar na de squeeze zal zilver weer onherroepelijk zakken is mijn mening.

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie hier om kom je nog steeds overal tegen. En zal vermoedelijk ook nog een tijdje duren, zeker als beiden overeind blijven.

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen?

GoldRush
Linders

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Zie verder de disclaimer op deze pagina.

 

 

Wilge1e overzicht 2021 over januari